Ajudes a la vivenda per a joves que es muden a municipis xicotets

Compartir:

La dotació pressupostària del programa Recuperem Llars ha augmentat de 1,4 milions d'euros a 6,5 milions d'euros

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, s’ha reunit amb la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, i la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, per a traslladar-los les polítiques d’habitatge que el Consell està desenvolupant per a contribuir a desenvolupar el Pla Estratègic Valencià antidespoblació de la Generalitat.

Entre aquestes polítiques destaca el programa d’ajudes a la compra d’habitatges per a joves en municipis xicotets o el programa Recuperem Llars de rehabilitació d’habitatges municipals per a lloguer social.

Héctor Illueca ha explicat que en aquesta legislatura s’han destinat prop de 3,5 milions a ajudes per a la compra d’habitatge per a joves en municipis xicotets o en risc de despoblació, amb l’objectiu d’afavorir l’accés a l’habitatge en règim de propietat en municipis rurals o nuclis xicotets de població (llogarets, pedanies…) amb menys de 5.000 habitants.

A més, aquest 2022 s’ha incrementat el pressupost en 500.000 euros, respecte a l’any passat, aconseguint els 1,5 milions. Aquestes ajudes cobreixen el 20% del preu de la compra de l’habitatge, amb una quantia màxima de 10.800 euros, sempre que l’import d’adquisició no supere els 100.000 euros.

El vicepresident ha assegurat que per a revertir el despoblament “resulta fonamental que els municipis de l’interior compten amb un entorn urbà i edificat adaptat a les necessitats contemporànies”. En aquest sentit, la Vicepresidència Segona posa a la disposició dels municipis una sèrie de recursos que ofereixen l’oportunitat d’ampliar el seu parc públic com la nova convocatòria de Recuperem Llars.

Així mateix, ha ressaltat que la dotació pressupostària de Recuperem Llars ha augmentat d’1,4 milions d’euros a 6,5 milions d’euros, es tradueix en un increment de la dotació per habitatge, tant en adquisició com en rehabilitació.

Llei de barris

A més d’aquests programes, la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica disposa d’altres línies de treball que ajuden a lluitar contra la despoblació. Entre ells està l’avantprojecte de llei de Barris que s’està elaborant, les ajudes per a lloguer en municipis xicotets per a joves (850.000 euros), el compromís per a ampliar el parc públic d’habitatge i l’enfortiment de la Xarxa Xaloc d’oficines per a oferir un servei integral de gestió, d’informació, mediació social i assessorament en matèria d’habitatge, rehabilitació d’edificis i regeneració urbana.

A més, les càtedres Arquitectura Sostenible i Innovació en l’Habitatge i Arquitectura Circular així com la Interuniversitària de Nova Transició Verda inclouen línies de treball específiques sobre la despoblació i l’habitatge.

Héctor Illueca ha ressaltat la importància que juguen totes aquestes línies d’acció, ja que dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 215 tenen una població inferior als 1.000 habitants, és a dir, un 40% dels municipis valencians es troben en risc de despoblació. A això cal sumar-li que el mal estat dels habitatges disponibles d’aquestes zones rurals, provoca una falta de compradors o inquilins i una falta d’interés per rehabilitar els habitatges per part dels propietaris davant les escasses expectatives de rendibilitat.

D’aquí ve que la intervenció de les administracions públiques resulte fonamental perquè l’Agenda 20-30 de lluita contra la despoblació complisca els seus objectius. A través de totes aquestes iniciatives “aconseguim incidir directament en la revitalització de les xicotetes localitats al mateix temps que ajuda a resoldre un dels grans problemes que hui dia han de fer front la ciutadania, l’habitatge”, ha conclòs Héctor Illueca.

Per part seua, la Secretària autonòmica ha recordat que dins de la lluita contra la despoblació “una de les qüestions que més preocupen és l’accés a l’habitatge” i en aquest sentit ha agraït a la conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica la seua col·laboració amb la secretaria autonòmica de Cohesió Territorial i amb *Avant per al desenvolupament d’una política transversal que faça front a aquest repte, amb línies específiques en matèria d’habitatge per a aquests territoris “unes polítiques que estaran també presents en la Llei Integral per a la Lluita contra la Despoblació en la qual estem treballant”.

Castelló

Aquests municipis també han tingut l’oportunitat de regenerar de manera integral el seu entorn urbà amb el pla Conviure, que en l’edició anterior va proporcionar prop de 12 milions a les localitats de Castelló, la qual cosa representa un 48% del total de la convocatòria.

Només entre el Pla Conviure i Recuperem Llars la Vicepresidència Segona ha destinat 15 milions d’euros en els municipis castellonencs. En total, el Consell va destinar als municipis castellonencs 3,34 milions per a rehabilitar i adquirir nous habitatges per al seu parc públic. Aquesta xifra suposa, aproximadament, el 50% de la dotacional de Recuperem Llars.

En tots dos casos “actuem davant la situació de despoblament dels municipis del territori amb una proporció major de finançament (fins al 90%) i majors puntuacions en el procés de concurrència competitiva”, ha remarcat Illueca.

EL MÉS LLEGIT

Marta Calvo: els investigadors descarten que el presumpte assassí l’esquarterara

Els especialistes en escenes del crim creuen “impossible” que l'acusat desmembrara el cos sense deixar petjades ni restes de productes químics

La Generalitat atorgarà 300 euros a uns 150.000 autònoms per a pal·liar la inflació

Estes ajudes seran compatibles amb els 200 euros anunciats pel Govern central, arriben com més prompte millor al col·lectiu

Els sanitaris es mobilitzen per a poder jubilar-se als 60 anys

El personal sanitari ja ha aconseguit més de 150.000 signatures que avalen aquesta petició, al·legant que, estan exposats a majors riscos de diversa naturalesa laboral

Dies de pocs canvis

L'ambient quedarà més humit i bascós però les temperatures mostraran una clara tendència a baixar