L’ONU descriu la presa del pas de Rafah com ‘un colp devastador’ a les operacions humanitàries a Gaza

Alerta que les evacuacions “estan sent dutes a terme en violació del Dret Internacional Humanitari”

MADRID, 7 (EUROPA PRESS)

Diverses agències de Nacions Unides han descrit aquest dimarts la presa per part de l’Exèrcit d’Israel del costat palestí del pas de Rafah, en la frontera amb Egipte, com “un colp devastador” per a les operacions humanitàries a la Franja de Gaza i han alertat que el tancament de l’encreuament i de Kerem Shalom suposa aïllar l’enclavament palestí.

“És un colp devastador per a les operacions d’ajuda a Rafah i més enllà”, ha dit el portaveu de l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA), Jens Laerke, que ha recalcat que “el pànic i la desesperació s’han assentat” entre la població. “La gent està aterrorizada. Hem vist gent fugint, però és extremadament complicat comptar amb xifres”, ha subratllat, abans d’agregar que “es desplacen cap al nord”.

“El pas de Rafah està ara baix control de les Forces de Defensa d’Israel (FDI) i ens han comunicat que no hi haurà passos per un període indeterminat”, ha assenyalat en roda de premsa des de la ciutat suïssa de Ginebra, abans de recordar que això se suma al tancament de Kerem Shalom després d’un atac executat el diumenge pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) que es va saldar amb la mort de quatre militars israelians.

Així, ha ressaltat que les agències de l’ONU “no sabien que aquests dos passos anaven a ser tancats” i ha agregat que en aquests moments hi ha dins de Gaza “combustible per a un dia, principalment dièsel” per a les operacions en tot l’enclavament. “Si no entra combustible durant un període perllongat de temps és una forma molt efectiva d’enterrar les operacions humanitàries”, ha sostingut.

Laerke ha criticat a més les ordres d’evacuació dictades el dilluns per l’Exèrcit israelià per als residents en la zona oriental de Rafá i ha ressenyat que no compleixen amb els requisits fixats pel Dret Internacional Humanitari.

“L’important amb aquest tipus d’ordres d’evacuació, i ho contempla el Dret Humanitari, i és que la gent ha de tenir temps suficient per a preparar-se per a l’evacuació. Ha passat? No. Han de tenir una ruta segura o corredor per a arribar a la zona designada. La tenen? Absolutament no”, ha argumentat.

“El punt de destinació ha de ser segur i han de tenir accés a ajuda humanitària. És el cas? No. No és segur”, ha subratllat, abans d’incidir que aquest context “no és adequat per a una evacuació segura”. En aquest sentit, ha ressenyat que la “zona segura” designada per Israel, Al Mauasi, “no compta amb infraestructura” per a les persones que puguen arribar al lloc.

En aquest sentit, la portaveu de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Ravina Shamdasani, ha recalcat que “la gent està sent reubicada per força, de nou, en ocasions per quarta, cinquena o sisena vegada, a llocs que no són segures”. “Hi ha fermes indicacions que això està sent dut a terme en violació del Dret Internacional Humanitari”, ha assegurat.

ÚLTIMES NOTÍCIES