L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Universitat d’Alacant (UA) han signat un conveni per a l’elaboració d’una base de dades que contribuirà a la creació de més de 1.000 mapes digitals a través del projecte ‘Atles lingüístic valencià’, dirigit per l’investigador Jordi Colomina, acadèmic de l’AVL.
Durant la signatura, la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, ha destacat que el projecte culminarà el 2028 i que els mapes resultants visualitzaran la riquesa i diversitat lingüística de la Comunitat Valenciana. “Aquestes representacions no només brindaran informació sobre la variació dialectal, sinó que també ajudaran a apropar la cultura del parlar valencià a diferents poblacions de la regió”, ha afirmat Cantó.
Per la seva banda, la rectora de la UA, Amparo Navarro, ha expressat el seu entusiasme per aquesta col·laboració, considerant que és una forma d’enriquir el coneixement lingüístic compartit en tota la comunitat. Navarro ha afegit que “és un orgull que un projecte tan significatiu avanci des d’Alacant amb impacte en múltiples comarques”.
A la reunió, també hi han participat Rosabel Roig, vicerectora de Formació Permanent i Llengües; i els professors Carles Segura i Vicent Beltran, qui formaran part de l’equip investigador al costat de Colomina. El seu treball se centrarà en l’elaboració i revisió dels mapes lingüístics, utilitzant dades recol·lectades al llarg de molts anys i fusionades mitjançant una aplicació informàtica.
El projecte es presenta com a “fonamental” per a implicar estudis de dialectologia valenciana, oferint tant a filòlegs com a l’interès del públic la possibilitat de consultar la variació fonètica i lèxica d’un conjunt de paraules essencials en l’idioma valencià.
Des de 1993, Colomina ha reunit un gran nombre de dades a través d’un qüestionari amb 650 preguntes distribuïdes en 109 localitats valencianohablants i 47 castellanohablants. Tots aquests termes s’agrupen en l’Atles permetent descobrir més sobre l’idioma valencià. Colomina ha destacat que “els atles són eines indispensables per conèixer a fons la realitat de la llengua i estan dissenyats per aportar informació valuosa als estudiosos i els apassionats de l’idioma valencià”.