En una roda de premsa realitzada a València, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha instat al president de la Generalitat, Carlos Mazón, a proporcionar una explicació sobre el seu comportament i les decisions preses el passat 29 d’octubre, el dia en què una dana va devastar gran part de la província de València, resultant en la pèrdua de 228 vides. Bernabé ha expressat la seva frustració afirmant que “portem sis mesos d’apagada informativa”, ressaltant la importància de la transparència en la gestió d’emergències.
El passat 29O, Mazón només ha estat vist en una imatge entrant al Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) a les 20.28 hores, una situació que Bernabé considera inacceptable. “Sis mesos després de la catàstrofe, ell ha d’explicar què feia durant el moment més crític de la tragèdia”, ha comentat, subratllant que la seva falta de comunicació ha generat una creixent inquietud entre la població valenciana.
Bernabé ha exigit més responsabilitat per part de Mazón, recordant que la jutgessa de Catarroja li ha donat ocasió de declarar en seu judicial, però no ha respost. “La valoració que està fent el poble valencià és clara: és frustrant veure un president que viatja a Miami o Nova York en comptes de fer front a les seves responsabilitats domèstiques”, ha afirmat.
A més, ha destacat que el Govern d’Espanya ha mobilitzat 16.600 milions d’euros per a fer front a les conseqüències de la catàstrofe, una xifra que supera en 20 vegades els recursos disponibles de la Generalitat. D’aquesta manera, Bernabé ha emfatitzat la descoordinació i la manca de resposta efectivament planificada davant l’emergència, amb una crítica sobre els contínuos atacs de Mazón al Govern central en comptes de centrar-se en solucionar problemes locals.
En relació amb les actuacions durant la dana, ha revelat que el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) va advertir sobre la situació d’emergència amb antelació, però no va ser suficient per activar les mesures necessàries. Les alertes rebudes i les telefonades al servei d’emergències no van ser gestionades adequadament, cosa que va contribuir al caos. “El Cecopi no va telefonar a ningú el 29O, cosa que podria haver ajudat a prevenir els danys”, ha detallat.
Bernabé ha acabat la seva intervenció insistint que el lideratge i la resposta davant d’emergències són fonamentals, i que la falta d’acció pot portar a conseqüències devastadores. Els ciutadans esperen que, després de sis mesos, Mazón mostri un compromís real amb la seva responsabilitat de protegir la comunitat valenciana davant de desastres naturals.