Els sectors dedicats a les festes i tradicions de la Comunitat rebran 15 milions d’euros

Una vintena de sectors com la pirotècnia, artistes de Falles i Fogueres, indumentaristes, orfebreria, sederia, fabricadors de espardenyes i empreses d'espectacles o carpes s'han beneficiat

La Generalitat Valenciana ha injectat al voltant de 15 milions d’euros als sectors relacionats amb les festivitats de la Comunitat Valenciana (Falles, Fogueres, Magdalena, Moros i Cristians), les festes patronals i les tradicions gràcies als plans Resistir i Resistir Plus.

Una vintena de sectors, entre els quals figuren la pirotècnia, els artistes fallers i de fogueres, professionals de la fotografia i perruqueries, floristes i sectors relacionats amb l’artesania, així com altres activitats econòmiques molt vinculades a les festes i que s’han vist afectades per les restriccions sanitàries, com el lloguer de carpes, espectacles, discomòbils, ‘servei d’àpats’ o paelles gegants, entre altres, s’han vist beneficiats per aquestes ajudes.

“Som conscients que les repercussions econòmiques de les festes grans de la Comunitat com les Falles, Magdalena o Fogueres va molt més enllà d’aquests sectors, però no podem deixar de parar esment especial a aquestes activitats perquè han vist directament reduïda la seua activitat per la cancel·lació durant dos anys d’aquestes celebracions”, ha apuntat el conseller Soler després d’incidir en què “l’impacte d’ajudes és molt major si es té en compte tots els sectors que indirectament també es van veure afectats com la restauració, hotels, impremtes per als ‘llibrets’, comerç a l’engròs d’alimentació i begudes, etc”

Els plans Resistir, amb fons propis del Consell, i Resistir Plus, dissenyat pel Consell a partir de la Línia COVID de l’Estat per a persones autònomes i empreses tenien com a objectiu reforçar la solvència, garantir la liquiditat i contribuir a la reducció de l’endeutament d’aquestes activitats “al mateix temps que els ajudàvem a fer front als seus pagaments mentre mancaven pràcticament de tota activitat”. Aquestes subvencions, articulades en el cas del Pla Resistir a través de la línia específica d’artesania, tenen caràcter finalista i s’han concedit de manera directa, “la qual cosa han suposat una injecció de liquiditat clau”

“La celebració de festes té un ampli impacte econòmic en termes de producció, de rendes i d’ocupació al llarg del territori de la Comunitat Valenciana. Existeix tot un ecosistema que embolica a la festa en si i que s’ha vist afectat pels ajornaments o suspensions de Falles, Fogueres i Magdalena que es van produir pel coronavirus. Unes mesures necessàries per a preservar la salut, però no per això amb menys impacte sobre l’activitat econòmica”, ha explicat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler qui ha recordat que al marge d’aquestes dues línies d’ajudes, moltes d’aquestes empreses també s’han beneficiat d’altres línies del Resistir com la de complements als ERTO o ajudes per al pagament de les quotes de la Seguretat Social.

“Des del Consell som conscients d’aquesta realitat i del que han sofrit moltes empreses, autònoms i gremis que després d’anys de dur treball han vist caure la seua activitat i fins i tot, a vegades, perillar la seua existència. Per això vam voler reforçar a tots els sectors econòmics obrint les ajudes del Pla Resistir perquè pogueren optar a elles qualsevol grup d’activitat econòmica”, ha indicat Soler.

10,7 milions d’ajudes del Pla Resistir Plus

A través del Pla Resistir Plus la Generalitat ha injectat als sectors directament vinculats amb l’artesania i la festa almenys 10,7 milions d’euros. Un d’ells és el sector de la pirotècnica, que ha rebut un total d’1,4 milions en ajudes de les quals s’han beneficiat empreses com Ricardo Caballer, Peñarroja, Martí, Tomás, Torís, El Gat, Crespo, Germans Caballer, Valenciana, Global Foc, Europea o Ferrández, entre altres.

“Som conscients que la cancel·lació de Falles, Magdalena i Fogueres en 2020 i de moltes festes patronals va suposar un dur cop per al sector, ja que el material pirotècnic no es pot guardar d’any en any. A més, la situació a França o Alemanya, habituals mercats de la pirotècnica valenciana, era similar amb suspensions de tota mena d’esdeveniments, pel qual sector ha acusat molt les conseqüències de la pandèmia”, ha apuntat el titular d’Hisenda.

En una situació similar està el sector de les flors, que ha rebut més d’un milió d’euros en subvencions del pla Resistir Plus. “Aquest grup d’activitat també va haver de fer front a nombroses perdudes, ja que treballa amb un producte perible i la necessària cancel·lació de les Falles de 2020 els va enxampar amb moltes comandes preparades. D’aquí la necessitat d’aquestes ajudes”, ha indicat Soler.

L’artesania és un altre dels sectors molt relacionats amb les festes que ha rebut ajudes en moltes especialitats (indumentaristes, orfebres, sederies, fabricadors de teixits tradicionals, espardenyes, ventalls, així com la confecció de vestits de Moros i Cristians o artesans tradicionals de la fusta o artistes de Falles o Fogueres). En global les ajudes han aconseguit almenys els 3,6 milions d’euros.

Segons les dades del Gremi Fallers, a València existeixen uns 250 tallers que ocupen 700 persones. “A més de les suspensions que es van dur a terme, quan lògicament no es van fer treballs, la crisi també ha reduït el preu habitual dels encàrrecs, per la qual cosa les ajudes d’aquests plans han estat molt apreciades pel sector”, ha explicat el conseller d’Hisenda.

En un altre sentit, activitats econòmiques com els espectacles (724.000 euros), discomòbils (519.000 euros), les perruqueries (980.500 euros) la fotografia (546.000 euros), els serveis de servei d’àpats (580.000 euros), el lloguer de carpes (200.000 euros), l’elaboració de paelles gegants (128.000), també han rebut ajudes, encara que per la diversitat de CNAES s’estima que les ajudes són encara majors.

“La llista de sectors beneficiats per les ajudes del Pla Resistir i del Resistir Plus que s’han vist afectats per la cancel·lació de festes no acaba aquí si es tenen en compte tots els sectors vinculats, la qual cosa evidencia la magnitud de les conseqüències econòmiques de la pandèmia per a la nostra Comunitat”, ha explicat Soler.

Només per posar un exemple, des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) s’ha calculat que 500 bandes de músiques i més de 15.000 músics i músiques es van veure afectades en coincidir la cancel·lació de les Falles a València amb la Magdalena a Castelló.

Ajudes per a artesans

A les ajudes dels plans Resistir i Resistir Plus també cal sumar les subvencions de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per a reforçar la viabilitat econòmica i garantir la continuïtat dels artesans, artesanes i pimes relacionades amb l’artesania vinculades amb el món de la festa que han ascendit a 3,9 milions d’euros.

Aquestes subvencions corresponen a les ajudes incloses en el Decret llei 3/2021 del Consell de mesures extraordinàries en matèria d’artesania per a pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia.

ÚLTIMES NOTÍCIES