Els podòlegs adverteixen que eliminar un call a casa pot perjudicar greument la salut dels peus


Rebre les notícies de València Diari

Amb l’arribada de l’estiu, els peus es despullen i es mostren amb un calçat més lleuger i descobert. Això fa que, si han aparegut dureses, moltes persones s’aventuren a eliminar-les a casa amb instruments com a llimes, per exemple. Des de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Podòlegs (ICOPCV) s’ha advertit que esta pràctica, que és habitual, pot arribar perjudicar greument la salut dels peus. A més, en persones de risc com a diabètics i anticoagulants, la manipulació casolana és summament perillosa.

“Hem de tenir en compte que un call és un signe de mal suport i pot ser més que una duresa que hàgem d’eliminar per simple estètica. Les hiperqueratosis són una resposta del nostre cos davant un excés de fricció i/o pressió en determinades àrees del peu. I és fonamental que acudir a un podòleg per a esbrinar la causa d’esta sobrepressió en la zona”, ha explicat la presidenta del ICOPCV, Pilar Nieto.

Per què és produeix un call?

Els podòlegs han explicat que un call es produeix perquè el nostre cos produeix queratinòcits (cèl·lules de l’epidermis) davant un estímul extern, creant capes i capes, fins que apareix la hiperqueratosi. És un mecanisme de defensa que fa que s’acumulen capes de teixit desvitalitzat per a intentar evitar que la zona patisca una lesió major com, per exemple, una ulceració.

“Desaconsellem absolutament tractar els calls a casa perquè l’aparició d’un call és un símptoma d’alguna cosa que necessita una solució en el nostre membre inferior. Principalment, suposa que hi ha un mal suport en caminar, per tant, ha de ser corregit amb el tractament adequat. A més, pot amagar una deformitat òssia que encara que, no siga evident en el moment, puga fer-lo en futur afectant la biomecànica de la persona”, ha afirmat Maite García, vicepresidenta del ICOPCV.

Calls o berrugues?

D’altra banda, els podòlegs també han advertit que moltes vegades es confonen alguns tipus de calls amb berrugues plantars i, si estes són llimades, podria empitjorar-se més la patologia perquè estes requereixen un tractament específic i, a més, són contagioses.

“Existeix la creença que els calls es poden eliminar solos, però això no és així. Només quan un podòleg troba l’origen, es pot tractar. A vegades, es requereixen plantilles i, en altres ocasions, l’escissió del call. En casos més greus, pot necessitar-se cirurgia”, ha aclarit Pilar Nieto.

Que passa en les persones que fumen?

Des del ICOPCV s’ha destacat que els calls empitjoren en les persones fumadores pels efectes que té la nicotina sobre les cèl·lules de la pell. Si es detecta major desgast del calçat per fora o per dins, és important acudir a l’especialista de la salut del peu per a poder equilibrar la trepitjada de la forma més adequada, ja que això ajudarà a prevenir futures lesions i dolors en els membres de l’aparell locomotor.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies