VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
La Comunitat Valenciana lidera l'”ambiciós” programa GVA-ThinkInAzul, que té com a objectiu principal “abordar els reptes del canvi climàtic i la preservació dels ecosistemes marins del Mediterrani” en esta autonomia.
El director de l’Institut de Medi ambient i Ciències Marines de la Universitat Catòlica de València (Imedmar-UCV), José Tena, lidera el WP1 de Monitoratge Ambiental junt amb el professor Josep Prado del CGAT de la Universitat Politècnica de València.
ThinkInAzul està subvencionat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats amb fons de la Unió Europea NextGenerationEU (PRTR-C17.I1) i per la Generalitat Valenciana i compta amb un pressupost de 10 milions d’euros.
Este programa engloba una xarxa de 39 grups de recerca que treballen de manera interdisciplinària en set àrees clau: vigilància ambiental, diversificació i reproducció, nutrició i benestar, salut, qualitat i seguretat alimentària, interacció entre aqüicultura i medi ambient, així com economia blava i ciència ciutadana. Esta estructura permet una resposta integral als desafiaments que enfronta el medi marí, especialment en una regió com el Mediterrani, vulnerable a les conseqüències del canvi climàtic, expliquen responsables del projecte en un comunicat.
Un dels “punts forts” és el seu enfocament holístic, el qual és possible gràcies a un consorci de més de 300 investigadors en disciplines com la biologia marina, l’oceanografia, l’economia, la tecnologia alimentària i les ciències socials, que permet abordar l’estat d’emergència climàtica des d’una perspectiva global i oferir solucions sostenibles adaptades a l’entorn local.
Dins del ThinkInAzul, l’equip de l’Imedmar-UCV treballa en el projecte Ocecosval del que Tena és l’IP i compta amb 14 investigadors de l’Imedmar-UCV.
Ocecosval, un dels pilars de GVA-ThinkInAzul, se centra en el monitoratge de les condicions oceanogràfiques i bentòniques en el litoral valencià. Este seguiment continu i en temps real s’aconseguix mitjançant una xarxa de sensors i ferramentes avançades desplegades en punts estratègics de la costa. Les dades recopilades permeten analitzar la salut dels ecosistemes marins i detectar canvis relacionats amb l’activitat humana i el canvi climàtic.
“Gràcies a la implementació d’Ocecosval i ThinkInAzul, estem generant una base de dades única que proporcionarà informació essencial per a la gestió i conservació dels ecosistemes marins del Mediterrani”, assenyala Tena en un comunicat de la UCV.
INTERACCIÓ AMB LA SOCIETAT
El projecte també emfatitza la interacció amb la societat a través del que es coneix com a ciència ciutadana, és a dir, iniciatives que no solament busquen sensibilitzar a la població sobre la importància de protegir els recursos marins, sinó també implicar-la en activitats com la recollida de dades i la vigilància ambiental. “Això reforça el compromís col·lectiu amb el medi ambient i fomenta una cultura de sostenibilitat”, reconeix l’investigador de la UCV.
“Un dels objectius finals és promoure una economia blava que integre innovació tecnològica, benestar social i respecte pel medi ambient per a garantir la prosperitat de les generacions futures en una regió tan depenent del mar com la nostra”, afig el director d’Imedmar-UCV.