Les partides per a Emergències copen l’atenció del desglossament dels pressupostos de Justícia i Seguretat

La consellera Elisa Núñez detalla uns comptes en què parla també de noves infraestructures per a seus judicials a Alzira, Llíria, Sagunt, Torrent, Xàtiva, Villena, la Ciutat de la Justícia d'Alacant, la nova seu del Tribunal de Marca Comunitària, també a Alacant i un nou edifici satèl·lit per a la Ciutat de la Justícia de València

Amb les cendres de l’incendi de Montitxelvo encara candents i l’actuació de cossos de bombers i unitats vingudes de diferents parts per ajudar a controlar el foc de la província de València, era més que previsible que un dels focus i punts de crítica en el desglossament del pressupost de la Conselleria de Justícia i Interior, incidís en les partides destinades a Emergències. I molt especialment als bombers forestals, que tres dies després d’exigir davant de la Conselleria que es mantingueren uns llocs de treball, per a ells “necessaris”, tornaven a posar-se al servei de la ciutadania amb caràcter urgent.

Tot i això, els retrets contra estes desmans han anat, políticament, en les dos direccions. Així mentre la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez retreia a l’anterior equip de govern del Botànic la “nefasta herència rebuda” que no contemplava pressupost per mantindre estes contractacions, des de l’oposició se li recriminava la manca de voluntat de l’actual conselleria per dur-ho a terme i es retreia la baixada a les partides destinades en els futurs comptes.

Amb tot, i al marge d’este capítol vinculat a l’actualitat, Núñez ha detallat este dilluns davant del Consell els grans blocs dels pressupostos de la vostra àrea. No sense abans aprofitar la seua compareixença per a referir-se a la seua introducció a la seua postura rotunda contra l’amnistia prevista pel govern de Sánchez.

D’altra banda, i en resposta a les intervencions de l’oposició quan ha finalitzat la primera intervenció, la consellera ha insistit en la manca d’execució dels comptes del govern anterior contraposant allò que ha defensat com “una gestió responsable, basada en el tractament eficient dels diners públics per atendre les necessitats reals d’alacantins, castellonencs i valencians”. 

En la compareixença a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, ha explicat que el pressupost de la Conselleria de Justícia i Interior per al 2024 és de 760,79 milions, un 2,9% més que l’any anterior.

Justícia preveu la construcció i millora de seus judicials

El pressupost a l’àrea de Justícia per al 2024 augmenta un 9,3% respecte a l’any anterior, fins a un total de 460,2 milions, ha assegurat Núñez.

En matèria de personal s’amplia la inversió un 8,5%, fins a 294,75 milions d’euros. S’augmenta un 11,26%, fins a 63,47 milions d’euros, les partides per a compra de béns i despeses de funcionament i s’assigna una inversió de 96,32 milions, un increment del 31,23%, a millorar les infraestructures judicials.

Està previst construir noves seus en Alzira, Llíria, Sagunt, Torrent, Xàtiva, Villena, la Ciutat de la Justícia d’Alacant, la nova seu del Tribunal de Marca Comunitària, també a Alacant, i un nou edifici satèl·lit per a la Ciutat de la Justícia de València.

Quant a l’ampliació i reforma, està previst actuar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, a Ontinyent, Dénia, Orihuela, Torrevieja i en l’ampliació dels jutjats de Nules.  De la mateixa manera, s’adequarà el nou Arxiu General d’Alacant, i s’han previst gairebé 3,5 milions d’euros per atendre els pagaments finals del nou edifici judicial Gandia.

D’altra banda, la consellera també ha volgut remarcar que un dels grans objectius és “protegir totes les víctimes de delictes, homes i dones, de totes les formes de violència, siga qui siga el seu agressor i siga quin siga el delicte”, heu especificat.

Per al 2024, es destina un pressupost de 74,5 milions. Es preveu la reclassificació i millora de llocs d’atenció directa, i se sol·licitarà la creació de nous llocs en estes oficines. D’esta manera, Núñez ha assegurat que el gruix del programa d’atenció a les víctimes i accés a la justícia es troba al capítol de subvencions, amb gairebé 60 milions d’euros, que manté totes les línies de subvenció a entitats de defensa de les víctimes del terrorisme i les indemnitzacions a estes.

Així mateix, es destinen 57,53 milions als Consells Valencians dels Col·legis d’Advocats i de Procuradors distribuïts en diferents subvencions per abonar-los els serveis d’assistència jurídica gratuïta.

Per la seua banda, la inversió en mediació arriba als 1,6 milions d’euros en subvencions i convenis a diferents entitats públiques, entre les quals els Ajuntaments a través del servei Mediaprop.

Seguretat i emergències

Per al 2024 es destinen 176 milions a Interior, Seguretat i Emergències. A l’àmbit d’Interior i Seguretat es negociarà un conveni just amb el Ministeri de l’Interior i la Direcció General de Policia, per garantir que la unitat adscrita de la Policia Nacional està adequadament dotada de mitjans i de personal, ja que el conveni va caducar fa més d’un any, així com un acord amb Fira de València per ubicar-hi a la Policia de la Generalitat, amb millors condicions, millors instal·lacions i més benestar dels seus integrants.

L’IVASPE, el pressupost del qual augmenta un 51,74%, s’impulsarà l’elaboració d’un Reglament per a este institut i convenis de col·laboració amb diferents ajuntaments per impartir formació.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències rep 113 milions per a Emergències, Protecció Civil i Extinció d’Incendis.

Es garantirà un funcionament excel·lent del telèfon 1-1-2, incorporant nous avanços tecnològics, i mantindre les ajudes per als Consorcis Provincials de Bombers i les Encomanes Forestals, assegurances i material d’agrupacions i associacions de protecció civil, i per a plans d’emergència.

En matèria d’extinció d’incendis, a més del servei d’helicòpters i avions, s’impulsaran helicòpters de coordinació, rescat i transport sanitari, cremes prescrites com a instrument de gestió forestal, i la formació del personal de gestió forestal i del servei de Bombers Forestals en ús de foc tècnic.

A més, continuaran els treballs per a una futura llei de coordinació integral d’emergències i protecció civil per a la Comunitat Valenciana. S’hi inclouen 57 milions per al finançament a la SGISE, empresa pública de bombers forestals “que es gestionarà amb rigor, amb responsabilitat, dient la veritat als treballadors i complint tots els tràmits perquè l’actuació de SGISE siga conforme amb la legalitat”.

La valoració de l’oposició

Pel que fa a la valoració d’estos comptes per part de l’oposició, des de les files socialistes, Alicia Andújar, ha dit que “el més greu del pressupost de la Conselleria de Justícia és que “la violència de gènere ha deixat de ser un objectiu per al Govern de Mazón”.

D’altra banda, també han criticat el “retallada de 14 milions d’euros la gestió de les Emergències”, i ha assegurat que PP i ultradreta “posen en perill la seguretat de tots els valencians i valencianes, com s’acaba d’evidenciar a la deficient gestió de l’incendi forestal que acaba de patir la província de València”.

ÚLTIMES NOTÍCIES