La Policia Local prova una plataforma tecnològica que utilitza la IA per a la planificació de grans esdeveniments

"Es tracta d'un prototip i esperem comptar amb la seua col·laboració en un futur pròxim"

La Policia Local de València ha provat aquest diumenge, durant la ‘XI Carrera de les empreses València 2024’, una plataforma tecnològica de seguretat anomenada HOPLON, especialitzada en la planificació i gestió de recursos i fonts d’informació.

El sistema és capaç de recopilar i analitzar informació provinent de diferents fonts com a posicions GPS, senyals de vídeo procedents de càmeres fixes, de drons o d’altres formats, xarxes socials, sensors tèrmics, canals de notícies o informació meteorològica.

Després de la prova, el regidor de Policia Local i Mobilitat, Jesús Carbonell, ha afirmat que “aquesta plataforma d’Intel·ligència Artificial permet conjuminar, gràcies a una gran tipologia de sensors, de xarxes socials o sistemes de comptatge de persones, la qual cosa ens pot ajudar a gestionar millor els recursos humans i materials de la Policia Local de València en grans esdeveniments”.

“Es tracta d’un prototip i esperem comptar amb la seua col·laboració en un futur pròxim, perquè és capaç d’ajudar-nos en la planificació i gestió d’aquests esdeveniments”, ha ressaltat l’edil, segons ha indicat l’Ajuntament en un comunicat.

HOPLON està desenvolupat per l’empresa ETRA i té la capacitat d’integrar diferents funcionalitats d’Intel·ligència Artificial que poden ser molt útils en actes multitudinaris o emergències. Des de Policia Local s’ha tractat de conéixer de primera mà la utilitat que pot tindre una eina com aquesta en la planificació d’esdeveniments i en la presa de decisions durant aquests.

A més, HOPLON és capaç d’analitzar mitjançant eines d’Intel·ligència Artificial la informació que li arriba des de les diferents fonts i generar alertes en temps real. Entre aquestes funcionalitats destaquen la detecció de drons il·legals o maliciosos, moviments anòmals de masses, recompte de persones, detecció d’animals, persones o objectes perillosos o analitzar i avaluar el seu moviment.

Durant la carrera s’han analitzat diferents situacions com el recompte de persones en zones concretes, zones d’evacuació, àrees restringides o detecció d’objectes o animals. També s’han recreat situacions fictícies com una baralla, per a comprovar la utilitat d’aquesta eina en una situació real.

La plataforma pot rebre senyals multimèdia i dades de diferents fonts (ubicació d’actius, plans i protocols de seguretat, etc.), que són processats mitjançant un sistema de IA capaç de detectar possibles amenaces. Un programa que s’ha dissenyat per a ser utilitzat per a la gestió d’esdeveniments o emergències causades tant per la naturalesa com per l’ésser humà i col·laborar en la protecció d’espais públics o infraestructures davant amenaces físiques i combinades.

Segons l’inspector de la secció d’Informàtica, Pablo Quiñonero, “l’objectiu d’aquesta prova ha sigut veure com es podria integrar aquest sistema amb els recursos de la Policia Local, de cara a millorar el temps de resposta en qualsevol incident que es puga detectar. Situacions com a actes violents, concentracions de persones, desplaçament de masses o objectes abandonats”.

ÚLTIMES NOTÍCIES