La Generalitat llança un bo de 90 euros per a la cistella de la compra de famílies vulnerables

La Generalitat Valenciana n’ha llançat un bo cistella de la compra de 90 euros per pal·liar els efectes de la inflació a les famílies més vulnerables. Una mesura de la qual es podran beneficiar totes aquelles persones que la renda de la unitat familiar no supere els 21.000 euros anuals i que es distribuirà a través d’una targeta prepagament per a utilitzar-se en qualsevol establiment alimentació de la Comunitat de Valenciana.


Rebre les notícies de València Diari

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en roda de premsa amb el conseller d’Hisenda, Arcadi Espanya, on també ha assenyalat que esta iniciativa acordada amb les cadenes de distribució i el xicotet comerç ajudarà mig milió de valencians, atés que la poden sol·licitar diverses persones de la mateixa unitat familiar, i suposarà una inversió de 48,44 milions d’euros.

Així doncs esta aquesta targeta moneder tindrà una validesa de fins a 4 meses després de la seua emissió i es podrà utilitzar de manera progressiva o en una sola compra. Es podrà demanar a partir del 18 d’abril i fins al 15 de juliol de manera telemàtica i servirà per a pagar a qualsevol establiment de la Comunitat Valenciana, tant petites superfícies com grans establiments.

Sobre aquest tema, Puig ha explicat que serà un procés “senzill” que es realitzarà de manera telemàtica i que a través de les organitzacions de consumidors, ONGs i ajuntaments s’ajudarà a les persones que tinguen problemes d’accessibilitat a tramitar-lo. De la mateixa manera, tant les persones beneficiàries de el Ingrés Mínim Vital, Com de la Renda Valenciana d’Inclusió o del bo de 200 euros del Govern d’Espanya, podran accedir a esta iniciativa que s’adopta per primera vegada en una autonomia.

Un vegada realitzada la revisió de les sol·licituds i de la documentació presentada per les persones interessades es remetrà un SMS o email informatiu sobre la resolució i la recollida del Bo Cistella de la Compra. Tota la informació es pot consultar a la pàgina web  bonocesta.gva.es .

Aquesta mesura, segons ha indicat el cap del Consell, va fins “ al cor de les economies domèstiques, a les neveres, des de la cooperació pública-privada” i ha destacat que és fruit del “diàleg i el consens” amb els empresaris i sindicats i una “exigència ètica” davant la necessitat de fer, ha dit, “un pas endavant” per fer front a la inflació produïda per la guerra a Ucraïna.

“Davant la situació de dificultat propiciada per la guerra criminal iniciada per Putin i amb una conseqüència econòmiques greus, es podia optar pel ‘salve’s qui puga’ o per multiplicar l’acció pública des d’una visió responsable, basada en la justícia social i treballar per la majoria, i hem escollit segona opció” ha manifestat el cap del Consell.

Un retorn del 5% des dels supermercats, però amb un límit d’1 milió d’euros

D’altra banda, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha avançat que les grans superfícies aportaran addicionalment un milió d’euros a les ONG i les entitats sense ànim de lucre a través de vals perquè “l’ajuda arribe a la gent que més ho necessita” d’un percentatge de l’obtingut a través del bo. “Som conscients que hi ha famílies que ho estan passant realment malament i volem ajudar-los” ha afegit.

Igualment, el director de Relacions Externes de Consum, Javier Quiles, ha explicat que les grans distribuïdores quan finalitze la campanya abonaren el 5% obtingut amb les targetes prepagament que es transformarà en vals, bons de compra o targetes del propi establiment i que es repartiran entre ONG’s, Caritas, Creu Roja o el Banc perquè es “capilarice i se li tornen a entregar a aqueixes persones necessitades que puguen ser les mateixes o altres, amb aqueix import suplementari que posarem ja directament amb el nostre propi marge per a que continuen comprant gratuïtament”.

“És una mesura de cohesió social i un exemple clar per a la resta d’Espanya. Nosaltres fem un 5% perquè no tenim un pressupost infinitiu, però si es compara amb el marge net que tenim estem aportant més del doble del que guanyem cadascú” ha assegurat Quiles, que també ha posat en valor que “ningú ha faltat a la trucada” i el suport del xicotet comerç.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el president de la patronal que ha assenyalat que “el percentatge d’ajuda compromesa està per damunt del marge d’aquestes empreses i és la fórmula que permet la llei perquè qualsevol altra opció no passaria el control de la Comissió” Nacional dels Mercats i la Competència. També ha recordat que la capacitat dels empresaris és “limitada” i que el “sector també està fent front a l’augment de costos i com a conseqüència dels marges s’estan reduint”.

A l’acte han assistit representants de la CEV, dels sindicats CCOO i UGT, de l’Associació Nacional Grans d’Empreses de Distribució (Anged), de l’Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova), així com de Confecomerç i d’associacions de consum.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies