L’EMT de València recupera set línies al centre històric

Les noves rutes de les línies 4, 11, 16, 26, 32 i 70, i 31 entraran en vigor al desembre una vegada concloguen les obres del carrer Sant Vicent, cosa que reduirà el pas pel carrer Colom i Poeta Querol

L’Ajuntament de València ha presentat aquest dimecres les noves rutes de les set línies de l’EMT que en recuperaran la connexió amb el centre històric de la ciutat. Concretament, les línies 4, 11, 16, 26, 32 i 70, i 31 tornaran a circular pel carrer La Pau, Sant Vicent, Poeta Querol, carrer de les Barques, i dues, la 4 i 32, tindran parada a la plaça de l’Ajuntament.

Així ho ha anunciat este matí l’alcaldessa de València, Maria José Catalá, al costat del regidor de Seguretat i Mobilitat, Jesús Carbonell, i el director gerent de l’empresa, Manuel Martínez Grau, a la roda de premsa per presentar esta remodelació de les línies que disminuiran el pas pel carrer Colom cedint un carril al trànsit privat, i del carrer Poeta Querol, a més de millorar la connexió del centre amb el front litoral.

“Amb això aconseguim reduir la presència dels autobusos al carrer Colom i Poeta Querol, on hi ha una forta presència de béns d’alt valor patrimonial com el “Museu Nacional de Ceràmica” ha assegurat l’alcaldessa, que també ha recordat que este organisme els va traslladar i “amb molta raó” l’impacte que estava tenint el pas de vehicles a la instal·lació.

“Amb això aconseguim reduir la presència dels autobusos al carrer Colom i Poeta Querol, on hi ha una forta presència de béns d’alt valor patrimonial com el “Museu Nacional de Ceràmica” ha assegurat l’alcaldessa, que també ha recordat que este organisme els va traslladar i “amb molta raó” l’impacte que estava tenint el pas de vehicles a la instal·lació.

Estos canvis també estan motivats, segons ha explicat el gerent de l’empresa pública, per la baixada d’usuaris que utilitzen estes línies en veure’s obligats a fer transbords per a accedir fins al centre arran dels canvis introduïts per l’anterior govern municipal en 2020. “Els estudis afirmen que les línies havien perdut atractiu i usuaris en la resta de València. Les línies que van modificar el seu recorregut en el 2020 creixen un 1,3% enfront de la resta de línies que ha augmenten un 9%” assenyala.

Igualment, respon a una demanda “històrica” dels comerciants del cas històric la de recuperar aquestes línies, així com dels usuaris que fa temps que reclamen més serveis fins a la plaça de l’Ajuntament, l’accés a la zona nord del centre i al Mercat Central. Amb aquests canvis es crearà una connexió “fàcil i senzilla” per evitar transbordaments, desplaçaments de 1.000 metres a la gent gran i amb mobilitat reduïda i connectar el centre amb els barris del nord i de l’est.

“Tenim motors econòmics fonamentals com el Mercat Central, la Plaça Rodona, i el comerç tradicional de Ciutat Vella que estaven patint moltíssim la pèrdua de persones que s’hi desplaçaven en tenir dificultats per connectar-se amb aquests motors. Volem recuperar la vida a Ciutat Vella” ha assegurat Catalá, que a més ha qualificat de “veritable fracàs” els canvis efectuats per l’anterior govern.

La línia 31 arribarà fins a l’Estació d’AVE

De la mateixa manera, es crea un nou servei directe entre l’Estació Joaquín Sorolla i el litoral valencià, amb l’objectiu de “beneficiar el turisme valencià i les necessitats de connexions fluides amb les platges”. Per això, la línia 31, que deixarà de passar per Poeta Querol, després de circular per la plaça de l’Ajuntament continuarà fins a aquesta estació, des d’on reiniciarà el retorn cap al front marítim.

De la mateixa manera, tres línies (11, 32 i 70) deixaran de circular pel carrer Colom per arribar a la plaça de l’Ajuntament des del carrer La Paz i Sant Vicent, ruta que també farà la línia 4 que deixarà de passar per Poeta Querol. Pel carrer Colom seguiran circulant les línies 8, 10, 28, 40, 71 i 81, “que compleixen àmpliament les necessitats de comunicació en aquesta part de la ciutat”, han explicat des de l’empresa.

Les línies 16 i 32 que passen per Vinalesa o Montcada recuperen la connexió directa amb la Plaça de l’Ajuntament i seguiran el recorregut pel carrer la Pau fins a arribar a Poeta Querol. Així doncs, deixaran de parar a la Porta de la Mar i seguiran el seu recorregut pel carrer la Pau fins a arribar a Poeta Querol.

Així doncs, per la plaça de l’Ajuntament tornaran a circular cinc línies i dues tindran una parada i en regularan la freqüència en aquest espai, al costat de la Font (costat est). Això també influirà al futur disseny d’aquesta emblemàtica plaça, que elimina la possibilitat que siga totalment de vianants, i que es presentarà un esbós, com aviat, a finals de l’any, segons ha indicat l’alcaldessa.

A partir de desembre

Català ha explicat que estes modificacions entraran en vigor una vegada concloguen les obres del carrer Sant Vicent, aproximadament a principis del mes de desembre. “A primer de desembre obrirem el carrer Colom i es posaran en marxa estos canvis de les set línies” ha indicat la dirigent ‘popular’, que també ha explicat que amb estes línies s’hi incorporaran prop de 100 conductors, els 70 ja anunciats i 23 de nous, per “prestar un millor servei”.

Quant a les tarifes per al 2024, el Consell d’Administració de l’EMT aprovarà aquest dimecres els preus dels abonaments i el més probable és que tornen a les quantitats prèvies a la pandèmia en cas que el Govern no amplie les bonificacions del 50% a partir del 31 de desembre. Així, el bitllet senzill passaria a costar un euro i mig, el bonobús de 10 viatges 8,50 euros (ara 4,25 euros), l’abonament jove 25 euros mensuals (12,50 euros) i el bo or 20 euros/ any. 

ÚLTIMES NOTÍCIES