Mazón insistix que va haver ‘apagada informativa’ de la CHJ i nega que retardara al CECOPI quan va aplegar

Defensa que l’alerta mòbil va ser una “decisió encertada” davant del risc de trencament de la presa de Forata

VALÈNCIA, 15 Nov. (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reiterat que durant la DANA del 29 d’octubre va haver-hi una “apagada informativa” per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) respecte a la crescuda del barranc del Poyo, mentre ha remarcat que l’organisme estatal sí va informar sobre la situació de la presa de Forata i “per este motiu i no un altre” es va enviar l’alerta massiva a la població a les 20.11 hores d’este dia.

A més, ha volgut deixar clar que quan va arribar eixa vesprada al Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI), després d’un trajecte amb cotxe que “no va ser fàcil” per la situació del trànsit, “no va ser necessari que ningú” li posara al corrent de la situació i no va retardar “ni un segon les tasques que es van dur a terme”.

Així ho ha recalcat durant la seua compareixença a Les Corts per a explicar la gestió de la DANA que ha arrasat l’interior de la província de Valencia, amb un balanç de 216 morts de moment.

Al llarg del seu discurs, Mazón ha insistit en les seues crítiques a la falta d’avisos per part de la CHJ sobre la situació del barranc del Poyo, amb segons ell una “apagada informativa” durant dos hores i mitja sobre este tema entre les 16.13 i les 18.43 hores d’este dia.

“Ningú va dir res”, ha dit, i ha retret a la CHJ que malgrat estar “present en el CECOPI” comunicara la crescuda d’este barranc mitjançant “un simple correu entre els més de 130 que va enviar este dia” en lloc de realitzar “una telefonada o un avís”.

En concret, ha diferenciat entre la “informació precisa” que la CHJ va facilitar sobre la crescuda del riu Magre i la presa de Forata de la qual va transmetre sobre “el descomunal augment del barranc del Poyo, que va ser el causant dels pitjors estralls en la ‘zona zero’.

INFORMACIÓ “FRAGMENTADA I TARDANA”

D’acord al seu relat, la informació sobre este barranc va ser “fragmentada, inexacta i tardana”. En primer lloc, ha indicat que la CHJ va avisar sobre les 11 hores que el cabal tenia una tendència ascendent, després del que “l’112 va enviar una alerta hidrològica avisant a tots els municipis que discorren pel barranc i instant a prendre mesures preventives”.

“No obstant això, a partir d’este moment s’envien des de la CHJ tres correus que indiquen de forma consecutiva un descens als cabals del barranc del Poyo”, ha remarcat, i ha assegurat que es van produir cap a migdia, sobre les 15 hores i a les 17.13.

Així i tot, ha defensat que Emergències no va desactivar l’alerta hidrològica des de les 12.20 hores. “De la situació del barranc del Poyo, el CECOPI ja no va rebre més informació de la CHJ fins a les 18.43, dos hores i mitja després de l’anterior correu i una hora i tres cambres després de constituir-se el CECOPI”, ha subratllat.

Va ser a esta hora quan, segons Mazón, la CHJ va comunicar a Emergències que el cabal del Poyo era d’1.686 m3/s, “sense avisar de risc de desbordament”. A més, ha acusat a l’organisme de no comunicar i de llevar del seu web la informació que el cabal era d’1.938 m3/s a les 17 hores i d’1.725 m3/s una hora més tard.

Per tant, ha denunciat que “la CHJ va tornar a referir-se al barranc del Poyo quan el cabal ja s’ha disparat”, en un moment en el qual “a Paiporta la rambla ja s’havia desbordat i la Policia Local recorria els carrers avisant perquè la gent es refugie”, i posteriorment “no consta cap comunicació més” mentre “l’últim mesurament a les 20 hores era de 2.282 m3/s”.

Tot això quan ha posat l’accent que “la CHJ està obligada a facilitar sobre el possible desbordament de conques”, com “establix de forma taxativa el pla especial de risc d’inundacions de la Generalitat” en cas que se superen els 150 m3/s.

RIU MAGRE I PRESA DE FORATA

Quant a la crescuda del riu Magre, Mazón ha explicat que a les 11.38 hores va ser quan la CHJ va informar que el seu cabal arribava a 350 m3/s, “sense advertir de risc de desbordament”, i uns minuts després es va emetre un avís d’especial alerta als municipis de la zona per a prendre mesures preventives.

Segons ha exposat, davant de l’evolució d’este riu, la Conselleria d’Interior va convocar a les 15 hores el CECOPI i ho va constituir a les 17 hores, igual que el lloc de comandament a Paiporta. A les 18.55, ha apuntat, la CHJ va avisar que la presa de Forata abocava més de 600 m3/s, després del que “a les 19.45 hores va informar al CECOPI que és possible que empitjore”.

“Este és el motiu, i no un altre, pel qual el CECOPI considera enviar el sistema d’alertes ES-alert, una eina que no s’ha utilitzat abans a la Comunitat Valenciana i que no està prevista en plans i protocols, però es pot considerar davant de la gravetat de la situació”, ha recalcat, i ha advertit que “si la presa haguera col·lapsat les conseqüències serien inimaginables”.

Ha afegit que el secretari d’Estat de Medi ambient, Hugo Morán, va comunicar a les 20 hores “des de Colòmbia” que no es podia garantir que la presa fora a resistir. I en este moment, davant del “risc real d’imminent ruptura”, va ser quan a les 20.11 es va enviar l’alerta mòbil a la població.

“Va ser una decisió encertada de la direcció d’Emergències i de tot el CECOPI i un exemple que sí va funcionar la coordinació entre administracions”, ha asseverat, després del que ha afegit que “l’única normativa sectorial que contempla avisos massius és per accidents d’indústries químiques i per trencament de preses”.

Posteriorment, ha explicat, a les 21.01 hores es va enviar una segona alerta als veïns de les comarques afectades. Va ser per aquell moment quan, segons Mazón, va contactar amb la vicepresidenta Mª Jesús Montero per a demanar-li que alertara de la necessitat de més efectius als ministres d’Interior i Defensa, al que ella “responia que els tenia amb ella i els transmetia este missatge”.

Mitja hora després, d’acord a la seua versió, la CHJ va informar que la presa de Forata ha resistit i que el cabal del Magre s’està laminando gràcies al desguàs i “ja no hi ha risc de trencament”.

“PLENAMENT CONSCIENT”

En general, Mazón ha volgut deixar clar que el 29 d’octubre va mantenir la seua agenda de president “plenament conscient de la situació” meteorològica, sobre la base de la informació facilitada per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) en els dies anteriors i hores prèvies.

Ha destacat que la consellera Salomé Pradas estava en contacte amb Delegació de Govern i que “els recursos estaven en prealerta” i “la gestió s’estava desenvolupant com en ocasions anteriors”.

“Quan vaig ser advertit que la situació de la presa de Forata s’agreujava em vaig desplaçar fins al CECOPI. No va ser un viatge fàcil perquè hi havia gran densitat de trànsit i un llarg trajecte fins a L’Eliana (al Centre de Coordinació d’Emergència). No va ser necessari que ningú em posara al dia i no vaig retardar ni un segon les tasques que es van dur a terme”, ha emfatitzat, sense fer al·lusió al menjar que va compartir este dia amb la periodista Maribel Vilaplana per a oferir-li la direcció d’À Punt com van informar la setmana passada fonts de Presidència.

AEMET I DELEGACIÓ DE GOVERN

Sobre els avisos de l’AEMET, el cap del Consell ha indicat van variar durant este matí i per això tant ell com la delegada del Govern, Pilar Bernabé, van dir en sengles compareixences este dia que les pluges es desplaçaven al nord i l’alerta era fins a les sis de la vesprada.

Mazón ha retret a Delegació que “cap responsable d’Emergències” fóra convocat, segons ell, a la reunió que va tenir lloc a les 9.30 hores d’este dia amb representants de diversos organismes, en la qual “no consta que es decretara el tancament de carreteres o línies fèrries a pesar que ja s’havien produït incidents a l’AP-7 i talls en Rodalies”.

ÚLTIMES NOTÍCIES