Exèrcit israelià pren el costat palestí del pas de Rafà, al sud de Gaza i a la frontera amb Egipte

Assegura que es tracta d’una “activitat dirigida” contra “infraestructures terroristes” de Hamàs en les instal·lacions

La UNRWA alerta que la “continuada interrupció” de l’entrada d’ajuda agreujarà la “catastròfica fam”

MADRID, 7 (EUROPA PRESS)

L’Exèrcit d’Israel ha confirmat aquest dimarts la presa de la part palestina del pas de Rafà, que connecta la Franja de Gaza amb Egipte i que serveix com un dels principals punts d’entrada d’ajuda humanitària cap a l’enclavament, després de setmanes amenaçant amb una possible ofensiva militar contra la ciutat, que acull a prop d’1,4 milions de palestins.

Així, ha afirmat a través d’un comunicat publicat en la seua pàgina web que les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han iniciat una “activitat dirigida” en “zones limitades” a l’est de Rafà i ha agregat que l’objectiu són “infraestructures terroristes” del Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs).

“Com a part de l’operació, les FDI han pres el control operatiu del pas de Rafà, en el costat gazatí, arran d’informació d’Intel·ligència que apunta al fet que terroristes ho usaven per a objectius terroristes”, ha dit, abans de recalcar que el diumenge Hamàs va llançar un atac amb projectils des de la zona contra els voltants del pas de Kerem Shalom, succés que es va saldar amb la mort de quatre militars.

En aquesta línia, ha recalcat que també han sigut “atacats i destruïts” una sèrie d'”objectius terroristes” del grup islamista palestí, inclosos “edificis militars”, “infraestructures subterrànies” i “altres infraestructures terroristes”, operacions que s’han saldat amb la mort d’al voltant de 20 “terroristes”.

“Les forces han localitzat fins ara tres túnels en la zona”, ha detallat, al mateix temps que ha recalcat que fins ara no hi ha baixes entre els militars. A més, ha assegurat que abans de l’inici de l’operació, va dur a terme una “coordinació preliminar” amb organitzacions internacionals que operen en la zona perquè l’abandonen.

L’Exèrcit d’Israel va reclamar durant la jornada del dilluns als palestins residents en els barris orientals de Rafà que abandonaren la zona de cara a una imminent ofensiva militar, enmig dels advertiments internacionals sobre l’impacte humanitari d’un atac contra la ciutat, en la qual la majoria dels habitants són desplaçats des d’altres punts de la Franja de Gaza.

SUSPENSIÓ D’OPERACIONS

Per la seua banda, l’Autoritat de Creus i Fronteres de Gaza ha confirmat la suspensió del tràfic de passatgers i l’entrada d’ajuda humanitària després de l’operació israeliana, segons ha arreplegat el diari palestí ‘Filastin’, vinculat de Hamàs. L’Exèrcit ha publicat a més vídeos i fotografies que mostren a les seues forces en la zona.

El portaveu de l’Autoritat de Creus i Fronteres de Gaza ha denunciat que les autoritats israelianes “condemnen a mort” als residents palestins en bloquejar el pas, que se sumisca a l’extensió del tancament del pas de Kerem Shalom, tancat el diumenge després del citat atac perpetrat per Hamàs, tal com ha arreplegat la Ràdio de l’Exèrcit.

En aquest sentit, l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Orient Pròxim (UNRWA) ha advertit aquest mateix dimarts que la “continuada interrupció” de l’entrada d’ajuda a través del pas de Rafà agreujarà la “catastròfica fam” en l’enclavament.

“La continuada interrupció de l’entrada d’ajuda i combustible a través del pas de Rafà detindrà la resposta humanitària clau en tota la Franja de Gaza”, ha assenyalat l’agència a través d’un missatge publicat en el seu compte en la xarxa social X.

Així, ha recalcat que “la catastròfica fam a la qual fa front la població, especialment al nord de Gaza, empitjorarà molt més si aquestes rutes de subministrament són interrompudes”.

L’operació ha sigut llançada a més hores després que el gabinet de guerra creat a Israel després dels atacs executats el 7 d’octubre per Hamàs acordara “per unanimitat” seguir avant amb la potencial ofensiva sobre Rafà després que el grup islamista palestí afirmara que havia acceptat una proposta d’alto el foc presentada per Qatar i Egipte, argumentant que el text recolzat per Hamàs “està lluny” de les exigències israelianes.

Posteriorment, Benjamin Gantz, exministre de Defensa i membre del reduït gabinet de guerra israeliana, va assenyalar que la proposta que ha acceptat Hamàs és “contradictòria” amb els punts abordats per Israel amb els països mediadors, si bé va assegurar que els negociadors israelians “seguiran treballant en tot moment” i “remouran cel i terra” en el seu viatge al Caire per a tractar d’avançar cap a un acord.

Taher al Nono, portaveu del líder del braç polític de Hamàs, Ismail Haniye, va detallar el dilluns en declaracions a la televisió de Qatar A l’Arabi TV que l’acord acceptat pel grup inclou un alto el foc, l’alliberament de presos palestins, la volta dels desplaçats gazatíes i l’inici de la reconstrucció.

ÚLTIMES NOTÍCIES