El 12 d’octubre recupera la desfilada militar

Compartir:

La desfilada militar torna als carrers de Madrid este dimarts, 12 d’octubre, després que l’any passat no se celebrà a causa de la pandèmia de coronavirus. Els reis i la infanta Sofía presideixen este la desfilada de les Forces Armades pel Dia de la Hispanitat que recorrerà el centre de Madrid per primera vegada des que es va iniciar la pandèmia de Covid-19. Enguany hi participaran 2.656 membres de l’exèrcit, de la Policia, la Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Marítima i Duanera, a més de 115 vehicles i 68 aeronaus.

Menys presència de militars i menys públic

Este 12 d’octubre tindrà menys presència de militars i menys públic, com a mesura de prevenció per la pandèmia. L’any 2019 hi van desfilar 4.200 persones.

Gràcies a la millora sanitària

La millora de la situació sanitària ha permés recuperar la tradicional desfilada pel 12 d’octubre, que l’any passat va haver de ser substituït per un reduït acte militar al pati del Palau Real.

Absències destacades

El nombre de participants en la parada militar serà un poc menor que en anteriors edicions. També hi haurà restriccions en la posterior recepció que ofereixen els Reis en el Palau Real per a evitar la concentració de persones en espais interiors, segons han explicat fonts de la Casa Reial.

Qui acudirà?

A la cerimònia, presidida per Felip VI i la reina Letícia, acudiran tots els presidents autonòmics, a excepció del lehendakari, Iñigo Urkullu, i del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, com va sent habitual. Enguany, però, tampoc no hi participaran el president gallec, Alberto Núñez-Feijóo, ni el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. El primer està preparant el debat autonòmic de política general, que serà l’endemà, i el segon està de viatge a Brussel·les.

També acudiran els agents econòmics i socials, el Consell Econòmic i Social i Cambra de Comerç d’Espanya, màxims representants d’organitzacions, organismes i entitats d’assistència social, membres del Comité Olímpic Espanyol i banderers Tòquio 2020 i representació de l’àmbit educatiu i cultural.

Actes

Els actes d’este Dia de la Festa Nacional començaran amb l’arribada dels Reis i la infanta Sofía a la plaça de Lima a les 10.30 hores. La princesa Leonor no viatjarà a Madrid a causa de les normes sanitàries del col·legi de Gal·les en el qual estudia este curs, ja que estaria obligada a guardar quarantena al seu retorn.

Allí, els Reis rebran honors militars i Felip VI passarà revista a les tropes, després del que saludarà a les autoritats. Després tindrà lloc el tradicional salt paracaigudista amb la bandera d’Espanya, el moment més tibant en l’última desfilada després de quedar enganxat el saltador en un fanal del passeig de la Castellana.

Després d’això es produirà l’hissat de la bandera i acte d’homenatge als caiguts per Espanya. A continuació donarà principi la desfilada aèria, en el qual participarà una nodrida representació de les aeronaus de les Forces Armades i també d’altres organismes públics com a Salvament Marítim o la Guàrdia Civil, a més de la tradicional Patrulla Aguila pintant en el cel els colors de la bandera.

EL MÉS LLEGIT

‘Valencians al món’ recorre el cor d’Europa: d’Àustria a Eslovàquia per la ruta del Danubi

El programa solca aquest dimecres el segon riu d’Europa, que passa per deu països.

Agoney, Alice Wonder, Fusa Nocta i Megara, a la final del Benidorm Fest 2023

Fusa Nocta, de Gandia, passa a la final del dissabte 4 de febrer, però s'acomiaden la representant alacantina, Sofia Martín, i el valencià, Aritz Arén

El salari mínim puja fins a 1.080 euros al mes en 14 pagues

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que esta pujada es realitzarà amb efectes retroactius per situar-lo en el 60% del salari mitjà espanyol

El 66% de les fosses valencianes de la dictadura ja s’han excavat i hi ha localitzades 2.166 víctimes

La Generalitat crea un nou portal de Memòria Democràtica amb un cens de víctimes i vestigis franquistes
CatalanSpanish