Els mesos estivals són una de les èpoques més proclius per a la celebració de comiats de solter. La combinació de calor i vacances fa que els amics dels nóvies aprofiten este moment per a organitzar-los un pla inoblidable. Disfresses, complements i festes que, de vegades, freguen el límit legal i pertorben la tranquil·litat ciutadana.
Però què és possible prohibir i què no és un comiat de solter? Legálitas aclareix els límits de les disfresses dels nuvis i si és legal negar l’entrada a un establiment hoteler, un mitjà de transport o un apartament per estar de comiat.
Es pot prohibir eixir al carrer per vestir amb disfresses o vestits sexuals?
Els Ajuntaments en les seues ordenances municipals poden considerar que estos vestits són “indecorosos” i podrien sancionar els que porten disfresses que atempten contra la dignitat de les persones, els sentiments religiosos o que tinguen contingut xenòfob o sexual.
D’esta manera, Legálitas afirma que els Ajuntaments poden multar per portar determinats vestits o accessoris si consideren que pertorben la tranquil·litat i la convivència ciutadana. Tot i això, estes sancions han d’explicar de forma clara els motius pels quals es pertorba esta tranquil·litat ciutadana.
En cas que esta multa arribe als jutjats, el jutge pot considerar que vulnera drets i llibertats individuals o que l’Ajuntament s’ha pogut extralimitar a les seues funcions.
Sancions per disfresses indecoroses
El tipus de sanció depén de l’ordenança de cada Ajuntament. Per exemple, a Madrid, pertorbar la convivència ciutadana de manera que incidisca greu, immediatament i directament en la tranquil·litat i en l’exercici de drets legítims d’altres persones es pot considerar una infracció molt greu o greu i suposa una sanció entre els 1.500,1 euros als 3.000 euros per a les molt greus i entre els 750 als 1.500 euros per a les greus.
És possible viatjar amb tren o avió disfressat?
En el transport públic no hi ha una limitació específica, excepte la relativa a l’àmbit de la convivència ciutadana, en què es pot considerar que esta vestimenta altere esta tranquil·litat i convivència.
Al transport privat s’han de revisar les condicions generals de la contractació de l’empresa o operadora, on pot aparéixer una clàusula on la companyia es reserve el dret a limitar l’accés als viatges a aquelles persones que, per la seua conducta, puguen alterar l’ordre dins del mitjà de transport.
Es pot prohibir l’entrada a un establiment hoteler per portar disfressa, megàfon, etc.?
Els propietaris de bars, restaurants, cafeteries, etc. poden reservar-se el dret d’admissió i, per tant, prohibir l’accés a determinades persones. Però Legálitas exposa que esta restricció no pot ser arbitrària o discriminatòria, ni suposar discriminació o tracte desigual per raó d’edat, sexe, nacionals o raça, ja que vulnera l’article 14 de la Constitució espanyola.
Així, perquè un establiment impedisca l’entrada per portar una determinada vestimenta com, per exemple, una disfressa, objecte, megàfon, etc., hi ha d’haver una raó objectiva, és a dir, estar causant molèsties a altres usuaris, manifestar actituds violentes, un comportament agressiu o provocar un altercat. També quan es porte roba o símbols que inciten a la violència, el racisme o la xenofòbia; s’haja sobrepassat el límit d’aforament, no arribe a l’edat mínima, etc.
Els establiments amb dret d’admissió han de disposar d’un cartell col·locat a un lloc visible dels accessos, on s’especifique este dret i es detallen les condicions, per exemple, les limitacions a la vestimenta o entrar amb determinats objectes. Estes condicions sempre han d’haver estat aprovades prèviament per l’Ajuntament competent.
Multes per anar amb megàfon, música i fer soroll al carrer
Amb caràcter general, Legálitas recorda que totes les ordenances municipals de convivència compten amb sancions específiques per no respectar el descans del veïnat per sorolls, càntics, crits, música, etc. independentment de si el motiu és la celebració d’un comiat de solters o qualsevol altre acte individual o col·lectiu.
En el cas de l’ordenança municipal de Granada es recull expressament que tota la ciutadania té l’obligació de respectar el descans del veïnat i evitar la producció de sorolls que alteren la convivència normal, independentment de l’hora del dia.
A més, es prohibeix expressament realitzar qualsevol acció que provoque una elevació dels nivells sonors per damunt dels límits establits per a cada cas concret i també l’emissió de qualsevol soroll que altere la tranquil·litat veïnal entre les 23 hores i les 00 hores, tret que provingue d’activitats populars o festives autoritzades per l’Ajuntament, sancionant estes conductes amb multes de fins a 07 euros.
Es pot celebrar un comiat de solter/a en un establiment hostaler (apartament, casa rural etc.) sense consultar-ho?
Els establiments hotelers poden disposar d’un reglament de règim interior que estableix les normes funcionament de l’immoble: què es pot fer a l’establiment, les obligacions i els drets dels usuaris, etc.
En concret, este document pot especificar si es permet o no realitzar certes activitats dins de les seues instal·lacions i, per això, en el cas de voler fer un comiat de solter/a, és recomanable posar-ho en coneixement de l’establiment i consultar que assenyala dit reglament sobre això.
El propietari pot prohibir l’entrada a un apartament perquè es tracta d’un comiat?
Pel que fa a este tipus d’arrendaments, que solen gestionar-se a través d’una plataforma com Airbnb o Booking, la contractació ja sol especificar les limitacions d’horaris a respectar, ús de zones comunes (piscines, per exemple), la possibilitat de permetre l’accés a terceres persones, etc. Per tant, dependrà del que s’especifique en els termes i les condicions de l’apartament en qüestió.
Els propietaris poden sol·licitar una fiança extra per tractar-se d’un comiat de solter?
Legálitas afirma que en este tipus d’arrendaments és habitual que, en determinades ocasions com la nit de Cap d’Any, esdeveniments esportius o celebracions familiars, etc. l’arrendador sol·licite esta fiança extra davant dels més que previsibles desperfectes que es puguen ocasionar.
A quina sanció m’enfronta si es fa una festa en un pis i no és permés?
Les ordenances municipals de convivència o protecció acústica sancionen este tipus d’actuacions. En este sentit, l’Ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica i Tèrmica de Madrid estableix que la producció de sorolls al medi ambient exterior o de sorolls o vibracions a l’interior de les edificacions haurà de respectar les normes i usos que exigeix la convivència, de manera que no causen molèsties que pertorben de forma immediata i directa la tranquil·litat dels veïns, impedisquen el descans o el normal desenvolupament de les activitats pròpies del local receptor.
En concret, queden prohibides conductes com cridar o vociferar, fer festes en locals o domicilis particulars que excedisquen el tolerable a causa del nombre de persones congregades, l’elevat volum de la música, la pràctica de ball o altres comportaments que generen sorolls d’impacte, en particular, en horari nocturn.
Estes comportaments estan sancionats amb multes de fins a 600 euros.
I si es trenca un objecte durant l’estada a l’apartament?
Legálitas explica que la persona que haja formalitzat la reserva o l’arrendament respondrà de qualsevol dany que excedisca l’import de la fiança. Este ho podrà repetir després contra el causant del dany o, si no se sap, contra la resta dels participants.