Madrid, 7 d’abril – L’Ibex 35 ha tancat la sessió d’aquest dilluns amb una **caiguda del 5,12%**, situant-se en **11.785,8 punts**, en una nova sessió marcada pel pessimisme, després de la caiguda registrada divendres passat. Tots els valors de l’índex han acabat en **vermell**, sense excepció. Aquesta jornada se suma a les **pitjors caigudes** del selectiu des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, el 2020.
Els mercats responen a l’anunci del president dels EUA, **Donald Trump**, qui la setmana passada va **imposar aranzels** a la importació de productes de més de 60 països, sacsejant així els fonaments de l’ordre econòmic actual. **Renta 4** s’ha mostrat “molt pendent” de les reaccions que puguen produir-se, així com de les **represàlies o negociacions** que puguen sorgir a partir d’ara.
Experts també opinen que els aranzels no són una finalitat en si, sinó un mètode per **recuperar la indústria** i ocupació al país, depenent a més d’uns **preus d’energia assequibles** i un **dòlar feble**. Així, s’espera que l’Administració americana comence un període de **negociacions** per reduir els aranzels a canvi de concessions.
En un context complicat, la Casa Blanca ha desmentit les informacions sobre una probable pausa de 90 dies en l’imposició dels aranzels. Per altra banda, Donald Trump ha amenaçat **Xina** amb un increment del 50% en les importacions si no revoca l’aranzel de represàlia del 34% imposat divendres passat.
La **Junta de Governadors del Sistema de la Reserva Federal** celebrarà aquesta tarda una reunió a porta tancada, amb els mercats en plena turbulència per la **guerra aranzelària**. Mentre això ocorre, els ministres de **Comerç de la Unió Europea** intentaran establir “**directrius polítiques**” per a les represàlies que dissenya el govern comunitari contra les accions de Trump. Hi ha un interès per mostrar unitat davant les divergències internes entre els 27 estats membres.
En l’àmbit global, el selectiu madrileny s’afina a les caigudes dels índexs asiàtics, amb el **Nikkei 225** perdent gairebé un 8% i l’**Hang Seng** caient un 13,2%. A Europa, Londres ha disminuït un 4,38%; París ha caigut un 4,78%; Milà un 5,18% i Frankfurt un 4,13%.
Quant al **preu del petroli**, el barril de **Brent** ha tancat a **64,51 dòlars** (-1,68%), mentre que el **West Texas Intermediate (WTI)** ha caigut a **60,94 dòlars** (-1,71%).
**Cellnex** ha estat el valor que més ha caigut dins l’Ibex 35, perdent un **7,47%**, seguit d’**Acciona** (-7,14%), **Indra** (-7,02%), i **Repsol** (-6,86%). Les caigudes més moderades han estat les d’**ArcelorMittal** (-2,86%) i **Puig** (-3,09%).
En el mercat de **deute**, el rendiment del bo espanyol a 10 anys ha augmentat fins al **3,345%**, elevant la prima de risc a **73,20 punts bàsics**. A més, en el mercat de **divises**, l’euro es cotitzava a **1,0914 dòlars**.