La Generalitat millorarà l’eficiència energètica de 34 grans edificis públics

Compartir:

La Generalitat Valenciana escometrà al llarg de 2022 la rehabilitació energètica de 34 grans immobles públics amb els fons procedents del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, una de les línies del fons Next Generation UE. Gràcies al conveni signat per la Generalitat amb el Govern per al desenvolupament Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (Pirep) la inversió total superarà els 60 milions d’euros, dels quals 51 milions procediran del MERR i la resta de fons propis de la Generalitat.

Així ho ha explicat el director general de Coordinació de l’Acció de Govern i responsable de l’Oficina Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos. “Es tracta d’una actuació històrica que permetrà atendre reformes en immobles seguint la línia que marca la Unió Europea i que persegueix reduir les emissions amb la millora de l’eficiència energètica”, ha explicat-

Les actuacions seleccionades, que s’executaran gràcies a la signatura d’aquest conveni, pertanyen a diversos departaments de la Generalitat a més de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana. “Des del principi s’ha treballat perquè el pla fora coparticipat per tots els departaments que han sigut els qui han proposat les actuacions a incloure dins del programa que posteriorment ha sigut validat tècnicament pel ministeri”, ha assenyalat Poyatos.

El programa el conformen 34 actuacions dividides en dues fases. A més, el conveni també inclou un ampli llistat de reserva amb edificis per a assegurar l’execució del pla.

“Entre hi ha centres sanitaris, docents i assistencials de tota la Comunitat Valenciana, així com alguns edificis singulars com La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Casa dels Caramels [situada al carrer Navellos] a València, el centre per a la Memòria Històrica a Alacant o l’edifici de Correus a Castelló de la Plana”, ha explicat Poyatos.

Així, per exemple, per a millorar la climatització i l’eficiència energètica del Museu dels Ciències, la il·luminació de L’Hemisfèric i de L’Umbracle, espais tots de Cacsa, es destinaran 8,5 milions d’euros. L’objectiu és obtindre un estalvi d’almenys el 30% en el cost energètic actual, alguna cosa que s’aplica a la totalitat dels projectes del Pirep. Pel que respecta a la rehabilitació integral i posada fent ús de l’edifici conegut com La Casa dels Caramels a València, el pla destina una mica més de mig milió d’euros.

Per a la rehabilitació de l’edifici situat en el Port d’Alacant i que acollirà l’Institut Valencià de Memòria Democràtica es destinen en el Pirep més de 700.000 euros, mentre que l’antic edifici de Correus de Castelló de la Plana, que ha sigut adquirit recentment per la Generalitat Valenciana, rebrà una aportació de fons europeus superior a 1,4 milions d’euros.

8,8 milions per a les universitats valencianes

Les cinc universitats públiques valencianes realitzaran diferents actuacions als seus campus finançades pel Pirep amb 8,8 milions d’euros, la qual cosa els permetrà millorar energèticament immobles com a aularis, biblioteques i altres espais.

Aquests exemples es completen amb actuacions en millora de l’eficiència energètica en centres de salut com els de Petrer, Elda, Villena o Biar, el servei d’urgències de l’Hospital General de Castelló, així com en espais sociosanitaris, com els centres de majors de Paterna i Oriola. També s’aprofitarà per a millorar instal·lacions energètiques vinculades a Agricultura, com l’estació experimental d’Elx.

La Ciutat Administrativa 9 d’Octubre també rebrà inversió del Pirep per a millorar la seua eficiència Tres immobles singulars propietat de la Generalitat com són el Palau de Calataiud, el Palau de Pineda, seu de la Vicepresidència Segona de la Generalitat, i el recentment adquirit Palau de Tremolar (els tres a València) també formen part del conveni signat amb el Govern, si bé la inversió està prevista per a una segona fase.

Juan Ángel Poyatos ha recordat que “aquest programa forma part del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència amb el qual la Unió Europea impulsa un canvi sostenible i digital i que per a 2022 la Comunitat Valenciana tindrà adjudicats 1.200 milions d’euros”.

EL MÉS LLEGIT

Un mort y 17 ferits al Medusa Festival de Cullera

Almenys una persona ha mort i 17 han resultat ferides durant la matinada d'aquest dissabte en el Medusa Festival després que diverses...

Tanquen 17 parcs naturals de la Comunitat fins dilluns per a prevenir incendis

Serra d’Irta, Penyagolosa, Desert de les Palmes, Tinença de Benifassà, Serra d’Espadà, Serra Calderona, Chera-Sot de Chera, Puebla de San Miguel, Túria, Falçs del Cabriol, Serra de Mariola, Font Roja, Montgó, Serra Gelada, Prat de Cabanes-Torreblanca, Marjal Pego-Oliva i la zona forestal de L’Albufera.

Mor l’actriu Anne Heche

La seua família havia confirmat al migdia hora espanyola que la seua situació era irreversible i fatal

Mor ofegat un home a la platja del Port de Sagunt

El dron ha pogut accedir a ell i llançar-li un jupetí salvavides però en aqueix moment s'ha desmaiat.