Les AMPA critiquen que Educació no posa ‘ni un fregall’ per a la neteja de centres i demanen espais segurs

La Gonzalo Anaya denuncia que la “pressa” per reobrir col·legis provoca que alguns no complisquen les “condicions mínimes” per a impartir classes

VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

La Confederació d’AMPA de la Comunitat Valenciana Gonzalo Anaya i FAMPA-València critiquen que la Conselleria d’Educació no ha posat “ni un fregall” per a la neteja de centres educatius afectats per la dana del passat 29 d’octubre, al mateix temps que reclamen habilitar “espais segurs” amb la finalitat de que els xiquets i xiquetes puguen tenir “un poc d’oxigen” per a “eixir de la situació en la qual es troben” després de la catàstrofe.

D’esta manera ho ha exposat el seu president, Rubén Pacheco, en declaracions als mitjans abans de reunir-se este dimecres a València amb la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, juntament amb associacions del tercer sector per a abordar les actuacions destinades a fer front a la riuada.

Pacheco ha manifestat que espera que la ministra Rego “escolte” la situació del sistema educatiu valencià i, “en la mesura del possible”, recolze els projectes impulsats per a donar “un poc d’oxigen” i que els xiquets i xiquetes puguen “eixir de la situació en la qual es troben” i tenir els “espais segurs que necessiten”.

En este sentit, ha lamentat que a hores d’ara, tres setmanes després de la dana, “encara ningú haja habilitat” estos espais “per a poder ser el que són, xiquetes i xiquets, i comportar-se com a xiquetes i xiquets, socialitzar entre ells, jugar, aprendre i estar amb els seus iguals i amb els seus professors perquè els puguen atendre i tenir esta desconnexió mental i psicològica que necessiten ara mateix i ningú l’està parant esment”.

“CONDICIONS MÍNIMES”

Pacheco ha assegurat que té la “sensació” que la Conselleria d’Educació, liderada per José Antonio Rovira, va massa de pressa per a tractar de reprendre les classes siga com siga. No obstant això, ha recalcat que el sistema educatiu “s’ha de recuperar”, però ha matisat que sempre amb “unes condicions mínimes” que, segons ha denunciat, en este moment “no s’estan complint”.

“Sembla que s’està tenint molta pressa a dir quants centres s’obrin cada setmana sense que realment estiguen en unes condicions mínimes de qualitat i d’atenció”, ha qüestionat, per la qual cosa incidit que les “presses” en este cas “no són convenients”.

LES XIFRES “NO QUADREN”

A més, ha sostingut que les xifres difoses per la Conselleria d’Educació sobre els escolars sense classe després del pas de la dana –més de 24.000 alumnes– “no quadren” en comparació de les proporcionades pels propis centres. Per això, ha considerat “molt interessant” que el departament de Campanar siga “un poc més transparent” en este sentit.

Sobre les dades de centres afectats, ha argumentat que la xifra “seria difícil poder donar-la, perquè d’una banda està la totalitat, que són 92 segons Conselleria, i després estan els que progressivament, en teoria, ha anat comunicant que podien obrir”. “Però esta dada no ha sigut real, perquè en molts casos els propis centres s’han negat a obrir perquè no consideraven que estigueren en condicions”, ha precisat.

ESPAIS SEGURS

Sobre les propostes plantejades al Ministeri, des de FAMPA-València han plantejat a la ministra Rego la creació d'”espais segurs” per a xiquets i xiquetes perquè, en “la mesura del possible”, tinguen un espai “propi” perquè puguen socialitzar i tenir “l’atenció mínima” que necessiten per part dels professors.

Pacheco ha assenyalat que estos espais “no sempre necessàriament poden ser en els centres educatius”, atès que alguns es troben en “molt mal estat”, però ha insistit en la necessitat de generar-los, i ha plantejat la possibilitat d’instal·lar-los en poliesportius o pavellons, alguna cosa “ràpid i efectiu” perquè puguen tenir una atenció que, en estos moments, “no estan rebent en condicions”.

També ha reclamat una acció “ràpida i efectiva” de neteja “professional” dels centres, atès que ha denunciat que són els propis professors, equips directius i famílies, junt amb voluntaris, els que fan estes labors. En este punt, ha censurat que la Conselleria d’Educació no haja posat “ni un fregall” per a la neteja de centres. “Ho hem de dir clarament”, ha expressat Pacheco, que ha considerat “indignant” esta situació.

FALTA DE PROFESSORAT

Paral·lelament, este portaveu de les famílies ha advertit de la falta de professorat en centres educatius, per haver resultat afectats per la dana, i ha qüestionat: “Ja no només és que no hi haja personal especialitzat per a l’atenció psicològica, sinó que els propis professors no poden reincorporar-se –en veure’s afectats per la dana– i no s’està propiciant l’aportació de l’extra de plantilla que seria necessari per a cobrir les vacants”.

En este sentit, ha recalcat que les plantilles docents “han de reforçar-se” perquè en aquest moment “no val un professor en cada aula, més encara quan hi ha alumnes acollits d’altres centres”, i ha subratllat la necessitat de comptar amb més professorat per a poder atendre als xiquets i xiquetes.

De fet, ha considerat “ridícul” que la Conselleria “no siga conscient” que l’ampliació de plantilles és “imprescindible”. “Perquè, si no, no atendrem als xiquets i xiquetes afectades en condicions i saturarem els centres”, ha advertit.

HABILITAR BARRACONS

Pacheco ha apuntat que esta mateixa vesprada hi ha convocades concentracions convocades per col·lectius de famílies a Paiporta i Catarroja –dos de les localitats més afectades per la dana–, on, en la primera d’elles “dels cinc col·legis que hi ha no hi ha cap obert”. “No estan d’acord amb les mesures que està plantejant la Conselleria per als seus centres i per als seus fills i filles”, ha subratllat.

Davant d’esta situació, ha apostat per actuar “d’urgència” i habilitar “barracons”, per al que ha plantejat la necessitat de mobilitzar “la quantitat de pressupost que siga necessària”. “No és possible que, amb l’excusa que no hi ha pressupost, o que és molts diners, la Conselleria no estiga tenint en compte l’educació com a prioritat”, ha exposat.

A més, ha esgrimit que l’alumnat afectat i les seues famílies “no volen desplaçar-se del seu municipi”, per la qual cosa ha considerat que el torn de vesprada “no és una solució”. “Ací no hi ha conciliació possible”, ha exposat.

“DEBAT ALTERNATIU”

En este context, ha aprofitat per a reclamar “un debat alternatiu” sobre l’actual sistema educatiu, amb centres de Secundària “hiperpoblats i sobresaturats”: “Si ens ocorre qualsevol qüestió d’este tipus, se’ns enfonsa el sistema, que és el que està ocorrent”. Per això, ha considerat que és el moment de plantejar-se un sistema en el qual cap centre de secundària tinga “més de 500 alumnes, en lloc de tenir-los amb 800 fins a 1.500 o 1.900”.

Per a Pacheco, esta situació posa en relleu el “pèssim” sistema educatiu de Secundària i Batxillerat, la qual cosa provoca també conseqüències en els alumnes, alguns dels quals “també van patir la pandèmia, i ara l’efecte de la riuada”. En esta línia, ha reclamat la necessitat de comptar amb especialistes en salut mental en els centres educatius. “No un per centre, sinó més”, ha especificat.

Finalment, ha mostrat la seua disconformitat amb la proposta de la Conselleria d’Educació que la nota de la convocatòria de juliol de les proves d’accés a la universitat servisca també per a la de juny. “Tampoc és una solució”, ha resolt.

ÚLTIMES NOTÍCIES