L’Hospital de Manises es converteix en el tercer centre de la Comunitat Valenciana amb menor temps d’espera en cirurgia

El centre compta amb especialistes "altament formats" i "tecnologia capdavantera".

L’Hospital de Manises ha celebrat que s’ha convertit en el tercer centre públic amb menor temps d’espera la Comunitat Valenciana en intervencions quirúrgiques, ja que té una demora mitjana de 52 dies, enfront dels 88 dies d’espera que es tarda a accedir en la resta d’hospitals, segons ha indicat el propi centre sanitari en un comunicat.

En aquest sentit, el gerent del Departament de Salut, Ricardo Trujillo, ha destacat que aquest és “un indicador clar de la qualitat assistencial que reben els pacients, així com de l’esforç i la professionalitat del personal”.

El centre va començar la seua activitat l’any 2009, primer amb Consultes Externes i poc després amb Urgències i Hospitalització. Des de llavors dona cobertura i assistència sanitària, tant ambulatòria com domiciliària, a 215.555 persones de 14 localitats diferents.

Així, l’Hospital ha atés a més de dos milions de pacients, amb els quals ha mantingut “excel·lents indicadors de qualitat”, com els relacionats a l’accés d’intervencions quirúrgiques o consultes. A més, el Departament de Salut de Manises ha assenyalat que és el centre de la Comunitat Valenciana amb més certificacions de qualitat, registrades fins a l’11 d’abril de 2024 en el Gestor de Registres de Qualitat (GERCA) de la Generalitat Valenciana.

En aquest sentit, Manises ha sigut l’únic departament de salut amb tots els nivells assistencials certificats en 2023: hospital, centre d’especialitats, centre de salut i consultori de salut. “Aquestes mencions corroboren que els centres sanitaris del Departament de Salut de Manises són d’excel·lència”, ha assenyalat Trujillo.

Així mateix, el Departament de Salut de Manises ha sigut reconegut amb nombrosos premis, com el ‘Premi Expansió a la Innovació en Recursos Humans’, els’ TOP 20′ les nominacions als premis ‘Best In Class’ o l’informe de reputació sanitària ‘Compre’, que ha situat el centre entre els 25 principals espanyols.

“Tecnologia capdavantera”

El centre compta amb especialistes “altament formats” i “tecnologia capdavantera” per a oferir tècniques innovadores com la cirurgia de làser verd, laparoscòpica, cirurgia sense sang, genoll navegat o reconstructiu, entre altres.

A més, el departament ha continuat amb la renovació tecnològica i inversió en equips d’alta tecnologia com el retinègraf amb Intel·ligència Artificial o el mamògraf amb contrast i 3d que permet diagnòstics més precisos. En definitiva, el centre ha apuntat que durant aquests 15 anys, s’ha realitzat una inversió per un import superior als 137 milions d’euros.

L’Hospital ha sigut el primer a apostar per la “humanització de l’àrea de maternitat”, amb habitacions individualitzades, el mètode ‘pell amb pell’, el suport a la lactància materna, el part natural o la primera ‘Casa de Parts’ integrada en un hospital públic de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, al gener de 2024 va superar els 20.000 parts atesos, per la qual cosa es converteix en un dels centres més demandats pels pares.

Manises també ha sigut pioner en la creació d’una unitat de Neurorrehabilitació Infantil a Mislata, en la qual s’ha atés 2.070 xiquets des de la seua creació, la unitat de Cirurgia Bariátrica amb 3.507 intervencions o la creació de la unitat de la Música i les Arts Escèniques per a oferir un servei multidisciplinari als professionals de la música de la Comunitat Valenciana.

Entre els serveis del centre, l’Hospital ha destacat la unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal que ha “apostat per la proximitat” i “la interacció permanent” amb el pacient a través d’una aplicació pròpia.

L’àrea de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia ha atés 54.801 pacients i s’han realitzat 10.690 operacions de pròtesis de genoll i 4.744 cirurgies de raquis. També ha sigut “pioner” amb la unitat de Cirurgia Sense Sang on ha efectuat 1.458 intervencions. Així mateix, el servei d’Oftalmologia ha realitzat 28.072 operacions de cataractes.

I ha dut a terme en aquests 15 anys un total de 5.218.727 consultes externes, ha atés 1.136.263 urgències d’adults i 295.724 pediàtriques, i ha realitzat 121.091 cirurgies CMA. A més, en aquest temps ha dut a terme 162.870 ressonàncies, 256.439 TACs i 333.053 ecografies.

Valoració ‘notable’

L’Hospital de Manises ha obtingut resultats “molt positius” en les últimes enquestes de satisfacció realitzades als seus pacients durant 2024. Així, el centre hospitalari ha aconseguit “una de les millors puntuacions” dels seus anys d’activitat amb una nota mitjana de 8,91 punts sobre 10. Aquesta puntuació millora amb les valoracions de pacients que no pertanyen al departament, després d’aconseguir un 9,30 sobre 10.

A més, en 2024 s’han reduït un 20% les queixes, 427 respecte a les 537 en 2023. “És un centre compromés amb la seua comunitat gràcies a l’esforç i la implicació dels professionals que treballen cada dia per a oferir una atenció personalitzada, humana i de qualitat centrada en el pacient i aportar el seu granet d’arena perquè la sanitat valenciana siga més eficaç i eficient”, ha sostingut Trujillo.

Formació dels professionals

El Departament de Salut de Manises ha invertit més de 2,1 milions d’euros en projectes de formació i investigació per als seus professionals, a través del programa de beques d’Innovació Assistencial o el Programa de Beques a la Investigació, la Formació i la Docència, entre altres.

En aquesta línia, els professionals han participat en més de 5.600 activitats formatives promogudes pel departament, com el programa ‘Pacient 5 Estreles’ en el qual professionals assistencials i no assistencials han adquirit habilitats i formació per a potenciar l’atenció centrada en les persones. A més, el centre ha posat en marxa un pla de promoció de la salut i hàbits saludables per als seus professionals.

El centre també ha rebut a 9.300 estudiants d’universitats, centres de formació professional i altres institucions per a formar-los en les diverses àrees i especialitats sanitàries. “La formació i els projectes d’investigació són una prioritat per a contribuir a la millora contínua dels professionals, preparar a nous sanitaris i desenvolupar iniciatives innovadores que redunden en la salut de la població”, ha subratllat Trujillo.

Actualment, existeixen més de 60 especialistes formant-se per a incorporar-se progressivament a un món laboral que “tan necessitat” de recursos humans. A més, el departament compta amb 14 unitats docents acreditades i 17 especialitats per a la formació de professionals mèdics, infermers i farmacèutics residents, els futurs professionals de la sanitat. “Aquesta és una de les aportacions que el Departament de Salut de Manises està deixant al sistema sanitari valencià”, ha conclòs.

ÚLTIMES NOTÍCIES