Huit beneficis d’ensenyar escacs als xiquets

Compartir:

 

 

Els escacs és un exercici extremadament bo per al cervell. I realment no hi ha millor moment per a esta activitat que quan el cervell està creixent i tots els cables s’estan connectant.

En altres paraules, els escacs té molts beneficis per als xiquets, ajudant a reforçar les seues funcions cognitives en un moment del desenvolupament en el qual més el necessiten i en el qual pot tindre un major impacte en la resta de les seues vides.

1. Desenvolupa la lògica, el pensament crític i la creativitat. Els escacs exerciten tots dos costats del cervell. Els escacs requereixen molts escenaris de “si això, llavors allò”, la qual cosa exigeix als jugadors imaginar tots els moviments potencials, les alternatives i els resultats de cada possibilitat.

2. Augmenta la concentració i la memòria. Els xiquets que juguen als escacs amb regularitat milloren significativament la seua memòria visual i la seua concentració. Un aspecte fantàstic dels escacs és que el joc premia per la concentració i penalitza perdre-la. Este aspecte dels escacs proporciona al cervell del xiquet un incentiu divertit per a mantindre’s concentrat mentre juga.

3. Desenvolupa la capacitat de resoldre problemes. Els escacs és un joc de resolució de problemes, planificació i previsió. Ser capaç de pensar en les variables canviants i formular un pla basat en diverses possibilitats són habilitats inestimables necessàries per al joc i, cosa que és més important, per a la vida.

4. Millora la capacitat de lectura. Els escacs requereix que els xiquets utilitzen funcions cognitives com la descodificació, l’anàlisi, el pensament i la comprensió, totes elles habilitats necessàries per a la lectura.

5. Ensenya a planificar i preveure. Per a guanyar en el joc cal tindre la capacitat de preveure múltiples possibilitats i resultats per a formular un pla reeixit. En última instància, l’objectiu és capturar el rei de l’adversari, però la paciència i la planificació són la clau per a aconseguir-lo.

6. Fa participar en la ment fora de les pantalles. No és d’estranyar que la quantitat de temps de pantalla a la qual estan exposats els xiquets hui dia puga disminuir la seua capacitat de concentració i enfocament. Els escacs és una forma poderosa de contrarestar els efectes negatius de l’era digital, involucrant-los en una activitat que millora la concentració mentre els dona una activitat divertida per a gaudir fora de les pantalles.

7. Connecta amb els altres. A diferència dels videojocs o la televisió, els escacs crea una connexió humana a través d’un joc competitiu saludable. Ensenyar a un xiquet a jugar als escacs no sols construeix un cervell sa, sinó que també reforça les relacions positives i construeix records duradors.

8. Escacs en el col·legi. A través dels escacs, els estudiants milloren les seues habilitats generals d’aprenentatge, aprenen importants habilitats socials/interactives i un important conjunt d’habilitats intel·lectuals. Per això, en Col·legi Enginy, està inclòs en el programa com una activitat curricular més.

EL MÉS LLEGIT

Què és centaurus? La nova subvariant del coronavirus que fa saltar les alarmes

Se sospita que la subvariant d'Òmicron puga estar darrere del recent augment de casos de Covid-19

Melyssa Pinto i Tom Brusse confirmen que han tornat amb un bes

Dos anys després de la seua ruptura, Melyssa i Tom han représ la seua relació, "és la dona de la meua vida"

Investigats dos conductors per circular en sentit contrari en una autovia

El primer d'ells va recórrer prop de 35 quilòmetres en sentit contrari per la A-7 i el segon 11 quilòmetres en l'A-35 estant implicat en dos sinistres vials

Les emissions de CO₂ van augmentar a Espanya en 2021

El positiu és que no van sobrepassar els nivells previs a la pandèmia