El president del Govern ha visitat este dimecres, 14 de febrer la planta dessalinitzadora d’Aquamed a Torrevieja, la més gran d’Europa, on s’ha referit a les tres principals claus de l’Executiu per lluitar contra el canvi climàtic i la sequera: solidaritat, planificació i ciència. Pedro Sánchez s’ha referit a l’ampliació d’esta infraestructura alacantina, aprovada pel Consell de Ministres a l’inici de la legislatura i que permetrà passar de produir 80 hectòmetres cúbics a l’any a 120. Una contribució que fa Espanya líder europeu en producció d’aigua dessalada i quart país a nivell mundial en capacitat instal·lada amb una producció d’aigua tractada de prop de 5 milions de metres cúbics al dia.
El cap de l’Executiu ha destacat les inversions que s’estan realitzant a la regió mediterrània, “epicentre de la sequera”, segons informes de les Nacions Unides. Així, a Alacant l’ampliació de la dessaladora “obrirà una porta a la millora dels aqüífers a les àrees de reg, on s’utilitzarà l’aigua dessalinitzada en permetre la substitució dels recursos hídrics”. Acompanyant esta ampliació, també la “d’un dels parcs fotovoltaics més importants per fer encara més sostenible la dessaladora de Torrevieja”. L’ús d’energia solar permetrà abaratir 4 cèntims per metre cúbic el preu de l’aigua dessalada per garantir les necessitats hídriques de proveïment tant des del punt de vista humà com també de regadiu, ha destacat.
Inversions hídriques
En la seua estratègia per lluitar contra la sequera i el canvi climàtic, Pedro Sánchez ha manifestat que s’invertirà un total de 23.000 milions d’euros per fer front a escenaris de carestia d’aigua articulades en un conjunt de més de 6.000 actuacions que permetan anticipar esta eventualitat.
La modernització de regadius assolirà una “inversió històrica” d’uns 5.000 milions entre 2022 i 2027 amb intervencions en fins a 700.000 hectàrees de cultiu que beneficiaran prop de 20.000 agricultors espanyols. I en el cas dels Plans Hidrològics de tercer cicle que van fins a l’any 2027 les inversions ascendiran a 813 milions d’euros “com esta a Alacant i d’altres, que lògicament es faran al Llevant, a Múrcia i a Almeria”.
En el cas d’Alacant, s’ha referit als tres projectes en marxa que repercutiran en 23.000 hectàrees de la Comunitat General de Regs de Llevant al marge esquerre del Segura amb una inversió de 30 milions d’euros que provenen de fons europeus. Pel que fa a la digitalització del cicle de l’aigua l’Estat preveu mobilitzar més de 3.000 milions d’euros d’inversió pública i privada a través d’un PERTE. A la Comunitat hi ha quatre 4 projectes en marxa per a la digitalització del cicle hídric urbà als quals s’ha destinat a prop de 29 milions d’euros.