Al juny de 2025, les temperatures de l’aigua en diverses zones marítimes espanyoles van aconseguir màxims històrics per a este mes, segons informes de Ports de l’Estat que confirmen els avanços de l’Agència Estatal de Meteorologia.
Registres a la mar Mediterrània
En la mar Mediterrània, la boia de Dragonera, a les illes Balears, va registrar el 30 de juny a les 17.00 hores una temperatura de 30,55 °C, la més alta per a un mes de juny des que es van iniciar els registres. Esta boia també posseïx el rècord absolut anual amb 31,87 °C, mesurats a l’agost de 2024.
La Xarxa Exterior de Boies, que registra dades en aigües profundes, va informar que totes les boies situades al Mediterrani van aconseguir màxims històrics individuals per a juny. Entre elles, la boia de Cap Begur a Girona va empatar el seu rècord amb 29,1 °C el mateix 30 de juny.
Rècords en el litoral atlàntic
D’altra banda, en el litoral atlàntic els registres també van trencar rècords. La boia de Bilbao-Biscaia va anotar 23,93 °C i la de Vilà-Sisargas a La Corunya va marcar 19,99 °C, els dos el 30 de juny a les 20.00 hores. De manera similar, la boia de Cap de Penyes a Astúries va aconseguir la seua temperatura màxima per a juny (20,97 °C) el 27 de juny.
Temperatures a la Xarxa Costanera
A més, la Xarxa Costanera, que mesura temperatures en boies més pròximes a ports i platges, va reportar valors màxims històrics per a juny. Al Mediterrani, la boia de Tarragona va registrar 28,8 °C el 29 de juny i la boia de Barcelona va aconseguir els 27,6 °C l’endemà.
Així mateix, en la conca atlàntica, la boia de Passatges a Guipúscoa va marcar 26,2 °C el 30 de juny i la de Bilbao va registrar 23,4 °C el 20 de juny.
Impactes i seguiment de la temperatura marina
Estes dades evidencien un panorama de temperatures marines inusuals per al mes de juny en diverses regions d’Espanya, un fet que pot tindre repercussions en els ecosistemes marins i activitats relacionades amb la mar.
Ports de l’Estat, entitat encarregada de monitorar estes temperatures a través de la seua Xarxa Exterior i Xarxa Costanera de Boies, continuarà proporcionant informació actualitzada sobre l’evolució tèrmica de les aigües espanyoles per a contribuir a la vigilància ambiental i la gestió responsable dels recursos marítims.