La Fundació Xirivella Soriano a València acull fins al 28 de setembre l’exposició ‘Una vida de paper‘, que reunix més de 60 obres d’artistes destacats des de finals dels anys 50. Esta mostra té com a objectiu ressaltar la importància del paper com a suport per a l’expressió artística, desafiant la noció tradicional que ho considera un mitjà menor.
L’exposició es desenrotlla en la seu de la Fundació, situada en el Palau Joan de Valeriola, i posa en valor el paper com a suport creatiu en diversos moviments artístics com la figuració, l’expressionisme, l’abstracció, el pop art i el postmodernisme.
Amb esta mostra, els visitants poden recórrer la trajectòria i evolució de l’art contemporani espanyol i valencià des de finals dels anys 50 fins a l’actualitat. Entre les obres exposades figuren peces de canviats de nom artistes com Luis Gordillo, Antonio Saura, Rafael Canogar, Eduardo Arroyo, José Guerrero, Eusebio Sempere, Pablo Palazuelo, Juan Genovés i l’Equip Crònica.
Una celebració dels vint anys de la Fundació
Esta exposició també celebra els vint anys de la Fundació Xirivella Soriano com a centre museístic privat d’art contemporani situat en el cor del centre històric de València. A més, es presenta com una mirada cap al futur, reafirmant la col·lecció com un cos viu en constant revisió i obert a noves interpretacions.
Presentació de l’exposició
En la presentació van ser presents Manuel Xirivella, president de la Fundació, Nicolás Bugueda, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, i l’artista Helga Grollo, el treball de la qual ‘Sintropía‘ també s’exhibix fins a la mateixa data.
Fidelitat als principis i aportacions culturals
Bugueda va destacar la fidelitat de la Fundació als seus principis i la seua constant aportació al panorama cultural valencià. La col·laboració entre les dos entitats porta dèsset anys i en esta ocasió se centra en obres sobre paper procedents dels fons de la Fundació.
Lema de la mostra
El lema de la mostra, pres del pintor Chema Cobo, és: L’únic espectador que de mi espera alguna cosa és el paper en blanc, reafirmant el protagonisme del paper en l’art.
‘Sintropía’ de Helga Grollo
‘Sintropía’ és una creació de Helga Grollo que utilitza teixits reciclats per a construir plans ficticis, explorant una expansió formal i conceptual del concepte de laberint. Segons l’artista, el terme ‘sintropía‘ es referix a un espai de trobada i intersecció en contextos filosòfics i socials.
Processos creatius i significat
Grollo explica que el seu procés creatiu no part d’idees o esbossos previs, sinó que treballa directament amb la materialitat de la pintura. La seua obra investiga la interacció entre el llenguatge plàstic i el verbal, buscant establir una connexió íntima amb l’espectador i fomentar una invitació a sentir.
Una doble proposta expositiva
Esta doble proposta expositiva en la Fundació Xirivella Soriano no sols celebra la història del paper com a suport artístic sinó que obri noves vies per a la seua interpretació i valoració en l’art contemporani, consolidant a València com un referent cultural en este àmbit.