VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)
La vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha anunciat que els Centres de Crisis d’Atenció Integral 24 hores per a víctimes d’agressions sexuals disposaran de 2.000 polseres amb sensor químic de detecció de drogues de submissió, per a qualsevol dona que ho necessite les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.
La vicepresidenta ha realitzat estes declaracions durant la visita al Centre d’Atenció Integral 24 hores de València, un nou espai d’atenció integral i interdisciplinària per a les víctimes de violència sexual que va obrir les seues portes el passat 17 de desembre, i que se suma als oberts recentment a Castelló i Alacant.
Els nous dispositius amb els quals explicaran els Centres de Crisis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana són els mateixos que la Conselleria va posar a la disposició dels espais d’oci més concorreguts durant les passades festes de Nit de cap d’any i que també es van oferir als 74 municipis adherits al Protocol d’actuació contra les violències sexuals en espais d’oci de la Comunitat Valenciana.
Així, al voltant de 7.500 polseres amb sensor de detecció de GHB (èxtasi líquid) van ser distribuïdes, amb l’objectiu d’augmentar la seguretat de les dones en este tipus de celebracions amb grans aglomeracions de personal i ingesta d’alcohol.
Es tracta de dispositius que poden ser reutilitzats mentre la prova no done positiu i es realitze un bon ús i conservació. Una vegada aparega un positiu, haurà de rebutjar-se.
El nou Centre d’Atenció Integral 24 hores de València ha comptat amb una inversió de 417.000 euros i se suma al de Castelló de la Plana i Alacant, que també s’han engegat recentment i oferixen recursos especialitzats per a atendre a les dones que han patit qualsevol tipus d’agressió sexual. En els tres centres treballen 21 professionals, dels quals nou realitzen les seues funcions en el de València, sis a Alacant i altres sis a Castelló.
Sobre este tema, Camarero ha posat en relleu l’obstinació del seu departament per a obrir els Centres de Crisis “en temps rècord abans de finalitzar l’any 2024” i ha remarcat que s’han executat amb fons del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència assignats el 2021 “que no s’han perdut per la implicació de l’actual Govern valencià”.
NOUS SENSORS AMB DETECCIÓ DE BURUNDANGA EN FALLES
Com a novetat, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) han ultimat un segon detector, també amb format de polsera, d’altres substàncies com la burundanga, gràcies a les línies de col·laboració engegades entre la Generalitat i les universitats valencianes.
Esta previst que estes polseres amb major grau de detecció estiguen disponibles per a les pròximes Falles 2025. Este projecte està desenvolupat per l’Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) de la UV i de la UPV, a través del seu projecte NoSum.