VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
La Filmoteca Valenciana acollirà aquest dimecres 23 d’abril, a les 20.00 hores, la presentació i lliurament de premis de la quinzena edició del Festival Curts per la Igualtat. En aquesta ocasió, es projectaran els sis curtmetratges guanyadors que conformen el palmarès d’aquest prestigiós certamen.
Encara que la presentació dels curts estava inicialment programada per a principis de novembre del 2024, l’acte va ser ajornat a causa de la dana. La directora del festival, Leonor Goicoechea, serà l’encarregada de presentar l’esdeveniment, que inclourà un col·loqui amb algunes de les directores que han participat.
Els treballs guanyadors d’aquest any són: ‘Azkena’, d’Ane Inés Landeta i Lorea Lyons; ‘Men of Silence’, de Bo Pärletun; i ‘La niña tatuada’, d’Elisa Lanzas. A més, hi ha hagut mencions especials per als curts: ‘A mi no me ha hecho nada’, d’Ainhoa Alarcón García; ‘A mamá con jamón’, de Marta Balón; i ‘La pichona’, de David Montosa.
El curtmetratge ‘A mi no me ha hecho nada’ narra la història d’una adolescent que descobreix que les seues millors amigues mantenen l’amistat amb el seu antic nòvio, provocant un conflicte emocional en ella. Per part seua, ‘A mamá con jamón’ se centra en una festa d’aniversari que es complica a causa d’un oblit inesperat, mentre que ‘La pichona’ explora el despertar sexual d’una jove obligada a fer front a les expectatives familiars en un context històric marcat pel 1975 a Màlaga.
Així mateix, ‘Azkena’, un curt d’animació, tracta sobre el dilema de la maternitat a través de l’experiència d’una jove amb el seu àlbum familiar. ‘Men of Silence’ aborda un tema delicat com és l’assetjament sexual en la indústria cinematogràfica, presentant la història d’un guionista que revela un secret inquietant, mentre que ‘La niña tatuada’ se centra en l’assetjament de carrer que sofreix una jove, portant a una reacció protectora per part del seu pare.
El festival Curts per la Igualtat és una iniciativa que neix de l’Associació per la Coeducació, creada per la cineasta Paqui Méndez en 2006, amb l’objectiu de generar un catàleg de materials audiovisuals per promoure la igualtat de gènere en el si de la comunitat educativa i en la societat en general. Els anteriors festivals han abordat temes rellevants com la violència masclista, la desigualtat de gènere, i els drets laborals i socials de les dones.