ALACANT, 1 (EUROPA PRESS) – Un grup d’investigadors del departament d’Edificació i Urbanisme de la Universitat d’Alacant ha creat una plataforma d’intel·ligència artificial immobiliària dissenyada per millorar el coneixement sobre les dinàmiques del mercat immobiliari residencial espanyol, centrant-se especialment en els preus de l’habitatge i la seva evolució.
Mitjançant tecnologies d’intel·ligència artificial, l’equip, format pels professors Raúl Tomás Mora García, María Francisca Céspedes López, Raúl Pérez Sánchez i Juan Carlos Pérez Sánchez, ha desenvolupat una plataforma web interactiva que permetrà a la ciutadania, professionals del sector i administracions públiques accedir a informació rigorosa i actualitzada sobre l’evolució del mercat immobiliari alacantí. Això inclou preus d’oferta d’habitatges en venda i lloguer, tal com ha indicat Raúl Tomás Mora.
Per crear aquesta eina digital, s’han utilitzat tecnologies avançades com aprenentatge automàtic i anàlisi de grans conjunts de dades georeferenciades, amb l’objectiu de realitzar estimacions d’alta precisió. Segons els investigadors, s’han analitzat més de 845.000 preus d’immobles que s’han ofert en portals immobiliaris durant els darrers quatre anys. A través d’un panell de control interactiu, la plataforma pot processar informació en temps real que els usuaris introduïxen, proporcionant dades actualitzades de manera visual i comprensible.
«L’usuari ha de proporcionar les dades que descriuen l’habitatge, i el sistema de model d’aprenentatge automàtic emetrà una estimació dels valors d’oferta actuals i històrics», explica **María Francisca Céspedes**. A més, l’aplicació permet la interacció amb les dades, proporcionant resultats visualitzables a través de gràfics.
Aquesta eina estima tant el preu d’oferta en venda com en lloguer d’un immoble, allargant la informació sobre el seu valor actual i la seva evolució temporal. Considera factors clau com la seva ubicació, la disponibilitat d’ascensor, aparcament i altres característiques rellevants. «Així, l’eina facilitarà la presa de decisions tant per a compradors, venedors com per agents immobiliaris, taxadors i administracions públiques», comenta Raúl Pérez.
Un projecte en dues fases
El projecte d’investigació compta amb el finançament del CENID, el Centre d’Intel·ligència Digital d’Alacant, amb el suport de la Diputació d’Alacant, la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Elx. S’ha desenvolupat en dues fases clau.
Primera, s’han entrenat, optimitzat i validat els models de machine learning, analitzant el seu rendiment i precisió. A la segona fase, s’ha dut a terme el desenvolupament i implementació d’una aplicació web que permet estimar els preus dels habitatges basada en les dades proporcionades pels usuaris. A més, s’ha organitzat una jornada informativa al Col·legi Oficial d’Arquitectura Tècnica d’Alacant, on han participat experts en economia i habitatge, i membres de l’equip d’investigació.
Aquest projecte pretén potenciar la competitivitat i la transparència del mercat immobiliari alacantí, representant un avanç cap a la modernització del sector i una optimització de la presa de decisions basada en dades realistes i precises.
A través de la seva línia d’ajudes a projectes d’investigació, CENID busca impulsar una societat més integrada en les noves tecnologies, on la transformació digital tingui un impacte real en l’millora de la vida de les persones.