Una tortuga babaua (Caretta caretta), anomenada Dálmata, ha protagonitzat un succés poc comú en realitzar dos posades d’ous en menys de dos setmanes en les costes de Catalunya i la Comunitat Valenciana.
La primera posada va tindre lloc el 25 de juny a la platja de Sant Feliu de Guíxols, Girona, on va enterrar 101 ous. Tretze dies després, el 8 de juliol, va repetir el procés a la platja del Puig, València, amb 129 ous depositats.
Un episodi excepcional per a la investigació
Este episodi resulta excepcional i és de gran valor per als investigadors que estudien com esta espècie comença a colonitzar noves àrees de nidificació en el Mediterrani occidental.
Rastreig amb emissor satel·litari
La tortuga Dálmata està equipada amb un emissor satel·litari que permet rastrejar els seus moviments i localitzar zones claus per a la reproducció. A més, es duen a terme anàlisis genètiques i isotòpiques per a determinar el seu origen, tipus d’alimentació i ús de l’hàbitat.
Importància de la col·laboració ciutadana
La col·laboració de la població és crucial. Davant l’aparició d’una tortuga o indicis de nidificació, és important contactar al número d’emergència 112, evitant molestar a l’animal.
Detecció gràcies a l’emissor i al ciutadà
La detecció de la posada a la platja valenciana va ser possible gràcies a l’emissor satel·litari i a una anomenada ciutadana que va alertar a l’equip especialitzat.
Contribució a les estratègies de conservació
Esta informació contribuïx a enfortir les estratègies de conservació de la tortuga babaua, una espècie en perill la presència del qual augmenta en les costes mediterrànies peninsulars.
Projectes científics implicats
El seguiment científic de Dálmata s’emmarca dins dels projectes Life Turtlenest i InGeNi-Caretta, que involucren a la Universitat de València, la Universitat de Barcelona, el Institut de Recerca de la Biodiversitat, el CT BETA de la UVic-UCC, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana, entre altres.
La ciència i la ciutadania en favor de la biodiversitat
Este cas destaca la importància de la ciència i la col·laboració ciutadana per a conservar la biodiversitat marina i comprendre millor els hàbits reproductius de la tortuga babaua al Mediterrani.