Els joves valencians denuncien les condicions precàries de l’alumnat en pràctiques

Compartir:

El Consell Valencià de la Joventut assenyala les pràctiques no laborals com a formes d'explotació laboral encoberta o foment de la feina precària

El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) ha denunciat les condicions precàries i la falta de drets que pateix l’alumnat en pràctiques curriculars dels graus universitaris i la formació professional a través de la seua campanya ‘Açò qui m’ho paga’ amb el llançament d’un manifest. El text alerta de l’ús inadequat d’aquestes pràctiques i reclama una major protecció de l’estudiantat.

Amb motiu del Dia Internacional del Treball, l’òrgan de representació juvenil ha assenyalat les pràctiques no laborals com a formes d’explotació laboral encoberta o foment de la feina precària, al mateix temps que recorda que l’alumnat en pràctiques no laborals no pot substituir a un treballador o treballadora ni cobrir una temporada d’alt rendiment ocasionada per un augment de la càrrega de producció.

“Les persones joves que realitzen pràctiques curriculars com a part del seu pla d’estudis no estan obligades a produir com la resta del personal treballador de l’empresa i, per tant, no se’ls pot exigir la mateixa càrrega de feina”, ha explicat el vicepresident del CVJ, Alexandre Tomàs.

A més, Tomás ha reclamat la regulació dels drets de l’estudiantat mitjançant la seua ordenació i inclusió en un estatut de l’alumnat per a les pràctiques curriculars “amb l’objectiu d’assegurar el caràcter formatiu i evitar usos fraudulents i abusius”.

Rebre una gratificació mínima, el dret al descans i vacances o l’accés a activitats socials i culturals de l’empresa són algunes de les demandes del CVJ, així com la protecció enfront de vulneracions dels seus drets i de situacions d’assetjament sexual i moral. A banda, l’entitat juvenil ha demanat que aquestes condicions es blinden en el conveni signat per la persona estudiant en pràctiques, el centre de formació i l’empresa o entitat quan es realitzen les pràctiques.

El CVJ es va reunir el passat dimarts amb el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, qui es va comprometre a estudiar les diferents vies per a fer realitat aquestes reivindicacions en el marc de les seues competències.

D’altra banda, malgrat els múltiples intents per concertar un encontre amb la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Direcció General d’Universitats, el CVJ no ha aconseguit reunir-se amb cap càrrec de la cartera que dirigeix Carolina Pascual per a traslladar les seues demandes en la matèria.

EL MÉS LLEGIT

Detinguts quatre menors per la presumpta violació grupal d’una jove a Vila-real

Aquest fet ocorre només uns dies després de l'esdevingut a Burjassot amb una altra presumpta violació grupal també de menors i que ha sembrat la indignació amb la posterior posada el llibertat dels presumptes agressors

Sanitat investiga un segon cas de pigota del mico, aquesta vegada a València

Aquest cas de pigota del mico (monkeypox) no es tractaria d'un cas importat com el que s'investiga a Castelló

Puig sobre Burjassot: ‘No es pot confondre a les víctimes amb els botxins’

El President ha parlat de consternació sobre el cas de la presumpta agressió de les menors i els víctors amb els quals els acusats van eixir de la presó

Espanya, el país més afectat per la pigota del mico

Encapçala la llista de països afectats, amb 40 positius confirmats i 55 casos en estudi. Madrid és la comunitat que acumula la gran majoria dels contagis