Advertixen del risc de deslocalitzacions o de la “por a construir” en zones inundables després de la dana
VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
La patronal CEV València reclama a totes les administracions que habiliten més ajudes directes per als afectats per la catastròfica dana de finals d’octubre, ja que les actuals són “clarament insuficients”, i al Consorci de Compensació d’Assegurances que agilite el pagament de les indemnitzacions. En cas contrari, advertix que moltes empreses i autònoms es veuran abocats al tancament.
“Si no fluïx els diners hi haurà una autèntica destrucció d’empreses”, assevera, i flama a impulsar estratègies a llarg termini per a modernitzar el teixit productiu, garantir la competitivitat de les empreses i mantenir el pes de Valencia en el conjunt de l’economia espanyola.
Així ho ha traslladat la presidenta de l’organització empresarial, Eva Blasco, en la seua compareixença d’este dilluns a la vesprada en la tercera i última sessió de la comissió de l’Ajuntament de València per a la recuperació i l’estudi de les zones danyades per la dana, que va arrasar la província i va afectar a tres pedanies de la ciutat.
Segons ha apuntat, la catàstrofe ha afectat a més de 61.000 empreses i 34.0000 autònoms de la província, amb més de 66.000 locals i 63 parcs empresarials arrasats. Les seues estimacions de danys superen els 3.700 milions d’euros, la qual cosa suposa un 20% del PIB provincial, amb un impacte del 80% en el sector serveis.
Quant a les més de 225.000 peticions realitzades al Consorci d’Assegurances, la presidenta de CEV València ha indicat que un total de 12.232 corresponen a la ciutat de València, amb més de 8.700 vehicles afectats.
Davant d’estes xifres “esgarrifoses”, ha urgit tant als ajuntaments com a la Generalitat, al Govern i a la UE a habilitar més ajudes directes i al fet que siguen més quantioses”, així com a reduir les traves burocràtiques a tots els nivells. “Necessitem que Espanya i Europa estiguen del nostre costat”, ha subratllat.
Blasco ha volgut remarcar que les indemnitzacions del Consorci d’Assegurances “no són ajudes directes”, sinó que “les paguem tots amb el recàrrec de les pòlisses”. Així i tot, ha exigit que s’agilite el pagament per a no “abocar a moltes empreses i autònoms al tancament”.
ENDEUTAMENT PREVI PER LA COVID
I és que ha recordat que el 70% del teixit productiu de la província està constituït per microempreses o autònoms. A més, ha explicat que molts dels afectats ja estaven en una situació d’endeutament abans de la dana pels crèdits que van rebre després de la pandèmia.
Paral·lelament, la responsable empresarial ha alertat del risc de deslocalitzacions d’empreses després de la dana i de la “por a construir en determinades zones”, així com que “les asseguradores no vulguen assegurar negocis” per estar en àrees inundables. “Això complicaria moltíssim la reactivació de l’economia”, ha augurat, insistint que la seua major preocupació és “que no muiren moltes empreses”.
De cara al futur, CEV València aposta per una major visió metropolitana en el procés de recuperació econòmica, mitjançant “una autèntica àrea metropolitana” que supere “reticències polítiques de temps passats” en matèria de mobilitat i gestió de recursos o residus; una proposta en la qual oferix la seua col·laboració. Una altra de les seues reclamacions és que el Govern bonifique impostos als afectats.