El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha destacat una inversió de 52,37 milions d’euros per a impulsar i modernitzar 246 àrees industrials en la Comunitat Valenciana durant els pròxims dos anys.
Esta important suma facilitarà millores en infraestructures, accessos, subministraments i servicis dins dels parcs empresarials, amb la finalitat d’augmentar la seua competitivitat i consolidar-los com a espais de creixement econòmic, generació d’ocupació i atracció d’inversions i talent.
Els fons i la convocatòria Ivace+i
Les ajudes formen part de la convocatòria de Ivace+i, destinada als ajuntaments, per a la millora i modernització de les àrees industrials. Este programa té una naturalesa tant anual com plurianual, comptant amb fons per a l’any 2025 i per a 2025 i 2026, la qual cosa oferix als municipis un termini estés per a executar els seus projectes.
Del total de fons, 19 milions d’euros corresponen al pressupost de 2025 i hauran de destinar-se a la finalització de 35 projectes específics. D’altra banda, 33,37 milions estan condicionats al pressupost 2026 per a desenrotllar 211 projectes de millora addicionals.
L’objectiu del govern valencià
El president Mazón ha subratllat l’esforç del govern valencià per a proporcionar als ajuntaments recursos fonamentals que permeten modernitzar les àrees industrials, afavorir el desenrotllament local i comarcal, a més de combatre la despoblació.
Beneficiaris de les subvencions
Estes subvencions, amb intensitats que varien entre el 74% i el 100%, beneficiaran a un total de 28 comarques i 162 municipis de la Comunitat Valenciana, distribuïts a les províncies de València (96 municipis), Castelló (27 municipis) i Alacant (39 municipis).
Actualització i adaptació dels parcs empresarials
Un dels objectius clau dins de l’estratègia de reindustrialització és actualitzar i adaptar els parcs empresarials a les necessitats actuals del teixit productiu, facilitant la instal·lació de noves empreses i estimulant l’activitat econòmica, que al seu torn impulsa servicis socials millorats.
Posicionament de la Comunitat Valenciana
La Generalitat aposta per posicionar a la Comunitat Valenciana com un territori ple d’oportunitats, fomentant el creixement empresarial i atraient projectes importants en sectors estratègics com a mobilitat, biomedicina, aeroespacial i energies renovables, que actuen com a motors per a la resta de la indústria.
Compromisos del president Mazón
Mazón va reafirmar el seu compromís amb la reducció de la pressió fiscal, la simplificació administrativa i l’estratègia de reindustrialització com a pilars per a enfortir el teixit productiu valencià.
Línies d’actuació de la convocatòria
La convocatòria contempla tres línies d’actuació: una per a localitats en risc de despoblació, amb 15 projectes; una altra per a municipis que compten amb Entitats de Gestió i Modernització (EGM) o Entitats Urbanístiques de Conservació (EUC), amb 46 projectes; i una tercera destinada a la resta de municipis, amb 185 iniciatives.
Assignació de fons per a 2025
Per a 2025, s’han assignat 788 mil euros per a àrees en risc de despoblació amb ajudes del 90%, 5,8 milions per a àrees amb EGM o EUC amb subvencions del 80%, i 12,4 milions per a altres municipis amb ajudes del 74%.
Finançament per a 2026
Per a 2026, les actuacions aprovades seran finançades íntegrament, amb 838 mil euros per a zones en despoblació, 10,3 milions per a àrees amb EGM o EUC i 2,2 milions per a la resta.
Impacte estratègic de les àrees empresarials
Estes àrees empresarials són considerades pel govern valencià com a motor estratègic per al desenrotllament econòmic i social, fonamentals per a dinamitzar el territori, crear ocupació de qualitat, millorar la competitivitat i fomentar la retenció de població i inversions.