Empresaris valencians reclamen ‘urgència i determinació’ després de la dana: ‘Els recursos seguixen quedant-se curts’

Urgixen a abordar l’infrafinançament “crònic” de la Comunitat i la necessitat del FLA extraordinari: “Transcendix els colors polítics”

VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

Els empresaris valencians han reclamat “ajuda efectiva, suport institucional i lideratges forts” per a afrontar la reconstrucció després de la dana del passat 29 d’octubre amb “urgència i determinació” i han advertit que els recursos destinats fins al moment per les diferents administracions “seguixen quedant-se curts enfront de la dimensió dels danys”. “Encara queden lluny del que les empreses necessiten per a prendre la decisió de seguir avant”, han subratllat.

D’esta manera ho han exposat el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, i el president del Consell de Càmeres de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, durant una trobada empresarial este dilluns a València amb el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo.

A l’inici de la seua intervenció, Navarro ha saludat la voluntat del líder del PP d’assistir a este acte en un moment “tan crític” per a la Comunitat Valenciana després de patir “una de les catàstrofes naturals més greus de la història d’Espanya”. En finalitzar la mateixa, li ha agraït la seua “atenció i preocupació”: “Gràcies pel seu compromís amb esta terra”.

El president de la CEV ha esmentat algunes de les xifres que ha deixat la catàstrofe i que, al seu juí, “parlen per si soles”: “Sense entrar en els danys humans, per al conjunt del teixit productiu s’estimen uns 13.700 milions, la qual cosa representa el 20% del PIB, i existixen prop de 236.000 expedients d’indemnització, que representen molt més que un nombre, són projectes de vida i empresarials interromputs de manera abrupta i que necessiten ser reconstruïts amb urgència i determinació, alguna cosa que no estem veient fins ara”.

Per a Navarro, els recursos destinats fins ara “seguixen quedant-se curts enfront de la dimensió dels danys” i, encara que ha valorat l’augment del nombre d’expedients tramitats i pagats, ha advertit que encara “queden lluny del que les empreses necessiten per a prendre la decisió de seguir avant”. “Han demostrat la seua solidaritat i compromís social, però no podem fer-ho sols”, ha recalcat.

Així, ha posat l’accent que la reconstrucció “no és només una responsabilitat administrativa, sinó també una oportunitat per a redefinir la nostra forma d’afrontar reptes futurs”, des de la planificació urbanística fins a la sostenibilitat empresarial. “Cada decisió que prenguem hui serà determinant davant de futurs reptes i amenaces climàtiques”, ha incidit.

PRIORITATS “IMMEDIATES” I NECESSITATS A LLARG TERMINI

En este punt, ha exposat diversos “aspectes clau” tant de les “prioritats immediates” com de les necessitats “a llarg termini”. En primer lloc, ha fixat la reconstrucció amb “celeritat i eficàcia”: “La dana no només va danyar infraestructures, també va evidenciar fallades estructurals com l’insuficient esforç d’inversió en mesures preventives. Les ajudes de la Generalitat, l’Estat i la Unió Europea han d’arribar ràpid i de manera eficient”.

No obstant això, les empreses requerixen també estratègies a llarg termini que “reforcen la seua capacitat per a enfrontar futurs envits”: “És fonamental que estes inversions no es limiten a reparar els danys, sinó que també contribuïsquen a una modernització sostenible de les nostres infraestructures i sectors productius”.

En este context, i després de l’estudi presentat per l’Institut Valencià d’Estudis Econòmics (Ivie), ha cridat l’atenció sobre les inversions públiques a València, amb un pes “molt inferior” al de la província en termes demogràfics, ocupació o activitat econòmica.

Dit això, ha assegurat que els empresaris no poden “conformar-se amb restaurar el que hi havia abans”: “No es tracta només de reparar, sinó de construir un futur més fort. I aconseguir estes ajudes és crucial per a més inversions i que aquestes incloguen sistemes d’alerta primerenca i infraestructures que reduïsquen la vulnerabilitat”.

INFRAFINANÇAMENT

Paral·lelament, Salvador Navarro ha insistit en la urgència per abordar l'”infrafinançament crònic” de la Comunitat Valenciana i ha lamentat que la tragèdia de la dana “ens colpeja en un context de desavantatge històric”. “De tots és conegut que la Comunitat és una de les autonomies pitjor finançades d’Espanya, encara que sembla que a pocs els agrada”, ha recriminat.

Per al president de la CEV, esta situació i unes altres “transcendixen colors polítics” i requerixen “un compromís col·lectiu per a garantir un finançament i unes inversions justes”. “Reclamem el que ens correspon perquè només amb equitat podem competir en igualtat de condicions”, ha justificat.

FLA EXTRAORDINARI

En esta línia, ha apostat per que este finançament no només es dirigisca a “pal·liar les conseqüències immediates” de la dana, sinó també a crear “una base econòmica sòlida que ens permeta mantenir la nostra competitivitat en un entorn global cada vegada més exigent”. Per tot això, Navarro ha requerit a Feijóo el seu compromís perquè esta situació “es resolga”.

De la mateixa manera, ha arreplegat l’exigència a la ministra d’Hisenda, Mª Jesús Montero, del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) extraordinari per a “cobrir les seues necessitats”, un recurs que “si en el passat era necessari per a compensar l’infrafinançament”, ara després de la dana “fins i tot ha augmentat” esta necessitat.

ÚLTIMES NOTÍCIES