Educació estudiarà “cas per cas” la creació de grups a la llum dels resultats de la votació
VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
La Generalitat llança una campanya per a donar “màxima difusió” a la consulta en la qual els pares i mares podran triar si volen que valencià o castellà siga la llengua base en l’ensenyament dels fills. “Fem una crida a la participació. És un pas de gegant en el camí perquè les famílies siguen les principals responsables en l’educació dels seus fills garantint, al mateix temps, que l’alumnat siga competent en les dos llengües cooficials”.
Així ho ha asseverat el president, Carlos Mazón, qui ha acompanyat el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, i altres integrants del seu equip en l’acte de presentació de la campanya, que porta el lema ‘Dos llengües, una Comunitat’; ‘Dos lenguas, una Comunitat’.
Tal com ha anunciat l’administració, des del dia 25 de febrer de 2025, a les 9:00 hores, fins al 4 de març de 2025, a les 14:00 hores, estarà obert el procediment per a triar la llengua base –valencià o castellà– per a cadascun dels estudiants matriculats en els centres. Participaran les famílies que corresponen a alumnat de 2º cicle d’Infantil, Primària o els tres primers cursos d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).
La llengua base serà la que tindrà “un major pes i una major presència en l’ensenyament, i si escau, la que s’utilitzarà perquè l’alumnat aprenga a llegir i escriure”.
Davant del procés, l’administració autonòmica llança dos espots –en castellà i valencià– per a promocionar la consulta i, a més, des de hui mateix es remetran a les famílies dos documents: un annex amb la informació bàsica per a prendre part en la votació –que es realitzarà a través del web consulta.gva.es, que s’activarà en els pròxims dies– i una fitxa amb les dades de cada alumne i dels progenitors o tutors.
Carlos Mazón ha considerat que “una de les principals fites de la legislatura és la recuperació de les llibertats en l’àmbit educatiu”, que va ser “un dels compromisos” dels ‘populars’ en les passades eleccions.
“I ho hem complit: primer, llibertat dl’elecció de centre amb el districte únic i la gratuïtat de 0 a 3 anys; la Llei de llibertat educativa; la llibertat perquè els alumnes puguen triar fer els exàmens d’assignatures no lingüístiques en castellà o valencià i el dret dels alumnes amb necessitats educatives especials perquè siga el sistema el que s’adapta a ells i no a l’inrevés; i que als estudiants els siga reconeguts els coneixements en valencians, com hem fet amb més de 60.000 certificats expedits en quatre mesos”, ha enumerat.
El cap del Consell ha remarcat que “estos drets i llibertats han vingut per a quedar-se” i “ara arriba el moment que les famílies puguen exercir en llibertat el dret a triar la llengua principal d’educació dels seus fills i aquella en què aprendran a llegir i escriure”.
Mazón ha comparat la política del seu govern amb la de l’anterior executiu del Botànic, que, al seu parer, “va obviar la diversitat sociolingüistica que hi ha a la Comunitat Valenciana”. “La voluntat de la Generalitat és que tots els alumnes siguen competents en les dos llengües”, ha defensat Mazón, que ha insistit en l’objectiu de “recuperar l’esperit de consens de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”. “Enfront de la imposició, recuperem la convivència i l’equilibri”, ha sentenciat Mazón, qui ha postil·lat que “570.000 famílies estan cridades a exercir la llibertat”.
A partir del resultat de la consulta, es determinaran quants grups de cada llengua hi ha en cada centre i curs. Açò va a suposar que la planificació es realitzarà “per primera vegada a partir de les voluntat expressada per les famílies”. “D’ací la importància de la crida a la participació” ha subratllat el president.
A més, una vegada les famílies participen, s’adscriurà l’alumne a una llengua base, però les famílies “podran continuar exercint el dret a triar participant en el procediment d’admissió tant la seua els fills es matriculen per primera vegada com canviant de centre escolar, triant la llengua en les seues sol·licituds”, ha agregat.
“CONVIVÈNCIA I EQUILIBRI”
Per la seua banda, el conseller Rovira ha coincidit a destacar que la filosofia de la campanya aposta per la “convivència i equilibri entre les dos llengües” perquè “les dos ens unixen i són patrimoni de tots”. Quan se li ha preguntat “si de debò” creu que espanyol valencià estan “en igualtat”, ha contestat: “Depèn de les zones. Caldria fer un estudi, la qual cosa fem és donar la llibertat de triar”.
I, interrogat per què passarà amb els alumnes que trien una opció lingüística no majoritària, el responsable de la política educativa del Consell ha reconegut que “al final del procés caldrà crear més grups”.
“Analitzarem cas per cas”, ha exposat el conseller, que ha apuntat que “la casuística és variada: pot ser que si hi ha un 2% d’una opció enfront del 98% se’ls oferisca plaça en el centre del costat, mentre que si el nombre és significatiu cabria la possibilitat de fer mes grups”. I ha admès: “Sabem que tindrà un cost, com ho ha sigut el 0-3, este govern està realitzant un esforç econòmic”.
A més, Rovira ha mantingut que el seu departament “posa les dos llengües al mateix nivell, no fem campanya per cap perquè entenem que són les famílies la que han de decidir”. “M’han arribat a acusar de fer deixadesa de funcions per no imposar la llengua”, ha lamentat.
Des de l’administració recorden que a les zones castellanoparlants, tot l’alumnat cursarà com a mínim l’assignatura de valencià encara que puguen demanar l’exempció de la seua avaluació i també les famílies podran triar també el valencià com a llengua base si així ho desitgen. A més, els alumnes, amb independència de la llengua base podran realitzar les proves d’avaluació en qualsevol de les dos llengües cooficials.
Finalment, quan se li demanat opinió sobre els informes contraris a aspectes de la Llei de llibertat educativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Universitat de València (UV), el conseller ha recordat que amb l’ens normatiu ja han mantingut reunions. Sobre la universitat ha comentat: “Els informes de departaments de Filologia Catalana no són estudiables per a nosaltres ells tenen el seu full de ruta”.