Beques MEC 2022/2023: quan i com presentar la sol·licitud?

Compartir:

El Ministeri d'Educació avança el termini de presentació de sol·licituds de les Beques i Ajudes a l'estudi

Ja està publicada en el Boletín Oficial del Estado (BOE) la convocatòria de les beques i ajudes a l’estudi del Ministeri d’Educació i Formació Professional per al curs 2022/2023. Com ja va comunicar el Govern després de l’aprovació al febrer del decret en Consell de Ministres, enguany els terminis s’avancen quatre mesos, de manera que els estudiants puguen conéixer si compleixen els requisits econòmics per a rebre la beca abans de realitzar la matrícula.

Aquest popular paquet d’ajudes conegudes com a beques MEC va dirigit als alumnes que cursen estudis postobligatoris en el curs que ve (FP, Batxillerat, Ensenyaments Artístics, Idiomes, Graus i Màsters universitaris) i suposa un desemborsament estatal de 2.134 milions d’euros, un augment del 45% en els últims cinc anys.

A més, ja hi ha data per a l’arrancada del termini de sol·licituds per a la concessió d’aquestes  beques. El tret d’eixida es donarà aquest mateix mes a causa de l’avançament de tot el procés en atenció a les demandes de l’estudiantat de poder saber si seran o no beneficiaris de la beca abans de matricular-se en els seus estudis, així com conéixer la quantia d’aquesta.

D’aquesta manera, el dimecres 30 de març obri el termini de presentació de sol·licituds, que estarà obert fins a les 24 hores (hora peninsular) del dijous 12 de maig, tots dos inclusivament.

Durant aquest període de temps els interessats a rebre una beca MEC per al curs 2022/2023 hauran de sol·licitar-la malgrat que encara no sàpien quins estudis realitzaran. Tota la informació sobre aquest tema podrà modificar-se fins al mes de setembre.

Aquest Ministeri ofereix beques, ajudes, subvencions i premis destinats a estudiants i tots els grups relacionats amb l’educació:
Estudiants de tots els nivells educatius.
Professors, investigadors i titulats universitaris tant a Espanya com a l’estranger, incloent beques per a recursos educatius.
Centres docents tant universitaris com no universitaris.
Organitzacions, fundacions i empreses.

Les beques del Ministeri d’Educació per a estudiants són les ajudes més sol·licitades a Espanya perquè gran part de la població té accés directe a elles, però l’absència a vegades d’informació sobre dates o informació estructurada fa que es passe el termini de presentació.

Què cobreixen les beques MEC?

Les despeses primordials que cobreixen les beques MEC són:
Matrícula
Ensenyaments
Llibres de text i material didàctic
Menjador o manutenció
Transport
Allotjament
Assistència a programes educatius específics

Segons característiques i circumstàncies aquestes ajudes poden ser parcials o totals cobrint completament les necessitats econòmiques associades a cada partida.

Com sol·licitar la beca?

La sol·licitud haurà d’emplenar-se mitjançant el formulari accessible per via telemàtica a través de la seu electrònica del Ministeri d’Educació. Una vegada emplenada, té que signada l’interessat o el seu representant legal en el cas de ser menor de 18 anys amb algun dels sistemes de signatura electrònica acceptats per la seu electrònica.

Després d’això n’hi ha prou amb enviar-la per aqueix mateix procediment telemàtic, quedant presentada amb caràcter general.

L’organisme recorda que no es tindran en compte aquelles sol·licituds emplenades per via telemàtica que no completen el procés de presentació establit, obtenint el resguard de sol·licitud que ha de conservar-se perquè el sol·licitant acredite, en cas que resulte necessari, la presentació de la seua sol·licitud en el termini i forma establits.

Els estudiants que presenten aquestes sol·licituds podran consultar l’estat de les mateixes en la seu electrònica, entrant en l’apartat «Els meus expedients», així com en la unitat de beques de l’administració educativa o universitat corresponent, identificant-se com a interessats en l’expedient amb el seu NIF/NIE.

Terminis del procés de les ajudes

Després de la fi del termini de sol·licituds el 12 de maig, encara no es coneixen les dates exactes del procés, però aproximadament aquestes seran les següents fases:
Maig/juliol: primera fase de tramitació de sol·licituds de les comunitats autònomes (només es comprovaran les dades generals).
Juliol: determinació de si es compleixen o no els requisits econòmics. Els resultats seran comunicats als interessats el mes d’agost.
Agost/setembre: modificació de dades acadèmiques per part dels sol·licitants, al·legacions i presentació de documentació.
Setembre/octubre: segona fase de tramitació de sol·licituds (en aquest cas ja amb els resultats acadèmics de l’anterior curs i els estudis definitius per als quals es demana la beca).
Octubre/desembre: notificació definitiva i concessió de la beca en els casos en els quals corresponga.

EL MÉS LLEGIT

Sanitat contractarà a 7.357 professionals per a les vacances d’estiu

Durant l'època estival s'incrementa l'atenció en 56 centres sanitaris situats en les zones costaneres de major afluència

Busquen a una jove desapareguda a Elx que necessita medicació

Des del Centre Nacional de Desapareguts s'ha emés una alerta per a localitzar a una jove de 20 anys desapareguda a Elx

Troben el cadàver d’un home a Llíria amb signes de violència

El cos sense vida d'un home de 56 anys ha aparegut amb evidents signes de violència en la localitat de Llíria

València continuarà comptant amb punts de control de la covid gràcies a la col·laboració de Global Omnium

Elisa Valía recorda que este mostreig va permetre analitzar la situació dels barris i obtindre dades objectives per a comprovar el resultat de les mesures