El Govern valencià ha emés un anomenat urgent al Govern d’Espanya per a l’aprovació immediata del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extraordinari, fonamental per a mitigar el dèficit estructural que arrossega a causa d’ingressos insuficients del sistema de finançament autonòmic.
El ple del Consell va aprovar una declaració institucional que demanda la convocatòria ràpida de la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics per a autoritzar el FLA extraordinari. Este dèficit no sorgix per un gasto superior, sinó per les limitacions en el finançament, la qual cosa situa a la Comunitat Valenciana com l’autonomia més endeutada en termes del PIB, amb la conseqüent pressió financera.
El Consell subratlla la importància del FLA extraordinari per a sostindre servicis públics essencials, aportar certitud a proveïdors i contribuir a la recuperació econòmica i social de la província de València, especialment després de la devastadora dana d’octubre.
Decisió del Govern d’Espanya
Segons l’acord de la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics del 2 de desembre de 2024, el Govern d’Espanya va decidir excloure el finançament destinat a cobrir desviacions en l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes. Esta mesura va implicar la no aprovació del FLA extraordinari per primera vegada des de la instauració d’estos mecanismes en 2012, generant una situació crítica per a la Comunitat Valenciana, que a més enfronta el desafiament de reparar els danys causats per la major catàstrofe natural en la seua història.
Impacte de la no aprovació
La no aprovació del FLA extraordinari està posant en risc la prestació de servicis públics fonamentals i asfixiant als proveïdors que col·laboren amb la Generalitat, els qui manquen d’un horitzó clar per als seus cobraments.
Gestió política i comunicacions
El president Carlos Mazón va enviar una carta al president del Govern el 20 de desembre sol·licitant esta aprovació urgent. La resposta, datada el 30 de desembre, va argumentar que l’eliminació del mecanisme es deu a la no aprovació de la senda d’objectius de dèficit per al període 2025-2027. No obstant això, es va assegurar que a l’abril, després de la verificació del compliment dels objectius del 2024 per part de la Intervenció General de l’Estat, es podrien constatar desviacions que justificarien la seua aprovació.
Situació actual
A data 20 de maig, el FLA extraordinari encara no ha sigut aprovat i la Generalitat continua sense notificació oficial, enfrontant greus problemes de liquiditat i incapacitat per a generar crèdit per al pagament a proveïdors.
Declaracions oficials
En declaracions posteriors al ple, la vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Susana Camarero, va qualificar d’injust el tracte a la Comunitat Valenciana, afirmant que els valencians no mereixen ser considerats una comunitat infrafinançada i de segona. Respecte a la reforma fiscal amb rebaixes impositives introduïda pel Govern valencià, va assegurar que la sol·licitud del FLA no té relació amb estes polítiques, que busquen ajudar als més vulnerables i fomentar l’estalvi i la inversió.
Cambrer va advertir que la falta de pagament del FLA extraordinari significa deixar als proveïdors abandonats i perjudicar greument l’economia valenciana, afectant de manera directa als servicis socials i als professionals que depenen d’estes entitats.
Finalment, la portaveu va qualificar d’injustificable l’asfíxia financera que patix la Comunitat en el que va definir com l’any més fosc i difícil després dels danys ocasionats per la dana del 29 d’octubre.
Conclusió
Este escenari posa en evidència la necessitat d’una resposta ràpida i compromesa per a garantir l’estabilitat econòmica, social i financera de la Comunitat Valenciana, assegurant la continuïtat dels servicis públics i el benestar dels seus ciutadans.