L’augment de cabal en el riu Magre va omplir l’embassament de Forata “en 12 hores”, segons les dades de l’organisme estatal
VALÈNCIA, 17 (EUROPA PRESS)
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha publicat un informe en el qual detalla l’episodi de pluges i avingudes d’entre el passat 28 d’octubre i el 4 de novembre del 2024. Un període en què esta demarcació es va veure afectada per un “esdeveniment de pluges extraordinàries” que van ser “especialment intenses” el 29 i 30 d’octubre i que van desembocar en inundacions “de gran magnitud, causant nombroses víctimes i quantiosos danys materials”.
En este sentit, la CHX sosté que la ubicació de la dana sobre l’estret de Gibraltar “va afavorir un patró de tren convectiu cap al nord-oest”, la qual cosa va provocar precipitacions “intenses i persistents” que van impactar diferents àrees d’esta demarcació en “diferents moments” de la jornada del 29 d’octubre.
Concretament, segons arreplega l’informe, consultat per Europa Press, es van observar precipitacions “molt elevades” en la comarca de la Plana d’Utiel-Requena, la Foia de Bunyol, la Ribera Alta i els Serrans, amb “períodes de tornada estimats superiors a 2.000 anys”. De fet, apunta que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va registrar 771,24 mm en 14 hores a Torís, amb un màxim històric de 184,6 mm en una hora.
Així, el resultat global de l’episodi de pluges va deixar una precipitació mitjana interpolada en tot l’àmbit de Confederació Hidrogràfica del Xúquer de 96 litres per metre quadrat (l/m2) en huit dies. Detalladament, els sistemes d’explotació més afectats van ser el Cenia amb 229 l/m2 de mitjana areal, el Xúquer amb 77 l/m2 i el Turia amb 142 l/m2.
BARRANC DEL POYO
L’informe ha estudiat “per separat” la rambla del Poyo, on “s’ha calculat” una precipitació mitjana areal de 392 l/m2 en tot l’episodi, dels quals 367 l/m2 corresponen únicament al dia 29 d’octubre.
Respecte als cabals de rius i rambles, es van registrar valors “molt importants” en els sistemes Turia, Xúquer i “puntualment” en les rambles del sistema Cenia-Maestrazgo. Quant als del Xúquer, van procedir principalment del riu Magre, on es van registrar “importants” entrades i eixides en l’embassament de Forata, així com a Guadassuar. Posteriorment, aquest augment es va reflectir en el riu Xúquer, tant en l’EA89 Hort Mulet com a Cullera.
Per la seua banda, en el barranc del Poyo, el SAIH va registrar cabal en l’encreuament del barranc amb l’A-3 fins a les 18.55 hores del 29 d’octubre, moment en què el sensor “va deixar de registrar dades a causa dels danys ocasionats a causa de l’avinguda”. Respecte al sistema Turia, els cabals més elevats es van registrar a Vilamarxant, en l’EA25 La Presa, que va deixar de funcionar a les 22.35 hores del 29 d’octubre, i en l’azud de Repartiment.
EMBASSAMENT DE FORATA
Mentre, el document revela també que l’augment de cabal en el riu Magre va omplir l’embassament de Forata en amb prou faenes 12 hores. En concret, a les 08.30 hores del dia 29 presentava un volum embassat de 5,46 hectòmetres cúbics (hm3), mentre que a les 21.00 hores d’aquest mateix dia va arribar als 39,46 hm3.
Respecte a la resta d’embassaments, la CHX destaca que, dels 194,48 hm3 acumulats durant l’episodi de precipitacions, quasi el 60 per cent (111,72 hm3) es van acumular entre les 08.00 del 29 d’octubre i esta mateixa hora de l’endemà.
A més, i després d’analitzar els volums emmagatzemats, ressalta la “irregularitat” en la distribució espacial de les precipitacions, atès que en els embassaments d’Amadorio o el Castell de Guadalest els increments de volum van ser “pràcticament nuls”. Els majors es van donar en l’embassament de Forata, seguit dels de Regajo i Loriguilla, i cap al final del període analitzat els de María Cristina i Ulldecona van ser els que majors increments van registrar.
En el cas d’Ulldecona, el percentatge de volum respecte al volum estacional es va situar en un 62,2%, mentre que en María Cristina es va superar el volum estacional (100,93%), la qual cosa va provocar que l’embassament abocara a través del seu aliviadero.
“DESEMBALSES CONTROLATS”
En este context, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer informa que ha resultat necessari realitzar “desembalses controlats” en varis dels embassaments que gestiona. Unes operacions que, segons subratlla, “han sigut comunicades a Protecció Civil de les Subdelegacions de Govern de València i Castelló i al Centre de Coordinació d’Emergències, segons corresponguera”.
L’informe, que es pot consultar en la pàgina web de l’organisme estatal, detalla tots els mapes de precipitacions, hietogramas, hidrogrames de cabals i volums en embassaments de l’episodi de pluges i avingudes entre el passat 28 d’octubre i el 4 de novembre del 2024.
Paral·lelament, la CHX ha avançat que treballa junt amb el Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) en un estudi hidrològic i hidràulic “detallat” que serà publicat “pròximament” i que oferirà “una visió completa” d’este període.