El portaveu del PSPV-PSOE, Jordi Mayor, ha afirmat que la implantació del nou model de finançament autonòmic acordat entre el Govern i la Generalitat de Catalunya suposaria un augment significatiu d’ingressos per a la Comunitat Valenciana, concretament 1.800 milions d’euros més en recaptació.
Este model, segons Major, podria ser adoptat per qualsevol comunitat autònoma que ho desitge, i ha instat el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, a sol·licitar formalment la seua aplicació per a la Comunitat Valenciana mitjançant comunicació directa amb el president del Govern, Pedro Sánchez.
Crítiques a Mazón
En la seua intervenció pública, Major va criticar així mateix a Mazón per demanar més fons a Madrid mentres, al seu juí, perdona impostos a les grans fortunes i no defén plenament els interessos dels valencians. També va comparar esta postura amb la de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, suggerint un enfocament polític similar.
Gestió de la dana
Respecte a la gestió de la recent dana (depressió aïllada en nivells alts), el portaveu socialista va exigir al president de la Diputació de València, Vicent Mompó, que durant la seua declaració com a testimoni aclarisca informació sobre el seu coneixement primerenc de la situació i les comunicacions que va mantindre amb autoritats durant els moments crítics de l’emergència.
Denúncia sobre serveis públics
Major va aprofitar per a denunciar la situació en servicis públics en la Comunitat Valenciana, destacant les retallades realitzades pel Partit Popular en àrees clau com a sanitat i bombers, que posen en risc la seguretat ciutadana. Va assenyalar que els sindicats han alertat sobre la falta de garanties de seguretat en les línies de Metrovalencia, demandant transparència sobre els informes que van avalar la seua reobertura després de les incidències ocasionades per la dana.
Reducció de recursos en bombers
A més, va destacar les denúncies de bombers respecte a la reducció de recursos en un moment crític, amb l’arribada de la temporada més propensa a incendis a la regió, la qual cosa implica un risc afegit per a la població i el territori.
Conclusió
En resum, la proposta del model de finançament català podria representar un increment substancial en la capacitat financera de la Comunitat Valenciana, mentres que paral·lelament es qüestiona la gestió actual de servicis essencials i la preparació davant emergències naturals.