18.1 C
València
Divendres, 25 abril, 2025

Paraules entenedores en les alertes, especialment  

En el pensament en la Dana que es va acarnissar, sobretot, en pobles de la part central de la província de València i en alguns de Conca i Albacete, escric la columneta de hui, en què comente algunes paraules i expressions que han aparegut en textos en mitjans de comunicació, referides al desastre ocorregut fa un poc més de tres setmanes. 

En la televisió valenciana vam poder vore constantment la paraula i forma negar, per a referir-se a ‘inundar, cobrir d’aigua’, “L’aigua nega també pobles de la Ribera Alta” i moltes altres informacions que contenien la citada forma verbal. En la parla valenciana, a eixa acció li diem anegar, “La riuada ho ha anegat tot, carrers, cases, camps…”. Les paraules que poden avisar d’algun perill és millor, inclús necessari, que siguen les que més s’entenen. Estarem d’acord que en el territori valencianoparlant anegar s’entén perfectament, mentres que negar, a més de significar també ‘desmentir’, ‘refutar’, en un primer moment pot donar lloc a dubtes. 

Una expressió apareguda igualment estos dies ha sigut un avís amb una construcció confusa: “Eviten els desplaçaments a la província de València”, quan el missatge era que no se circulara per la província de València. I, òbviament, que no hi haguera desplaçaments en eixa direcció. Si no es podien fer desplaçaments a la província de València, ¿se’n podien fer en esta província? 

En la parla valenciana, en els circumstancials de lloc, principalment, usem la preposició en quan és de situació, “Estem en el camp” i a quan és de direcció, “Anem a la piscina”. Normativament, les dos preposicions són correctes en sentit de situació, i davant de nom de lloc o topònim nom propi, la norma diu, incomprensiblement, que només és correcte a, “Viu a Alzira”. Ocorre que l’essencialisme lingüístic valencià, elitiste, com és, exclou, en molts casos, algunes formes i expressions genuïnes o usuals valencianes, i més si coincidixen amb les corresponents del castellà. Moltes vegades, fugint del foc del castellanisme, barbarisme o localisme, caiem en les brases de la incomunicació. Ocorre amb les paraules comentades hui i en altres com tapó, tuberia, manguera, amuntonar, avant, arrere, que diem, però excloses dels textos “selectes”, en favor de tap (de tapar), canonada, mànega (com a tub llarg), amuntegar, endavant, endarrere, que no diem o diem menys). 

I una altra paraula confusa, sentida en consells o avisos en els dies de la catàstrofe, és desguàs, i el plural, desguassos, “Vigilen que els desguassos no s’embossen”. El nom desguàs significa ‘acció de desguassar o desaiguar’, ‘conducte o canal per on s’escola l’aigua bruta o de pluja’, ‘lloc per on es dona eixida a l’aigua fluent o empantanada’, però ací s’associa amb el desguace castellà, que en valencià normatiu és desballestament, ‘acció i efecte de desballestar’, que al seu torn té significat semblant a ‘desmantellar, desmuntar, desunir o desarmar peces d’una màquina, aparell, instrument, motor, etc.’, mentres que a ‘extraure, llevar l’aigua d’un lloc per un pas, via o obertura’  diem desaiguar i al conducte o mitjà d’eixe trànsit d’aigua el coneixem com a desaigüe. 

Si l’exclusió de paraules i expressions genuïnes o usuals de la parla valenciana, i la substitució en el valencià “selecte” per altres que no diem, ja causa rebuig en molta gent, utilitzar l’ortopèdia lingüística en casos d’avisos de perill o seguretat, em pareix, com a mínim, una imprudència.  

Últimes notícies

L’Ajuntament d’Alacant prepara un ampli dispositiu de seguretat per a la romeria de Santa Faç

L'Ajuntament d'Alacant ultimat els detalls del dispositiu de trànsit i seguretat per a la romeria a la Santa Faç, amb 300 agents i mesures especials, com la 'Festa 0.0 sense alcohol'.

La Generalitat critica la falta de lleialtat del Govern d’Espanya en matèria d’habitatge

La vicepresidenta Susana Camarero ha acusat el Govern central de manca de col·laboració en habitatge, qüestionant els recent anuncis i la falta de suport real.

Un espectacle pirotècnic ‘a l’antiga’ de Nadal-Martí per a commemorar Sant Vicent Ferrer

Este dissabte, la pirotècnia Nadal-Martí dispararà un castell 'a l'antiga' a València per a celebrar Sant Vicent Ferrer. L'espectacle, de nou minuts, es realitzarà davant les Torres dels Serrans a les 21.30 hores.

El MuVIM presenta una exposició itinerant sobre el Sant Calze de València: un viatge a través de la història i la cultura

El MuVIM inaugura una exposició dedicada al Sant Calze de València, que viatjarà per diversos municipis, amb l'objectiu de descobrir la seva significació cultural i religiosa. Està previst que la mostra estigui disponible fins al 22 de febrer i inclourà una secció sobre la seva presència en l'art i en representacions d'òperes wagnerianes.

El galerista Tomás March mor a València, deixant un llegat incommensurable

El galerista Tomás March ha mort a València, deixant enrere un impacte significatiu en l'art contemporani. Fundador de la seva galeria homònima, va jugar un paper clau en la promoció de les noves tendències artístiques.

Setmana Gremial del Gremi d’Artistes Fallers: Dedicada a les Dones Creatives

El Gremi d'Artistes Fallers de València celebra la Setmana Gremial amb la temàtica 'Elles', reconeixent les contribucions de les dones en el món faller.

Fito & Fitipaldis Porten la Seua Gira a Castelló el 17 d’Abril de 2026

Castelló acollirà un dels concerts més esperats de Fito & Fitipaldis el pròxim 17 d'abril del 2026, en el marc del seu 'Aullidos Tour'. La visita de la banda promet enriquir la vida cultural local i estimular l'economia de la ciutat.

Trump obre la porta a una reunió amb Zelenski al funeral del Papa Francisco

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat que és 'possible' una trobada amb Volodimir Zelenski al funeral del Papa Francisco, on ambdós assistiran. Trump va reafirmar el seu desig d'acabar amb la guerra d'Ucraïna, destacant les seves conseqüències mortals.