Més de 1.800 efectius policials per a un 9 d’octubre en què es preveu una assistència ‘rècord’

L’Ajuntament de València i la Delegació del Govern desplegaran un dispositiu especial amb prop de 2.000 agents de Policia Local i Policia Nacional per vetllar per “la seguretat i la convivència” durant els actes programats al cap i casal per la festivitat del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Una celebració per a la qual es preveu una assistència “rècord” i “multitudinària” com en tots els actes festius que s’han realitzat este 2023 després de la pandèmia, i per a la qual hi ha autoritzades dos manifestacions a la vesprada. 


Rebre les notícies de València Diari

“Este és un dia complex amb l’assistència de moltes persones, però este any hi haurà desplegats més de 300 efectius de la Policia Local que, juntament amb el reforç dels 1.500 agents de Policia Nacional, sumaran més de 1.800 agents treballant per salvaguardar un dia tan important per als valencians”.

Així ho ha assegurat alcaldessa de València, María José Catalá, en declaracions als mitjans després de la Junta de Seguretat del 9 d’octubre juntament amb la Delegada del Govern, Pilar Bernabé, i en què han participat Policia Local, Policia Nacional, Policia Autonòmica, Guàrdia Civil, Bombers i Protecció Civil, entre altres. 

De la mateixa manera, Bernabé ha explicat que la Delegació del Govern ha posat en marxa un dispositiu de seguretat “al màxim nivell” que comptarà amb la participació d’“agents distribuïts a totes les unitats d’intervenció policial, UPR, també policia de paisà, unitats canines, mitjans aeris, helicòpters, drons i antidrons”. “Engegarem este dispositiu per garantir que siga un dia de festa, convivència i concòrdia perquè este és l’esperit del 9 d’octubre” ha afegit. 

L’operatiu policial posarà èmfasi tant en els actes previs com els programats per al Dia de la Comunitat Valenciana amb la baixada de la Senyera, la posterior processó cívica, la mascletà, i els Moros i Cristians. Així, doncs, hi haurà un reforç especial pels actes pirotècnics previstos per al 7 d’octubre pel Congrés de Pirotècnia que comptarà amb una mascletà al migdia; així com pel 8 d’octubre pel castell de focs artificials des de l’Albereda a les 12.00 hores. 

Dos manifestacions convocades

La Delegada del Govern també ha explicat que per al diumenge 9 d’octubre dos organitzacions, Acció Cultural del País Valencià i Coordinadora Obrera Sindical (COS) han convocat dos manifestacions que començaran a la mateixa hora, però discorreran per itineraris diferents. Tot i que cada any hi ha convocades manifestacions dins del Dia de la Comunitat Valenciana, estes suposen els moments de més tensió i amb més presència policial per possibles enfrontaments entre els assistents i altres organitzacions. 

L’alcaldessa de València ha assenyalat que “per a l’Ajuntament és crucial que estos dies es desenvolupen amb total normalitat perquè ho estem preparant amb molta cura i afecte”. Per això, Català ha fet una crida “a la concòrdia i a la tranquil·litat” durant estos dies: “És el dia dels valencians i no pot ni s’ha d’emblanyar amb cap mena d’esdeveniment al marge de la tranquil·litat i la serenitat“, Ha afirmat.

També ha volgut destacar “la bona coordinació amb la Delegació del Govern, que és al costat de l’Ajuntament per aconseguir l’objectiu de salvaguardar l’ordre públic i que tots puguem viure estos dies en família” i es desenvolupen els actes amb “total normalitat i respecte a la ciutadania”. 

Canvi d’itinerari

Una altra de les qüestions que s’ha abordat a la Junta de Seguretat és el canvi de recorregut de la Processó Cívica del 9 d’Octubre que este any modificarà el seu itinerari, com ha explicat Català, per les obres de sanejament del carrer Sant Vicent. Així doncs, la processó transcorrerà pel carrer de les Barques, Poeta Querol i de la Pau fins a la Catedral, on la Senyera tornarà a entrar després de huit anys per celebrar el tradicional Te Deum. 

Un cop conclòs este acte, la processó continuarà per la plaça de l’Arquebisbat, el carrer de les Avellanes, de la Mar, Comèdies i de la Pau per arribar al Parterre per a l’homenatge floral i tornar de nou a la plaça de l’Ajuntament, on a les 14.00 hores es dispararà una mascletà a càrrec de Pirotècnia Martí. 

A la vesprada, a les 16:00 hores, a les 17:00 hores començarà la “XIX Entrada de moros i cristians Ciutat de València”. Esta desfilada recorrerà els carrers de la Pau, Poeta Querol i Barcas, fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament i al carrer Marqués de Sotelo. Prèviament, a les 16 h, es farà la baixada de glòria, amb la participació d’un representant de cadascuna de les esquadres, que desfilaran en sentit invers al recorregut.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies