El PSPV ha exigit que s’aclarisca quins representants del Cecopi van considerar, el 29 d’octubre, que l’enviament de l’ES-Alert podia generar una major alarma entre la població, un incident que va causar 228 morts durant la dana que va assolar la província de València. “Demana accedir a totes les comunicacions rebudes pel Cecopi, especialment les de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX)“, ha afirmat el síndic socialista José Muñoz.
Aquesta petició es fa a partir de la recent declaració de l’exsecretari autonòmic d’Emergències, Emilio Argüeso, davant la jutgessa de Catarroja que investiga la gestió de la crisi d’emergència. Argüeso va expressar que desconeixia si havia arribat al Cecopi un correu de la CHX sobre la crescuda de la rambla del Poyo, i va insinuar que potser aquests avisos ni tan sols es van llegir.
Segons les declaracions d’Argüeso, el sotsdirector general d’Emergències, Jorge Suárez, va ser el primer a suggerir l’emissió d’una alerta a la població. No obstant això, la decisió no es va prendre fins “a les 19.15 hores”, amb un debat intens entre els responsables sobre si enviar un missatge que, segons ells, podria “generar encara més embolics”.
Muñoz ha contrastat la versió d’Argüeso amb la declaració del president del PPCV, Carlos Mazón, que afirmava que no havien rebut informació suficient per part de la CHX. El síndic ha advertit que seria “gravíssim” que els correus no fossin oberts, i ha assenyalat que habitualment, les comunicacions de tal importància requereixen acuse de rebut. “Volem que se’ns informi si efectivament es van llegir o no”, ha afegit.
A més, ha destacat una afirmació clau d’Argüeso sobre l’ES-Alert; hi havia dubtes sobre la conveniència d’enviar l’alerta, amb preocupacions que es podrien crear més confusió. “Ens han dit que no hi ha actes del Cecopi, però demanem saber qui eren les persones que consideraven que l’alerta podia generar més confusió”, ha exigit.
El síndic del PSPV ha subratllat que “el quid de la qüestió” és entendre per què es va enviar l’alerta “quan ja no hi havia res que fer”. Segons el PSPV, l’alerta es va enviar a les 20.11 hores, fruit de la “decisió tardana de Mazón”.
La responsabilitat del Cecopi durant la crisi
D’altra banda, Muñoz ha posat de relleu que l’última interlocutòria de la jutgessa reafirma que el 29 d’octubre era competència de la Conselleria d’Emergències. Va destacar que semblava haver-hi un tipus d’amnèsia entre els membres del Cecopi, la qual cosa evidencia una irresponsabilitat greu del Consell. Davant d’aquesta situació, ha demanat a Mazón que aporti tota la documentació i que es presente voluntàriament davant la magistrada.
Finalment, en relació amb la delegada del Govern, la socialista Pilar Bernabé, Muñoz ha reconegut la seua actuació com a “impecable” en rebutjar la seva citació com a investigada, a diferència d’altres acusacions populars. Bernabé va actuar de manera proactiva, realitzant 260 telefonades, destacant el seu compromís davant la gestió d’emergències.
En conclusió, Muñoz va afirmar que l'”opinió de les víctimes” és essencial i que la societat valenciana ha valorat positivament l’actuació de Bernabé, tot afegint que les acusacions d’imputació estan “més centrades en responsabilitats que no corresponien”. El recurs legal s’espera que pugui aportar més claredat i transparència a la gestió de la crisi d’emergència que es va viure.