Anima a l’oposició a presentar esmenes per a millorar-ho i que tinga “major qualitat”: “Quantes més, millor”
VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
El secretari autonòmic de Presidència, Cayetano García, ha defensat que el projecte de llei de simplificació administrativa de la Generalitat perseguix dibuixar un “camí més fàcil” a la ciutadania, l’Administració i les empreses, al mateix temps que oferix “més transparència i claredat” a totes elles. Mentre, des de l’oposició, el PSPV i Compromís han sostingut que este decret és “ni més ni menys” que una “esmena a la totalitat” a la política econòmica del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i Vox ho ha recolzat en considerar-ho “urgent i necessari”.
Durant la seua compareixença en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local de Les Corts Valencianes, el secretari autonòmic ha reivindicat que el decret de simplificació administrativa és un “compromís electoral” del president Mazón per a “alleugerir les càrregues de l’Administració” des d’una “visió transversal”.
Per a la ciutadania, ha subratllat que el projecte de llei “augmenta la transparència i la comunicació” en les seues relacions amb l’Administració. Per a això, ha explicat, podrà accedir “de manera àgil” a documents que ja haja presentat anteriorment. D’esta manera, ha valorat que es milloren les competències, al mateix temps que s’oferix “molta més participació” i més “transparència i qualitat”.
En qualsevol cas, ha reconegut que l’Administració autonòmica “no està exempta de coses a millorar”. De fet, ha posat com a exemple d’això la pròpia comunicació entre les diferents conselleries, que “entre elles parlen per registre d’entrada i eixida”. “Per al mateix document, tenim tres nombres de registre”, ha concretat García, que ha assegurat que es tracta d’una situació “un poc anòmala per al 2024”. Per a millorar esta situació, ha indicat que la Generalitat realitzarà una auditoria per a analitzar els procediments administratius.
Quant a les empreses, ha demanat “no fer-nos paranys en el solitari” i ha recalcat que estes “busquen seguretat jurídica” a l’hora d’invertir. “La millor política social és que hi haja ocupació, treball i riquesa i que esta es redistribuïsca”, ha apuntat.
Per a això, ha detallat que una de les qüestions que inclou el decret de simplificació és la creació del Canal Empresa perquè totes tinguen “centralitzada la informació, documentació i els expedients”. “Quan una empresa vol instal·lar-se a la Comunitat Valenciana i demana un préstec, si tardem 2 o 3 anys a donar-li l’autorització, això té un cost”, ha advertit.
Quant a l’Administració, ha ressaltat la col·laboració amb els ajuntaments: “Podríem ser per la imposició o per la formació, i optem per la promoció per a donar facilitats”. Així mateix, ha subratllat que, des del punt de vista administratiu, el sistema serà “millor per als veïns”. “No crec que ningú es puga queixar d’això”, ha lliscat.
“HAN CONFÓS SIMPLIFICACIÓ AMB DESREGULACIÓ”
Des de l’oposició, el diputat de Compromís Jesús Pla ha qüestionat l'”urgent necessitat” del Consell per a “modificar 29 lleis, 37 decrets, huit ordres i 500 articles que afecten a pràcticament totes les matèries” i ha acusat al Govern valencià de pretendre “apropiar-se” de les competències legislatives de Les Corts. “Han confós simplificació amb desregulació, no és el mateix simplificar que arrasar el territori”, ha sostingut.
A més, ha considerat que este projecte de llei és “ni més ni menys” una “esmena a la totalitat” a la política econòmica del president Mazón i ha advertit a García que, si finalment s’aprova, haurà de donar “moltes explicacions als veïns i alcaldes, que veuran com els seus termes municipals s’omplen d’estructures de ferro sense que puguen moure un dit”. I ha esmentat “exemples sagnants” com que es puguen construir “cámpings i hotels a 100 metres de la línia de costa”, una possibilitat que ha advertit que “contravé la normativa europea”.
Des del PSPV, el diputat Ramón Abad, que ha qualificat al secretari autonòmic de Presidència de “pagafantas”, ha coincidit amb Compromís que este text és una “moció de censura al seu cap”, el president Carlos Mazón. Per això, ha preguntat a García si “ha temut” pel seu cessament si este assumpte “adquirix responsabilitat”.
També ha considerat que este decret és “el major desafiament normatiu que ha viscut la Generalitat” i ha censurat “les presses i la desesperació” del Consell per pretendre convalidar-ho “un matí de juliol sense pena ni glòria i obviant la participació política i de la societat civil”.
En este punt, ha subratllat que el Govern valencià està “en solitud i minoria” perquè ara, després de l’eixida de Vox del Consell, Mazón “ja no té el tovalló en la mà per a eixugar-se les llàgrimes de les rabietes polítiques”. “Els seus socis els han abandonat i ara s’enfronten a la solitud”, ha insistit.
Des de Vox, David Muñoz ha mostrat el seu suport al decret per ser, al seu juí, “urgent i necessari” perquè, segons ha sostingut, perseguix “desburocratizar el funcionament i millorar l’eficiència del sector públic i privat”. Així, ha considerat “fonamental” simplificar els tràmits administratius: “Tots els hem patit i l’entorn excessivament burocratitzat no facilita la creació d’empreses”.
Per la seua banda, la ‘popular’ Laura Chulià ha defensat que el Pla Simplifica és “l’impuls que la societat valenciana necessita per a avançar sense traves burocràtiques” i ha ressaltat que el decret “ve a donar solució als problemes reals dels valencians”. “No podem permetre que l’administració pública, en lloc de facilitar el progrés, ho impossibilite”, ha afirmat.
Chulià ha defensat que el Consell “complix la seua promesa de fer realitat una administració més àgil i eficient per a millorar els servicis públics”, al mateix temps que ha fet una crida a l’oposició perquè recolze esta iniciativa. “És una oportunitat per a tots de contribuir a una administració més dinàmica i efectiva, porta amb si grans avanços que beneficiaran a la societat en el seu conjunt”, ha agregat.
“CAP PROBLEMA” A INCORPORAR ESMENES
En el seu torn de rèplica, Cayetano García ha indicat que no hi ha “cap problema” a incorporar esmenes que pretenguen “millorar” el projecte de llei perquè tinga “major qualitat”. “Quantes més, millor”, ha subratllat. Alhora, ha agraït a Compromís el seu to constructiu, mentre que al diputat del PSPV li ha requerit “un poc més de respecte”. “Per un minut de tele, no ha comentat ni un article concret”, li ha retret.
Així, García ha demanat “coherència” al representant socialista i ha argumentat que la “urgent necessitat” del decret “queda acreditada des del moment en què hi ha 9.000 milions d’euros d’inversió, 7.000 ocupacions i una sola persona que va al seu ajuntament i no li atenen perquè no tenen les capacitats tecnològiques”. “No és urgent que una persona es muira esperant que se li reconega la dependència?”, ha qüestionat.
A més, ha enlletgit a Abad que ara que el PSPV està en l’oposició critique l’informe de l’Advocacia de la Generalitat mentre va fer “oïdes sordes” quan governava el Botànic i ha sostingut que el PP “no governa en minoria”, sinó que “té majoria, encara que el que no té és l’absoluta”. “Un no pot discutir amb algú que no li dona cap argument en contra”, ha expressat García, que ha demanat “rebaixar el to” i “elevar” el nivell.