Condemnen els missatges xenòfobs contra una aspirant a fallera major de València

Compartir:

Preseleccions 2022

Preseleccions 2022 | JCF

 

La Falla Portal de Valldigna ha expressat en un comunicat la seua condemna als missatges xenòfobs i racistes abocaments contra la seua aspirant a fallera major.

La candidata a fallera major de València, Mayu Ruiz Bustamante, ha rebut missatges despectius i racistes pel fet de ser d’origen equatorià.

Fallera Mayu Ruiz Bustamante

Des de la comissió fallera Portal de Valldigna-Salinas han expressat públicament el seu “més absolut rebuig”, alhora que ha denunciat, els “missatges d’odi, xenòfobs i racistes” abocaments contra la seua fallera major.

D’altra banda, des de la Junta Central Fallera, també han emés un comunicat de condemna:

 


“Fa gairebé 5 anys, les Falles van tenir el privilegi de ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, un reconeixement basat en la importància dels nombrosos elements que conformen la nostra festa”.

Un d’ells està fundat en els Drets Humans, tenint en compte l’obertura de les Falles a qualsevol grup social, edat, professió, classe social o dimensió cultural. De fet, citem textualment, allò que apareix en l’expedient de la candidatura que ens va permetre optar a este reconeixement:

“La festa de les Falles està basada en els principis fonamentals, com són la llibertat de participació, la igualtat entre els individus, la igualtat d’oportunitats, l’esperit de solidaritat i fraternitat, així com el respecte a la dignitat humana. Com a exemple de la igualtat entre gèneres i de l’evolució positiva de la festa en els últims anys, la dona exerceix la gestió i direcció de les comissions falleres en igualtat amb l’home. La pertinença a les comissions està oberta a qualsevol grup social, incloent-hi homes i dones de totes les edats, professions, nivells socials i procedència geogràfica i cultural. La comprensió i el respecte mutu han progressat gràcies a l’experiència del diàleg entre les diferents comissions falleres, més de 800, que comparteixen este ric patrimoni. “

Així mateix, “és una forma de connexió entre diverses sensibilitats culturals lligades a grups d’edat i gènere diversos. Els xiquets tenen un elevat protagonisme i la seua participació suposa la seua primerenca socialització en els mecanismes de perpetuació del ritual faller”.

En definitiva, les Falles tenen un paper d’integració comunitària i així ha de continuar sent, si no, no tindria sentit ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

“Les Falles sempre s’han caracteritzat per ser una festa plural i diversa, una festa que respecta i que no tolera la discriminació. Este matí el món faller s’ha despertat contemplant en xarxes socials uns desafortunats comentaris cap a una de les candidates a Fallera Major de València 2022”.

“Comentaris despectius i totalment falsos, ja que per optar a ser màxima representant de les Falles l’únic requisit real és estar censada dos exercicis en una comissió pertanyent a Junta Central Fallera i que esta comissió et presente com a candidata. En cap moment hi ha cap criteri de procedència, creença, edat, orientació sexual o gènere que excloga cap candidata”.

Llegir comentaris nocius sobre la procedència de la candidata, comparar la seua vàlua personal segons la vestimenta o fins i tot arribar a dir que, per estos motius, “desentona amb la resta de les candidates”, són comentaris que des de Junta Central Fallera volem condemnar perquè no tornen a repetir-se. “Comentaris que només reflecteixen el desconeixement que molta gent té sobre el funcionament de la nostra festa perquè el més important per a representar a València i a les Falles és el sentiment faller, el compromís de ser grans ambaixadores de la festa i en cap cas, termes estètics , econòmics o socials. Per tant, ja està bé de frivolitzar amb una cosa tan important com ser les màximes representants de les Falles i ja n’hi ha prou de jugar aleatòriament amb els sentiments de cadascuna de les falleres que es presenten a este complicat procés de selecció “.

“Per tot això, estem estudiant la possibilitat de prendre mesures al respecte perquè això no torne a succeir. Des de Junta Central Fallera no permetrem missatges xenòfobs com els que hem pogut llegir hui i des d’aquí volem enviar el nostre suport a la candidata afectada però també a la resta d’elles, que estan exposades cada dia als comentaris i opinions de gent que ni tan sols té el plaer de conéixer-les.
Seguim treballant per la nostra festa i per seguir sent exemple de respecte, tolerància i pluralitat. Des de Junta Central Fallera seguirem insistint en el nostre compromís per garantir els drets fonamentals de tot el col·lectiu faller”.

Finalment, la falla plaça del Doctor Collado s’adhereix als comunicats de la Junta Central Fallera i Falla Portal de la Valldigna, i expressa la seua total condemna davant qualsevol mostra de xenofòbia o odi, tant dins com fora de l’àmbit de la nostra festa.

EL MÉS LLEGIT

La licitació per demolir l’antiga Fe entra in extremis el 2022

L'oposició qüestiona els 'set anys perduts' i Catalá recorda que la primera decisió del Govern de Puig 'va ser paralitzar este projecte'

El 93,7 % del personal de la Generalitat que entén bé o prou bé el valencià 

S’incrementa en 6 punts el percentatge de persones que saben escriure perfectament o bastant bé en valencià, en quasi 5 punts les que el saben llegir i en més de 3 punts les que l’entenen

Mor l’actriu Kirstie Alley als 71 anys

Els seus fills, True i Lillie Parker, han emés un comunicat on informen que ha mort arran d'un càncer que li va ser diagnosticat recentment

L’AVL acosta la figura de Fuster al professorat i l’alumnat de la Hofstra University de Nova York

L’acadèmica, Vicenta Tasa, ha impartit la conferència “Joan Fuster davant la jerarquia lingüística a l’Estat espanyol”