El ‘ionqui dels diners’ diu que el sirià va rebre els papers que originaren Erial ‘del CNI o la Policia’

VALÈNCIA, 9 (EUROPA PRESS)

L’ex-gerent d’Imelsa Marcos Benavent, autodenominat ‘ionqui dels diners’, ha hagut d’acudir hui a declarar, com a testimoni, en el cas Erial, amb l’objectiu de llançar llum sobre l’origen dels papers que van originar el procediment. Sobre aquest tema, ha mantingut que un ciutadà sirià, amic seu, li’ls hi va lliurar i li “va deixar caure” que els havia rebut del CNI o la Policia. “Després ens inventem que els havia trobat a l’habitatge de Zaplana, però per a protegir-li”, ha manifestat.

Benavent, acusat i condemnat en altres peces del cas Imelsa, s’ha pronunciat en aquests termes en la seua declaració, en aquesta ocasió en qualitat de testimoni, en el juí que se segueix contra l’ex-president de la Generalitat Valenciana i ex-ministre de Treball amb el PP Eduardo Zaplana i altres 14 persones més pel cas Erial, procediment en el qual s’ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d’euros en comissions derivades de concessions d’ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana. El frau està quantificat en més de 20 milions d’euros.

Ha afirmat que va conèixer Imad a través d’un amic funcionari que tenien en comú i aquest li va comentar inicialment que a Síria estaven en guerra i volia demanar-li ajuda. “Li vaig dir ací que a nivell personal li ajudaria en el que poguera però que a nivell oficial se m’escapava”, ha reproduït.

“Entaulem una relació, una amistat, coincidim en actes i, amb el temps, em va ensenyar uns documents” –ha dit en relació als papers que van originar Erial–. El ciutadà sirià va dir ahir en el juí que els hi va trobar al costat d’una caixa forta en un habitatge que tenia llogat a València i que havia pertangut a Zaplana. Benavent ha negat aquesta versió.

El ‘ionqui dels diners’ ha assenyalat que li va mostrar molts documents, “no eren ni tres ni quatre papers”, ha puntualitzat, per a agregar que “implicaven a la dreta valenciana”. “La meua primera reacció –ha indicat– va ser dir-li que no els donava veracitat i que la situació era una mica rocambolesca”.

En aquest moment no es va quedar amb els documents però sí els hi va portar en una segona ocasió, quan el ciutadà sirià va tornar a ensenyar-los: “Ell, que m’havia dit que treballava amb la Policia i amb el CNI, m’insistia que em quedara els documents”. “M’han utilitzat en aquesta història per a introduir els documents de la forma que ha sigut perquè és incomprensible que un senyor tinga aquest tipus de papers tan ben elaborats o que a algú se li hagen pogut oblidar en la seua casa”, ha lamentat.

Quan va decidir quedar-se els papers –en aquest moment ha dit que també feia enregistraments i es guardava proves per si en un futur “passava alguna cosa”– “estaven ratllades moltes coses”. “Em vaig quedar amb els papers que feien referència a Juan Cotino –ex-president de Les Corts i ex-director general de la Policia ja mort–. Ell també m’insistia molt en el de Cotino, no sé si pensant si en un futur fer algun tipus de xantatge o operació”, ha agregat.

Preguntat per si li va dir qui li havia donat els papers, ha respost: “Em va dir que se’ls hi havien donat. Em va deixar caure que havia sigut gent relacionada amb els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, no sé si el CNI o la Policia, però d’aquest sector. Se’ls van donar per la seua col·laboració amb les Forces de Seguretat”, ha afirmat.

Per part seua, en la sessió de hui també ha declarat com a testimoni Ramiro Blasco, exabogado de Benavent, qui ha contradit l’ex-gerent de Imelsa i ha manifestat que ell “sempre” ha seguit les instruccions del seu llavors client, qui “volia col·laborar amb la justícia i entregar documentació” en el cas Imelsa, ha repetit.

Sobre l’escorcoll en el seu despatx en el qual els agents de l’UCO es van emportar els ‘papers del sirià’, el lletrat ha assenyalat que eren allí perquè se l’havien emportat uns familiars de Benavent perquè els tinguera el jutjat. “Si Benavent haguera tingut algun problema amb el lliurament de la documentació, no l’hauria lliurat”, ha dit. “Cap instrucció vaig rebre en aquest sentit i cap mesura vaig prendre en aquest sentit. No veia llavors vulneració de cap tipus”, ha postil·lat.

Ha assenyalat que va deixar de ser advocat de Benavent al setembre de 2021 –quan va contractar a un altre lletrat amb el qual va canviar d’estratègia i es va desdir de tot– i, preguntat per si posteriorment ha tingut contacte amb ell, ha dit: “Quan va dir que deixava de ser el seu advocat, aqueix mateix dia em va dir que volia parlar amb mi dels ‘papers del sirià’ i de la il·legalitat, i em va comentar que hi havia moltes possibilitats. Però jo em vaig negar a parlar-ho, no vaig voler seguir amb això”, ha postil·lat.

I, a més, ha narrat que recentment, fa tres setmanes, “Benavent va enviar a la seua germana a parlar amb mi i a dir-me que Marcos li havia dit que si jo deia que el registre en el despatx havia sigut il·legal, es reconciliaria amb mi. Tremendament ridícul”, ha lamentat.

ÚLTIMES NOTÍCIES