Uns cambrers es neguen a atendre a un client per parlar valencià

Compartir:

La Plataforma per la Llengua ha denunciat davant l’Oficina de Drets Lingüístics i a la Direcció General de Comerç i Consum el que consideren un nou cas de discriminació lingüística. Els fets han ocorregut a Gandia, on, segons detalla la plataforma, un bar es va negar a atendre un jove per haver-se dirigit en valencià i tampoc li va permetre omplir el full de reclamacions quan ho va demanar.

Les suposades paraules d’un cambrer a Gandia

«Això és Espanya i aquí es parla en la llengua nacional», estes van ser les suposades paraules d’un cambrer d’un bar de la localitat valenciana de Gandia cap a un client que es va dirigir a ell en valencià, segons relata la Plataforma per la Llengua, en el que defineix com «un nou cas de discriminació lingüística».

En el Grau de Gandia

Els fets van succeir el 18 de setembre, en el Grau de Gandia, quan l’afectat, que anava acompanyat d’un amic, va sol·licitar al cambrer “un te roig amb gel” i el cambrer li va fer saber veure que no ho entenia. Des de la plataforma insisteixen que la discriminació no va acabar aquí i que el cambrer va continuar amb la vexació en dir-li que “estem a Espanya i parlem en espanyol” i que “si no parlava espanyol, era perquè no li donava la gana“.

Un segon cambrer els va parlar en to amenaçador

A través d’un comunicat, i segons ha relatat el jove, un segon cambrer es va afegir a la conversa i en to amenaçador, i també en castellà, va intervenir en dos ocasions per a repetir que “això és Espanya i es parla en la llengua nacional“.

Full de reclamació

Quan el jove va sol·licitar el full de reclamacions per a fer constar la seua protesta pel tracte rebut, els responsables del bar les hi van negar i no va ser fins a l’arribada de la Policia Local quan per fi va poder constatar la seua reclamació.

La Plataforma de la llengua ha reclamat

Per això, la Plataforma per la Llengua ha reclamat la intervenció de l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana, així com de la Direcció General de Comerç i Consum, amb l’objectiu que es tramite la reclamació del supòsit afectat i que s’inicie un expedient sancionador si es confirma la vulneració dels drets del consumidor.

El bar ha incomplit un Decret legislatiu

L’entitat lingüística considera que el bar ha incomplit el Decret legislatiu 1/2019, que determinada que els consumidors tenen dret a utilitzar qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana, així com la Llei 4/1983, que especifica els drets d’expressar-se en valencià en un comerç i no ser discriminat per esta raó.

Infracció lleu

Així mateix, apunta que els fets «podrien ser motiu d’una infracció lleu, tenint en compte l’Estatut dels Consumidors, ja que l’establiment es va negar a satisfer la demanda normal d’un client».

 

EL MÉS LLEGIT

Processen per violència masclista David Leo, l’Estudiant de ‘El cazador’, i guanyador de ‘Pasapalabra’

Encara que l'enregistrament està acabat, fonts de la televisió pública asseguren que RTVE sospesa no emetre els programes ja gravats

Coneix ací com registrar-se per demanar els descomptes de fins al 90% en viatges per a joves

Els descomptes s'apliquen a bitllets senzills i d'anada i tornada per viatjar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023 per Espanya i Europa

El suïcidi és la quarta causa de morts entre joves de 15 a 19 anys a Espanya

Psicòlegs reunits este a València adverteixen que s'han multiplicat gairebé per 20 les consultes en els darrers 12 anys

Al Pacino, de 83 anys, anuncia que serà pare per quarta vegada amb la seua parella de 29

L'actor estatunidenc Al Pacino es convertirà en pare per quarta vegada als 83 anys al costat de la seua parella Noor Alfallah, de 29....