Este increment, pactat entre el Govern i CCOO i UGT, beneficiarà a 2,5 milions de treballadors
MADRID, 11 (EUROPA PRESS TELEVISIÓ)
El Consell de Ministres d’este dimarts ha aprovat la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) en un 4,4 per cent per al 2025, fins als 1.184 euros mensuals per catorze pagues, 50 euros més que la quantia fixada per al 2024.
D’esta manera, el nou SMI queda fixat en 16.576 euros bruts a l’any i en 39,47 euros bruts al dia, amb caràcter general. Per als eventuals i temporers, el SMI s’establix per jornada legal en l’activitat en 56,08 euros, mentre que els empleats de llar no podran cobrar menys de 9,26 euros per hora efectivament treballada.
L’increment del SMI, que s’aplicarà amb efectes retroactius des de l’1 de gener i que beneficiarà a uns 2,5 milions de treballadors, és fruit de l’acord aconseguit el passat 29 de gener i signat ahir entre el Ministeri de Treball i CCOO i UGT i al que no es van sumar els empresaris, que van plantejar inicialment una pujada del SMI del 3%, arribant a oferir a posteriori el 3,4%, però sense èxit.
És el cinquè any consecutiu en el qual Treball pacta en solitari amb els sindicats la pujada del SMI.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern i ministra d’Educació, Pilar Alegría, ha ressaltat que des que Pedro Sánchez va arribar al Govern el SMI s’ha incrementat un 61%, des dels 735 euros mensuals als 1.184 euros en els quals ha quedat establit per al 2025.
Per la seua banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha destacat que el SMI és una “ferramenta manifesta” per a retallar la desigualtat a Espanya.
“L’estratègia basada en el salari mínim permet que hui Espanya, tenint índexs de pobresa infantil molt elevats, haja reduït la desigualtat un 18%. Este és l’efecte immediat que hem traslladat a través de la pujada molt important del salari mínim interprofessional”, ha assenyalat Díaz.
ELS PERCEPTORS DEL SMI HAURAN DE TRIBUTAR EN L’IRPF
Malgrat el desig de Díaz que el SMI quedarà exempt de tributació en l’IRPF, el Ministeri d’Hisenda ha confirmat este dimarts que els treballadors que cobren esta renda mínima hauran de tributar en este impost després de la pujada de 50 euros aprovada en el Consell de Ministres.
No obstant això, des del Ministeri d’Hisenda defensen que, amb este increment, “la major part de treballadors que guanyen el SMI seguiran sense patir retencions per l’IRPF”. Al mateix temps, l’Executiu assegura que la minoria que puga patir una retenció pagarà molts menys impostos que els que pagaria amb l’IRPF vigent amb el Partit Popular.
D’esta manera, el Ministeri d’Hisenda, que havia demanat per boca de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, més “pedagogia fiscal” a Díaz, ha decidit imposar el seu criteri enfront del defensat per Treball i obligarà als treballadors que cobren el SMI a tributar en l’IRPF, negant-se a adaptar la pujada com ha succeït en anys anteriors amb aquest Govern.
DÍAZ S’HA ASSABENTAT PER LA PREMSA DE LA TRIBUTACIÓ DE L’IRPF
Preguntada per esta qüestió, Díaz ha reconegut que no ha sigut informada d’esta decisió d’Hisenda, “que s’ha assabentat” per la premsa i que no s’ha deliberat sobre este tema concret en el Consell de Ministres.
La vicepresidenta segona ha dit a més que “cal fer pedagogia fiscal a Espanya, però començant per a dalt”, pels quals més cobren, no pels d’a baix.
“La pregunta no és si pujar o baixar impostos, la pregunta és qui ha de pagar impostos. I em mostre des del nostre espai polític, des de Sumar, superpartidaris de fer pedagogia sobre qui ha de pagar impostos a Espanya. I creiem, la qual cosa sempre hem cregut, que la justícia fiscal comença per a dalt, no per a baix”, ha insistit Díaz.