El Consell de la Generalitat Valenciana ha anunciat que prestarà funcionaris a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Recuperació per proporcionar suport als ajuntaments afectats per la dana en la gestió dels 1.700 milions d’euros en ajudes que el Govern ha transferit per a la seva reconstrucció. Aquesta decisió es va comunicar per la vicepresidenta Susana Camarero, qui va respondre a les preguntes sobre la necessitat de personal per gestionar les ajudes.
Camarero va explicar que el vicepresident Francisco José Gan Pampols està realitzant visites als diferents ajuntaments per identificar les seves necessitats. Els consells *naturals* de Pampols es centren en les dificultats que els ajuntaments estan experimentant en l’execució d’aquests fons, degut a la manca de recursos propis, personal i l’experiència necessària per gestionar aquestes quantioses ajudes.
La consellera va criticar el govern central, argumentant que podria haver destinat recursos de manera més efectiva, en lloc de complicar financerament la Generalitat. Camarero considera que els fons estatals són un ‘regal enverinat’, ja que no permeten als ajuntaments dur a terme totes les obres necessàries, particularment en infraestructures municipals.
Amb l’objectiu de pal·liar aquesta problemàtica, Pampols ha creat una unitat de funcionaris destinada a oferir suport tècnic i administratiu a cadascuna de les administracions locals. Aquesta nova unitat s’encarregarà d’assistir el personal municipal en la tramitació de subvencions que s’utilitzaran per a la reconstrucció d’infraestructures.
Des de la Vicepresidència, s’ha comunicat que els ajuntaments no reben acompanyament suficientment estructurat per gestionar aquestes ajudes, la qual cosa afectarà especialment aquells ajuntaments de menor mida. La Vicepresidència ha manifestat la intenció de mobilitzar els seus recursos per poder oferir assistència efectiva.
Ja s’han registrat més de 50 funcionaris interessats en participar d’aquesta unitat tècnica, la qual es compondrà majoritàriament d’experts en camps com Arquitectura i Enginyeria. També s’ha engegat una crida als ajuntaments per identificar les seves necessitats, com la redacció de projectes o la tramitació d’expedients.
A més de les demandes que s’han qüestionat, Pampols va reconèixer l’esforç continu dels ajuntaments des de l’inici de la situació d’emergència el 29 d’octubre i va instar el Govern a garantir l’estabilitat i continuïtat dels contractes per emergències, amb l’objectiu d’optimitzar recursos i reduir la burocràcia.
Encara que l’emergència es va aixecar, la urgència de resposta persisteix fins a finalitzar la reconstrucció, tal com va expressar Pampols. Va reiterar la seva proposta perquè s’estableixi una coordinació més fluida entre les diferents administracions, per tal de facilitar la recuperació.