Desarticulen un grup immobiliari per una estafa piramidal

La Guàrdia Civil d’Alacant ha detingut a tres persones i investigat a altres tres, empleats d’un grup immobiliari que executava labors de captació de clients, promoció i suposada construcció. Des d’una oficina al Campello oferien la venda d’habitatges de luxe en la zona. Els clients pagaven, però mai arribaven a posseir els habitatges.


Rebre les notícies de València Diari

A la fi del passat any, la Guàrdia Civil del Campello va iniciar l’operació Serpis per a esclarir una presumpta estafa comesa per un grup immobiliari assentat en la zona, que operava a través d’Internet, venent habitatges de luxe a Busot i voltants.

Assentat a Alacant des de l’any 2018, el grup cometia dos tipus d’estafa principalment. Una d’elles consistia a oferir la venda d’un mateix habitatge, ja construïda, a múltiples compradors. Una altra consistia a formalitzar un contracte de construcció d’un habitatge amb un client. En qualsevol de les dues modalitats, els estafats pagaven, però mai arribaven a posseir l’habitatge.

Per a cometre les estafes, es valien de les notes simples emeses pel Registre de la Propietat, falsificant els documents originals. Una vegada falsificada la documentació, era emprada per a realitzar els contractes de compra i venda.

Publicitaven habitatges de luxe a través d’Internet, generalment en xarxes socials, i es dirigien principalment a ciutadans de parla francesa. L’ostentosa oficina del grup immobiliari, situada a la Platja Muchavista del Campello, la tecnologia d’última generació i els vehicles d’alta gamma que utilitzaven els directius de l’empresa servien de ganxo per a engalipar als seus potencials clients, gent adinerada que no sospitava que pogués tractar-se d’un frau.

Quan un client picava, portaven a cap els contractes en els quals se’ls cobrava per endavant bé la reserva de l’habitatge, o bé els diners necessaris per a l’inici d’una construcció, segons cada cas. No obstant això, els diners eren desviats immediatament als comptes personals dels membres del grup criminal, que posteriorment tractaven de donar-li sortida a comptes estrangers sense deixar rastre.

Passat un temps, els clients s’adonaven que es tractava d’una estafa. Els investigadors han localitzat a 60 perjudicats entre els quals hi ha clients que han dut a terme transferències per a habitatges que no s’han construït, habitatges que s’han venut més d’una vegada, proveïdors de materials o serveis destinats a la construcció i entitats bancàries. Ha estat comprovada l’estafa de 5.400.000 euros.

Gràcies a aquesta operació, dels 5.400.000 euros estafats, 1.000.000 ja ha estat retornat als seus legítims propietaris. A més, s’ha aconseguit el bloqueig de 12 comptes bancaris emprats per la banda.

D’altra banda, els investigadors han localitzat a 18 empleats de la construcció, que en teoria treballaven per a la promotora. No obstant això, la Guàrdia Civil ha esbrinat que no compten amb contractes de treball legals, ni cobren segons els pactes. Els presumptes autors els encarregaven obres per a les quals no els aportaven els materials necessaris.

Perquè no marxaren de la suposada empresa, de tant en tant els abonaven una nòmina, o els feien beneficiar-vos d’alguna subvenció. Entre moltes altres irregularitats, els forçaven a abocar els residus de la construcció fora dels llocs habilitats per a això.

El grup immobiliari estava constituït per sis persones: els captadors de clients, la promotora i la constructora. Els directius de la promotora i de la constructora, pare i fill, eren els principals membres d’aquest grup criminal dedicat a aquesta estafa de tipus piramidal, en el qual els rols estaven clarament definits.

Han estat detingudes tres persones, dos homes i una dona d’entre 24 i 55, i investigades altres tres, també dos homes i una dona d’entre 30 i 50. Tots els autors són de nacionalitat francesa. Els detinguts han estat posats en llibertat per la Guàrdia Civil. Tant els detinguts com els investigats han quedat a la disposició del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Alacant, que entén de la causa juntament amb les diligències.

S’ha realitzat el registre de la seu social de l’empresa en l’oficina del Campello, i també el domicili del gerent de la promotora, líder de la banda, que resideix en un xalet a Alacant capital. Ha estat intervinguda una gran quantitat de documentació que inculpa als presumptes autors.

Després d’un detallat estudi de tota la documentació recopilada, se’ls imputen els delictes d’estafa, falsedat documental, usurpació d’estat civil, frau fiscal, blanqueig de capitals, contra els treballadors, contra el medi ambient i de pertinença a grup criminal.

Ha estat una àrdua recerca de diversos mesos d’intens treball de recopilació i estudi d’informació, que ha estat duta a terme per l’Àrea de Recerca de la Guàrdia Civil del Campello.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies