Li criden l’atenció en la piscina per donar el pit al seu bebé

Compartir:

Al novembre del 2016, el Consell de Drets Humans de Nacions Unides va reconéixer la lactància materna com un dret humà, tant per a les mares com per als bebés, que fins als sis mesos de vida només s’alimenten de llet. Ho fan, a més, a demanda, cosa que significa que «el bebé ha de menjar quan vol menjar, quan el demana, i si no se li dóna, acaba plorant», explica Eva González Souto, presidenta de l’associació Ànima Lactància Materna. «A un bebé no se li pot explicar que ha d’esperar quan té gana, seria inhumà -defensa l’experta-. I així ho recomanen a més totes les societats mèdiques: un lactant ha de menjar quan el necessita». No obstant això, encara que l‘ONU insta a fomentar i protegir esta pràctica, a Espanya no existeix una norma estatal que recolze explícitament l’alletament en llocs públics ni que promoga la creació d’espais per a això.

És necessària?

Fa un parell de setmanes, Silvia Vidal Figueiras va ser educadament amonestada en el Complex Poliesportiu Municipal Sant Diego de la Corunya per donar-li el pit al seu bebé acomodada en un banc enfront de la piscina infantil. El socorrista li va indicar que havia de retirar-se als vestuaris.

El bebé li va demanar pit

Semblava una vesprada normal, era l’última hora de la vesprada i amb la seua parella van decidir anar a nadar un rato amb el seu bebé, d’un any recentment complert, a la piscina municipal de la Corunya situada al Parc de Sant Diego, de la qual s’havien fet socis la setmana anterior. «Estàvem banyant-nos i el xiquet em va demanar pit -mama-. Vaig eixir fora de la piscina, ho vaig tapar i em vaig tapar jo amb la tovallola, que ni tan sols tinc per què fer-ho, i em vaig asseure en uns bancs que hi ha allí». «Jo vaig notar que el socorrista m’estava mirant des de lluny -continua en declaracions a La Voz de Galicia-. Se’m va acostar, va passar per davant de mi sense dir res i es va quedar a uns pocs metres observant. A l’estona, va tornar i em va dir que no podia donar el pit». En veure la seua reacció, totalment desconcertada, l’empleat va dubtar: «Perdona, creia que li estaves donant el pit al bebé i no es pot», li va dir. Ella, malgrat la xafogor, li va respondre que efectivament estava alletant-lo.

La lactància no estava permesa

El socorrista li va confirmar que la lactància no estava permesa, que havia de retirar-se al vestuari, al que Vidal li va replicar que no acabava d’entendre el perquè: «Li vaig explicar que no estava tacant, que era una cosa natural i que ho havia reclamat el xiquet, que és un bebé i que, evidentment, no entén d’hores per a menjar, que s’alimenta quan té gana», relata.

La seua parella va veure alguna cosa que no li agradava, així que va eixir de la piscina i es va unir a la conversa en el moment en el qual el responsable de salvament justificava la seua observació, exposant-los que esta pràctica «es comparava amb menjar», la qual cosa únicament pot fer-se en l’espai reservat per a dutxar-se i canviar-se, i que a més no estava contemplada en la zona del bany «pel que diran la resta d’abonats», assegura Vidal. «Ens quedem volats -admet-. Ho veig una cosa tan natural que no m’esperava que em passés mai. Estava tan tallada que fins i tot em vaig disculpar i em vaig posar a plorar de ràbia i d’impotència. No sabia on ficar-me».

«Va ser un error»

A pesar que, posteriorment, des de la coordinació del centre esportiu es va demanar disculpes a la parella i se’ls va insistir que tot havia estat fruit d’un error, les instruccions que tenia el socorrista van ser corroborades este mateix dia per la recepcionista del complex. «El xic estava convençut del que deia la normativa sobre este tema, però va voler assegurar-se preguntant-li a una companya», comenta Vidal. Ella no sols els va confirmar la seua versió, sinó que els va repetir els motius: «Que la lactància es considerava menjar i que, a més, no estava permesa en esta zona per higiene i per respecte a la resta d’usuaris», recita. Abans d’anar-se’n a casa, van deixar per escrit una queixa amb intenció de replicar-la posteriorment en l’oficina de Consum de la Xunta.

Tres dies més tard, el pare del bebé es va reunir en persona amb la directora del centre, que li va assegurar que no sabia d’on havia eixit esta indicació, que no havia donat estes directrius i que ni tan sols s’havien posat en contacte amb ella en el moment per a consultar-li. Va afegir que era la primera vegada que succeïa una cosa així i que mai se li havia negat a ningú alletar a un bebé en els espais comuns del gimnàs i la piscina. Des de la direcció confirmen a este diari que de cap manera està prohibida la lactància; que va ser un error i que ja es va esmenar amb els afectats. Precisen, a més, que el personal que estava treballant este cap de setmana era nou -«portava escassament un parell de setmanes amb nosaltres», concreten-, per la qual cosa no estava al corrent de les regles, i agreguen que, a l’ésser està una pràctica poc corrent en les seues instal·lacions, mai s’havien trobat amb una situació similar. «Els empleats van entendre que podria haver-hi gent que no se sentís còmoda», disculpen.

«No és higiènic, no es pot menjar ni beure i molestes a la resta d’usuaris»

Després del mal glop inicial, Silvia i el seu marit van reclamar al centre esportiu la normativa vigent, que efectivament recull la prohibició de «menjar, beure i mastegar xiclet en la piscina», diuen. Esta és una de les tres raons que els va donar el socorrista i que, a continuació, va repetir la treballadora que es trobava en recepció. «Però el reglament també especifica que no es pot ni menjar ni beure en els vestuaris», apunta Vidal. «Si al·leguen este supòsit, com em demanen que em retire allí a donar el pit? En la zona de la piscina està prohibit menjar i beure i, per tant, donar el pit, però en els vestuaris només es permet als lactants, als adults no?», raona. «No té sentit», rasa.

Els dos creuen que també va ser una excusa l’argument en referència a la higiene i detallen, a més, que en este cas concret és impossible que ningú s’hagués sentit incòmode: estaven solos amb una dona i un bebé, en cap moment es va acostar ni al socorrista ni a cap altre empleat.

Associació Espanyola de Pediatria

Tal com recorda l’Associació Espanyola de Pediatria, per a mantenir la lactància és necessària la seua continuïtat. No es pot interrompre per a després reprendre-la perquè perjudica el pit de la mare (risc d’ingurgitació o mastitis) i pot disminuir el volum de llet i afectar la salut emocional del bebé, que a més d’aliment, busca consol en el pit amb tomes curtes, però nombroses.

EL MÉS LLEGIT

La licitació per demolir l’antiga Fe entra in extremis el 2022

L'oposició qüestiona els 'set anys perduts' i Catalá recorda que la primera decisió del Govern de Puig 'va ser paralitzar este projecte'

El 93,7 % del personal de la Generalitat que entén bé o prou bé el valencià 

S’incrementa en 6 punts el percentatge de persones que saben escriure perfectament o bastant bé en valencià, en quasi 5 punts les que el saben llegir i en més de 3 punts les que l’entenen

Mor l’actriu Kirstie Alley als 71 anys

Els seus fills, True i Lillie Parker, han emés un comunicat on informen que ha mort arran d'un càncer que li va ser diagnosticat recentment

L’AVL acosta la figura de Fuster al professorat i l’alumnat de la Hofstra University de Nova York

L’acadèmica, Vicenta Tasa, ha impartit la conferència “Joan Fuster davant la jerarquia lingüística a l’Estat espanyol”