Llum verda a la rebaixa d’impostos de Català

El ple de l’Ajuntament de València, que s’ha celebrat a la Diputació de València per les obres a l’hemicicle, ha aprovat este dimarts, amb els vots del govern de PP i Vox, les ordenances fiscals per al 2024 que preveuen una davallada d’impostos de 71 milions d’euros, que també deixaran d’ingressar les arques municipals.


Rebre les notícies de València Diari

La major rebaixa d’impostos de la història de l’Ajuntament també contempla la reducció del 20% de l’impost sobre béns immobles (IBI); l’ampliació de les bonificacions a l’IBI per a les famílies nombroses, al 60% per a les de caràcter general i al 90% a les de categoria especial, sense que depenga del valor cadastral del seu habitatge; i la bonificació al 95% de la plusvàlua en herències i transmissió en vida de comerços entre familiars.

A més, deixarà sense efecte la pujades Impost de Vehicles de Tracció Mecànica que va aprovar l’anterior govern el 2019 i 2020, és a dir, es baixarà un 8,5% l’impost de circulació per a tota classe de vehicles; així com es reduirà un 50% la taxa de clavegueram.

Sobre això, la regidora d’Hisenda i Participació, Maria José Ferrer San Segundo, s’ha mostrat “orgullosa” de poder aprovar estes ordenances perquè “complim la paraula donada”. En este sentit, ha defensat que esta baixada d’impostos beneficiarà prop de 700.000 persones, al 99% dels valencians i valencianes, mentre que “la pujada d’impostos del govern anterior afectava el 100% de tots els valencians malgrat patir una crisi tan dura. Vostés els van pujar l’IBI a tots. Vostès van perjudicar tots els valencians sense excepció”, ha lamentat.

Ferrer San Segundo també ha defensat que esta rebaixa no afectarà els ingressos ni les inversions en els pròxims pressupostos, encara que no ha volgut avançar res: “Tenim els números fets. No avançaré res, però ja els dic que s’equivoquen”, ha indicat.

En el debat de les ordenances també hi ha intervingut, durant només 30 segons, el portaveu de Vox, Juanma Badenas, que en les primeres paraules com a regidor després del pacte amb el PP, ha defensat el seu suport a estes ordenances perquè “suposaran una reducció d’impostos molt notable per als ciutadans valencians davant del que va passar durant els anys anteriors”.

“Benefici als rics”

El portaveu de Compromís, Joan Ribó, ha defensat les polítiques fiscals aplicades pel seu govern durant estes huit anys i ha assegurat que no han suposat “cap sablada fiscal”: “València ocupa el quart lloc en fiscalitat després de Múrcia, Barcelona i Madrid, i el lloc 22 de les 52 capitals de província, és a dir, la pressió fiscal és molt inferior a la de molts municipis governats pel PP” ha defensat Ribó, que també ha ironitzat que la rebaixa de l’IBI permet “un bon viatge als rics” i a la resta només per a un esmorzaret.

Per a Ribó, “els veritables guanyadors d’esta modificació de l’IBI són els pluripropietaris i els propietaris d’immobles de més valor cadastral, mentre que per a les franges més baixes (el 63% del total, que paga menys de 350 euros, el descompte es tradueix en només 43 euros, i en 38 per als petits comerciants, però suposarà reduir els ingressos municipals a 38 milions d’euros”.

Per la seua banda, la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha tornat a titllar esta reforma fiscal d’“estafa” per “beneficiar els que més tenen i perjudicar els que menys”, ja que, assegura que “un veí de Pla del Remei, el tercer barri d’Espanya amb renda per càpita més alta, s’estalvia una mitjana de 500 euros mentre en una família de Benimàmet només 24 euros”.

“És molt paradoxal que una gran superfície s’estalvie 36.000 euros amb esta estafa fiscal i que siga exactament la retallada que s’ha fet als centres de gent gran per fer gimnàstica” ha indicat Gómez, que també ha criticat que estes ordenances fiscals hajan tirat endavant “gràcies a obrer les portes del consistori a la ultradreta”.

A més, ha lamentat que esta baixada a l’IBI deixe fora les famílies monoparentals o les que tenen una persona amb dependència. “Està molt bé que bonifiquen l’IBI a les famílies nombroses, però què passa amb les monoparentals? Estes viuen en pecat?”, s’ha preguntat la dirigent socialista, que també ha afirmat que hagués donat suport a estes “rebaixes socials” com van fer amb AUMSA.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies