L’Ajuntament de València celebra el dilluns el sorteig per a determinar la formació de taules electorals

VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de València celebrarà dilluns que ve el sorteig amb la finalitat de determinar la formació de les taules electorals de la ciutat per als comicis europeus del pròxim 9 de juny.

El consistori ha convocat per a aquest dia, a les 9.45 hores, el ple extraordinari que durà a terme per a procedir al sorteig en el qual es triaran les persones que presidiran o formaran part com a vocals de les 955 taules electorals que tindrà la capital valenciana en la jornada electoral per al Parlament Europeu, segons ha informat aquesta administració local en un comunicat.

Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indiquen que València tindrà 955 taules distribuïdes en un total de 274 col·legis electorals i 614 seccions censales. La taula electoral d’aquesta ciutat amb més electors està conformada per 975 persones, mentre que la de menys té 228.

En aquesta convocatòria electoral votaran 577.965 ciutadans espanyols residents a València, 38.890 ciutadans espanyols residents en l’estranger i 3.936 ciutadans d’estats membres de la Unió Europea residents a la ciutat, ha concretat l’Ajuntament.

En el sorteig del dilluns, que se celebrarà al Saló de Cristall del consistori, es triaran 9 persones per a cobrir cada taula, de manera que cada càrrec –presidència i dues vocalías– té un titular i dos suplents.

La Llei Orgànica del Règim Electoral General assenyala que la formació de les taules electorals és competència dels ajuntaments, sota la supervisió de les juntes electorals de zona.

Aquesta norma indica que les persones que ostenten la presidència i les vocalías de les taules electorals són triades per sorteig públic entre la totalitat de les persones incloses en la llista d’electors de cada taula.

Per a formar part de les taules electorals cal saber llegir i escriure i tenir menys de 70 anys, a pesar que es pot renunciar a partir dels 65 anys.

Les persones que exercisquen la presidència han d’estar en possessió del títol de Batxiller o el de Formació Professional de segon grau o, subsidiàriament, el de graduat escolar o equivalent. No poden ocupar la presidència ni les vocalías les persones que concórreguen a les eleccions com a candidates.

La normativa exposa també que la determinació dels membres de les taules es farà mitjançant una aplicació informàtica per a la qual es necessiten dos nombres de dues xifres cadascun. El primer nombre indica el coeficient de salt en la llista d’electors, mentre que el segon indica el nombre de vegades que s’ha de barrejar la llista d’electors obtinguda del procés anterior.

El resultat determina la designació de cadascun dels components –una presidència i dues vocalías– i els corresponents suplents de cada taula electoral. Tot el procés es realitza per mitjà d’un algorisme matemàtic que el seu garanteix la seguretat, ha insistit el consistori.

NOTIFICACIÓ

En els dies següents al sorteig, els ciutadans triats a l’atzar per a integrar les taules electorals rebran la corresponent notificació juntament amb un manual d’instruccions sobre les seues funcions.

A partir d’aquest moment, disposen d’un termini de set dies per a al·legar davant de la Junta Electoral de Zona alguna causa justificada i documentada que els impedisca acceptar el càrrec.

L’Ajuntament de València retransmetrà en directe el ple en la pàgina web municipal i per mitjà del compte institucional de X amb l’etiqueta #EleccionsUE2024, ha detallat el consistori.

ÚLTIMES NOTÍCIES