PP i Vox promouen la denominació bilingüe de València i canvien l’accent obert

La proposta de 'València/València' aplica les Normes del Puig i el Rat Penat, contràries a la normativa oficial que estableix l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, recolzada per l'Estatut.

La Comissió municipal de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports ha acordat impulsar el canvi de denominació de la ciutat de València per la doble denominació bilingüe de “València” en valencià i de “València” en castellà d’acord amb les Normes del Puig, el Rat Penat i la RACV.

Així doncs, l’equip municipal, amb els vots en contra de Compromís i PSOE, ha aprovat la proposta de Vox d’eliminar l’accent de la denominació en valencià, qüestió que xoca amb la normativa oficial de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). 

Amb este acord s’inicia el procediment del Decret 69/2017 i, després dels informes necessaris sobre el canvi de denominació de la ciutat, serà debatut en sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament. Una vegada tramés l’acord plenari a la Generalitat, el Consell haurà d’aprovar-ho per decret i de manera definitiva la denominació oficial bilingüe de la ciutat de València.

Compromís demanarà informes jurídics 

Després, el regidor de Compromís per València, Pere Fuset, ha advertit que el canvi de nom va contra l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i de la Llei de creació de l’AVL i ha acusat Maria José Catalá d’estar “lligada de peus i mans” pel seu “soci prioritari” de Vox.

La formació valencianista assegura que l’extrema dreta “li ha imposat una denominació fora de la normativa oficial de la llengua valenciana, un fet impensable en qualsevol societat seriosa, molt lluny de l’autogovern assenyat i determinat en allò que creu la gran majoria social valenciana”. “Volem denunciar que el Partit Popular fa seua una proposta de la ultradreta de Vox, que és, a més, de forma conscient, clarament i nítidament contrària a la llei” ha indicat. 

Per això, Compromís demanarà un informe a l’assessoria jurídica municipal davant “els seriosos dubtes” que genera a la coalició valencianista la legalitat del canvi, ja que “la senyora Català podria estar prevaricant”, ha dit Fuset.

“A canvi de rebatejar el pont de les Flors”

Per la seua banda, la portaveu socialista a l’Ajuntament, Sandra Gómez, ha assegurat que Catalá ha assumit “el criteri lingüístic de la RACV i Lo Rat Penat en la denominació en valencià de la ciutat en contra del que estableix l’AVL, l’òrgan estatutari creat pel propi PP, a canvi que Vox acceptara rebatejar el pont de les Flors com a pont Rita Barberá”. 

Així mateix, ha assegurat que l´alcaldessa “també s´ha prestat a descartar les mocions d´igualtat perquè l’extrema dreta acceptara nomenar alcaldessa honorària Barberá“. “Les primeres comissions municipals prèvies al ple de setembre han evidenciat la “inestabilitat i la debilitat” del govern del PP” ha assenyalat la dirigent socialista, que també ha lamentat que “hui hem assistit a un espectacle vergonyós, on el PP ha perdut nombroses iniciatives i mocions alternatives, perquè és incapaç de dialogar amb els partits de l’oposició“. 

ÚLTIMES NOTÍCIES